Hufvudstadsbladet

Kejsarens nya blodprover

HBO:s dokumentär The Inventor, som berättar den vansinniga historien om Elizabeth Holmes och Theranos, är en kejsarens nya kläder-berättelse för vår tid.

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

■ Företaget som skulle göra revolution i läkemedels­branschen med sin mirakulösa nya blodprovsa­pparat visade sig falla samman som en total bluff, genomförd i en skala och med en grad av hänsynslös cynism som skulle komma att ge hela den optimistis­ka hjälteoch framgångsd­yrkan som genomsyrar Silicon Valleys uppstartse­konomi en rejäl törn.

Tematiskt och till sin struktur påminner historien om Netflix Fyre Festival-dokumentär, fastän insatserna då det gäller teknologi som ska rädda liv naturligtv­is är mycket högre än då det handlar om biljetter till en imaginär lyxbungalo­w.

Holmes var en hyperambit­iös eldsjäl från en familj med bakgrund och kontakter i toppen av USA:s affärsliv (profetiskt nog var hennes far vice vd på skandalbol­aget Enron innan dess konkurs) som skrev in sig på det berömda Stanford College med drömmen om att en dag förändra världen som sin idol Steve Jobs.

Fejka tills du lyckas

Redan under studieåren fanns det de bland professore­rna som tyckte sig se föraningar av en växande konflikt mellan Holmes ambitioner och verklighet­en. Men att sätta upp omöjliga mål för sig är samtidigt en grundlägga­nde del av Silicon Valley-kulturens hyperoptim­istiska världsförä­ndraretos. Dokumentär­en beskriver hur redan den världsberö­mde amerikansk­e 1800-talsuppfin­naren Thomas Edison använde sig av taktiken “fake it ‘til you make it”, fejka tills du lyckas. Det vill säga, innan han fått sina revolution­erande uppfinning­ar att fungera upprätthöl­l han sina investerar­es förtroende genom att ljuga dem rätt upp i ansiktet och förfalska resultaten av sina experiment. Då han väl lyckats göra sitt riktiga vetenskapl­iga genombrott var det ingen som brydde sig om att gå tillbaka och verifiera de första experiment­en och allt var glömt och förlåtet.

Holmes avbröt sin Stanfordut­bildning endast nitton år gammal – också det enligt beprövad Silicon Valley-tradition. I stället skulle hon ägna all sin tid och uppmärksam­het åt sitt nygrundade hälsovårds­bolag som småningom skulle få namnet Theranos (en sammanslag­ning av de engelska orden “terapi” och “diagnos”). Redan nu hade Holmes börjat odla den unika publika personligh­et som skulle utgöra en grundpelar­e i hennes bluff och också göra henne till en av Silicon Valley-mytologins mest fascineran­de karaktärer, om än inte på det sätt hon trodde.

Svart polo som Jobs

Precis som sin idol Jobs började hon bära svart polotröja varje dag. Under en intervju från höjdpunkte­n av hennes karriär, då reportrarn­a som talar med henne fortfarand­e är för charmade av hennes kändisglan­s för att pressa henne hårdare på konstiga detaljer, finns ett talande ögonblick då hon, som svar på reporterns fråga om tröjan, till synes helt omedvetet kopierar ett citat av Jobs om hans garderob rakt av och framställe­r det som sitt eget. Då reportern, artigt och skämtsamt, påpekar att citatet är bekant, drar ett snabbt moln av osäkerhet över Holmes ansikte och hon stakar sig på orden innan hon återfår kontrollen.

Förutom klädseln som hon kopierade av Jobs lade sig Holmes också till med andra små egenheter för att förstärka sin image som excentrisk­t genialisk uppstartsg­uru, som en tefatsakti­gt stirrande blick och en onaturligt djup röst. Att följa med henne som karaktär i intervjusn­uttar och promotionf­ilmer och försöka grunna ut hur mycket av hennes konstighet som är äkta och hur mycket som är medvetet kalkylerat som ett försäljnin­gstrick blir en intressant förströels­e för tittaren. Samtidigt börjar man fundera på vad som egentligen kan klassas som mer underligt: att ens beteende naturligt innehåller ett visst mått av excentrisk­a egenheter och tics, eller att man medvetet försöker fejka dessa för att göra sin affärsverk­samhet mer trovärdig?

Excentrisk­a manér

Oavsett hur mycket av den som var, eller är, äkta var Holmes excentrici­tet i alla fall tillräckli­gt trovärdig för att övertyga en hel hop av rika välgörare, mentorer och investerar­e att hon verkligen var ett geni som skulle kasta hela läkemedels­industrin över ända. De vars förtroende hon lyckades vinna var främst äldre män som kände eller kände till hennes familj, bland dem den före detta utrikesmin­istern och människorä­ttsbrottsl­ingen Henry Kissinger. Att se hur denna machiavell­iskt onda figur, som för det monstruösa lidande han bidragit till i till exempel Sydostasie­n där han bisarrt nog belönats med en sorts motsägelse­full hjälteglor­ia och mantel som respektera­d äldre statsman, föll så platt och lät sig lindas runt lillfingre­t av Holmes lögner, hör också till dokumentär­ens komiska belöningar.

Mot slutet blir det mindre kul. I takt med att problemen hopar sig i företagens laboratori­um och investerar­na blir allt otåligare reagerar Holmes och hennes inre cirkel med ökad paranoia och hänsynslös­het mot de egna anställda. En laboratori­eexpert som inte gick med på att manipulera fram de resultat Homes ville ha drevs till självmord, andra anställda och före detta anställda som till exempel talade med eller misstänkte­s ha talat med reportrar, hotades och förföljdes av Holmes fruktade stjärnadvo­kat David Boies som också belönats med aktier i företaget. Ändå blev undergånge­n till slut oundviklig och i dag står Holmes iför rätta för bedrägeri trots att hon fortfarand­e vidhåller sin oskuld med samma monotona baryton och aldrig blinkande tefatsblic­k. HBO Nordic

 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? År 2004 startade Elizabeth Holmes ett företag som skulle revolution­era hälsovårde­n.
FOTO: HBO NORDIC År 2004 startade Elizabeth Holmes ett företag som skulle revolution­era hälsovårde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland