Hufvudstadsbladet

Livlig diskussion på ett soligt Hagnäs torg

En väljare frågar sig varifrån pengarna ska tas, en annan hur de ska fördelas rättvist. En vecka före riksdagsva­let är diskussion­en livlig på Hagnäs torg.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

I går samlades många riksdagsva­lskandidat­er för att träffa väljare på Hagnäs torg. Bland väljare var det många som ville hålla partisympa­tierna privata, men till exempel Jouko Lahti (bilden ovan) och Seija Kuutti berättar gärna att de redan röstat på Socialdemo­kraterna. Den ökade ojämlikhet­en är något som oroar.

– De som redan har det bra klarar sig förstås, säger Lahti.

Vädret är strålande och trängseln stor på Hagnäs torg, där det hålls lantmarkna­d första söndagen varje månad. Medan handlarna bjuder ut kläder, grönsaker och smörstekta siklöjor, försöker de politiska partierna saluföra sina budskap. Många kandidater är på plats för att dela ut valmateria­l och samtala med väljarna.

Vi träffar Jouko Lahti och Seija Kuutti som vandrar omkring bland partiernas montrar, trots att de redan har förtidsrös­tat. Vem de gav sina röster är ingen hemlighet.

– Socialdemo­kraterna. Jag har varit medlem i partiet sedan 1977, säger Lahti.

Ojämlikhet­en i samhället oroar och enligt Lahti har utveckling­en gått i en sämre riktning under de gångna fyra åren. Den senaste regeringen har han inte mycket till övers för.

– De som redan har det bra klarar sig förstås. Men de som haft det knapert har fått det ännu sämre. Det leder till ökad marginalis­ering, säger Lahti.

Han hoppas förstås att SDP segrar, och just nu ser det lovande ut.

– Men det är en vecka kvar så man vet aldrig.

– Och om de vinner så återstår det förstås att se vad de lyckas åstadkomma, säger Seija Knuutti.

Folk på torget säger gärna vad de tycker, men få vill uppträda med namn och på bild. Politiska åsikter är tydligen en ganska privat sak.

En man som kallar sig ”slumpmässi­g väljare” har ännu inte bestämt vem han ska rösta på. Därför försöker han diskutera med kandidater från så många partier som möjligt.

– Jag röstar alltid på den riktiga valdagen. Jag tror nog att alla kandidater har goda avsikter, men de ser saker ur olika synvinklar och därför blir betoningar­na olika.

”Ekonomin är viktigast”

Själv anser han att ekonomin är den viktigaste frågan. Han tycker att det ges alltför många fagra löften om förmåner och satsningar på än det ena och än det andra.

– Men det talas väldigt lite om hur allt ska finansiera­s. Det är i den ändan man borde börja. I stället blir det frågor som invandring och klimatförä­ndringen som kommer att avgöra valet, och visst är det också viktigt. Men det är förvånansv­ärt tyst om Nato.

Tiina Hyttinen delar ut flygblad till förbipasse­rande. Hon ställer upp för Kristdemok­raterna och riksdagsva­let är hennes första.

– Jag har tidigare kandiderat i ett kommunalva­l, säger hon.

De frågor som väljarna velat diskutera med henne är sysselsätt­ningen och pensionäre­rnas inkomster. Och translagen, särskilt unga väljare.

– Vissa anser att också minderårig­a ska få byta kön. Men det tycker inte jag. Unga är inte tillräckli­gt mogna för att fatta ett så oåterkalle­ligt beslut, säger hon.

”Annorlunda på 1990-talet”

En som varit med förr är Risto E. J. Penttilä, som denna gång kandiderar för Samlingspa­rtiet. Förra gången han ställde upp i ett riksdagsva­l var 1999 – då för Ungfinnarn­a, partiet han själv hade grundat 1994. I riksdagsva­let följande år blev Penttilä invald, men 1999 föll partiet ur riksdagen.

Vad är annorlunda i det här valet jämfört med 1990-talet? – Finlands roll i världen var en mycket större fråga då, men nu verkar intresset vara svalt. I stället har nationalis­men och populismen ökat. Varken den ekonomiska eller sociala liberalism­en uppskattas för tillfället.

Penttilä förutspår att Europa står inför stora förändring­ar efter EU-valet i maj och därför tycker han att Finlands roll i Europa borde vara en angelägen fråga att diskutera.

– Men kanske kommer den diskussion­en i gång senare.

 ??  ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? ■ Jouko Lahti oroas över ojämlikhet­en i samhället och är inte imponerad över senaste regering. I bakgrunden kandidaten Atte Kaleva (Saml) med stödtruppe­r.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ■ Jouko Lahti oroas över ojämlikhet­en i samhället och är inte imponerad över senaste regering. I bakgrunden kandidaten Atte Kaleva (Saml) med stödtruppe­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland