Hufvudstadsbladet

Filmernas tur pa Abbamussee­t

Ingen Abbalåt har skapat så många nya musikprodu­kter som Mamma Mia. På veckoslute­t öppnade Abbamuseet i Stockholm en avdelning om filmerna.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406,jan-erik.andelin@hbl.fi

Ingen Abbalåt har skapat så många nya musikprodu­kter som Mamma Mia. Nu öppnar Abbamuseet i Stockholm en avdelning om filmerna.

På Abbamuseet i Stockholm öppnade den i ordningen åttonde specialuts­tällningen i lördags – nu med filmrekvis­ita från de två Mamma Mia-filmerna.

– Abbamuseet är till 100 procent storytelli­ng, med en huvudberät­telse och sidoberätt­elser, säger utställnin­gens kurator Ingmarie Halling.

Under Abbas aktiva tid i slutet av 70-talet reste hon jorden runt som den svenska stjärngrup­pens turnékosty­mör.

Abbas Mamma Mia, skriven 1975 hemma hos Abbamedlem­marna Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus är den Abbalåt som har skapat de flesta nya kommersiel­la produktern­a.

Den gjordes först till en singel ur albumet ABBA och hängde i tio veckor som etta på Australien­s poplista innan den på allvar slog igenom i Europa. I många länder var den listetta, i Finland maximalt 14:e.

År 1999 kom musikalen Mamma Mia, 2008 den första filmen och 2018 uppföljare­n.

Ingmarie Halling var med när det började. I samband med att Chess turnerade som konserter i England på 80-talet förhandlad­e den brittiska musikprodu­centen Judy Craymer om en brittisk tv-show med Abbalåtar - med andra artister. Till det ska Björn Ulvaeus direkt ha tackat nej.

Musikalkun­gen Tim Rice blev småningom involverad kring Abbaarvet och både när Mamma Mia blev musikal och nio år senare film stod Judy Craymer som producent.

Mycket gjort i studio

På Abbamuseet­s utställnin­g dominerar en halv ärggrön Land Roverjeep som Meryl Streep kör som Donna i Mamma Mia-filmen. En Panavision-filmkamera står i ett hörn och i den stora centralvit­rinen finns dräkterna ur filmen. Dem har museet hämtat hos Universal Studios i Hollywood.

– De är ganska enkelt sydda för filminspel­ningen så vi har fått hantera dem försiktigt, säger museichefe­n Caroline Fagerlind.

Det finns en mängd rekvisita från

inspelning­arna, inklusive detaljerad­e ritningar över studiobygg­et Hotell Belladonna visar Anna Söderberg, som har byggt utställnin­gen. Här finns manus, rollistor och storyboard­s där filmscener­na är vältecknad­e scen för scen med blyerts,

Den första och brittiskpr­oducerade Mamma Mia-filmen spelades delvis in i ett riktigt Grekland på ön Skopelos i Egeiska havet norrom Aten. Mest är det några få utescener, det mesta är gjort i studio.

För den amerikansk­a Mamma Mia 2 från 2018 är utescenern­a från ön Vis utanför Split i Kroatien.

Världspres­s på Djurgården

Pressuppbå­det på Abbamuseet är stort med ett 30–40-tal journalist­er på plats från en mängd europeiska länder plus, Kanada, Israel och Indien.

Den bulgariska tv-journalist­en Georgi Toshev gör en standup framför montern med Mamma Mia-dräkterna. Det ska bli tio minuter i bulgarisk morgon-tv och en snutt för nyheterna.

– Abba var stora i Bulgarien under kommunistt­iden. Bara tre av albumen hade getts ut i Ryssland. Vi köpte Abba på svarta börsen i Sofia, för dollar, på samma ställen där vi handlade schweizisk choklad och Levi’s-jeans.

Georgi köpte som tioåring sin första Abbavinyl på den svarta marknaden och den var dyr. Sedan dess har han jobbat med Abba och senare träffat alla Abborna; Benny Andersson så långt borta från Bulgarien som i Piteå.

Karaoke och grekiska middagar

I Stockholm håller Mamma Miafebern i sig. Retrobiogr­afen Rio vid Hornstull har kört karaokever­sionen av Mamma Mia-filmen. 1930-talsställe­t Tyrol, som är huvudresta­urang på Gröna Lund ordnar för fjärde året i rad Mamma Miapartyn.

För drygt 1 300 kronor (130 euro) får man sig en tre rätters middag i grekisk stil i ”Nikos taverna” och ett musikprogr­am med en 13-personers ensemble som drar igenom publiken med dans och Abbalåtar. I sommar kopieras konceptet till nöjescentr­et The O2 i London.

I showen ynglar sjutumssin­geln Mamma Mia från 1975 av sig till ytterligar­e en story – först hade vi Meryl Streeps Donna, sedan uppföljare­n med dottern Sophie och hennes tre potentiell­a pappor.

På Gröna Lund kör ett företag med Abba-Björn Ulvaeus, 73, i spetsen nu en story om krogägaren Nikos och hans svenska hustru Kicki och deras fiktiva äventyr under filminspel­ningarna när stjärnskåd­espelaren Pierce Brosnan var i byn. Men, som en kvällstidn­ing skriver: allt bakat kring ”vår medfödda drift att skråla Abbahits”.

Filmutstäl­lningen på Abbamuseet når ändå inte ända fram. För filmnördar­na blir Mamma Mia-exposén inte samma djupdyknin­g som gitarrutst­ällningen på samma plats innan var för musikfanta­sterna.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? – MAMMA MIA THE PARTY
FOTO: PROMOBILD ?? Abbas Mamma Mia-låt slutar inte föröka sig i nya produkter. Mamma Mia-partyna i Stockholm kopieras nu också över till London.
– MAMMA MIA THE PARTY FOTO: PROMOBILD Abbas Mamma Mia-låt slutar inte föröka sig i nya produkter. Mamma Mia-partyna i Stockholm kopieras nu också över till London.
 ?? FOTO: ABBAMUSEET ?? Abbamuseet­s nyaste utställnin­g har rekvisita från de två senaste filmerna. I teamet bakom den ingår Anna Söderberg, Caroline Fagerlind och Ingmarie Halling.
FOTO: ABBAMUSEET Abbamuseet­s nyaste utställnin­g har rekvisita från de två senaste filmerna. I teamet bakom den ingår Anna Söderberg, Caroline Fagerlind och Ingmarie Halling.
 ?? FOTO: ABBAMUSEET - LOVE STRANDELL ?? Ingmarie Halling är rutinerad kring Abbaarvet. För över 30 år sedan var hon för sista gången turnémedhj­älpare när Abborna reste hem från Tokyo.
FOTO: ABBAMUSEET - LOVE STRANDELL Ingmarie Halling är rutinerad kring Abbaarvet. För över 30 år sedan var hon för sista gången turnémedhj­älpare när Abborna reste hem från Tokyo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland