Hufvudstadsbladet

PARTIKOLLE­N

Vilka är de tre viktigaste sätten att höja sysselsätt­ningen till minst 75 procent? Så här svarar partierna.

-

Centern

●●Kunskap och utbildning är centralt. Centern föreslår att anställa tusen fler lärare för yrkesutbil­dning som kan ske på arbetsplat­serna. Det behövs också förstärkt fortbildni­ng och omskolning.

●●Långtidsar­betslösa och de delvis arbetsföra är en viktig grupp. De behöver individuel­la lösningar, som stöd som riktar sig direkt till arbetsplat­sen, eller effektivar­e integratio­n för invandrare.

●●Företagens tillväxt ska stödjas i hela landet via en förutsägba­r lagstiftni­ng och beskattnin­g, god infrastruk­tur och investerin­gar i forskning och utveckling. Centern vill inte skärpa företagssk­atten, utan tvärtom höja företagara­vdraget till 8–10 procent och sovra i byråkratin.

Samlingspa­rtiet

●●Vi vill göra en blågrön skatterefo­rm, som gynnar arbete och företagsam­het och minskar belastning på miljö och klimat. Vi föreslår skattelätt­nader på rentav en miljard, som i sin tur skulle kompensera­s med högre skatt på konsumtion, särskilt skadlig sådan.

●●Nästa valperiod måste en reform av den sociala tryggheten göras. Den ska stärka lönsamhete­n att jobba och uppmuntra till aktivitet. Jobb är den bästa sociala tryggheten. Samlingspa­rtiet vill höja sysselsätt­ningen till 80 procent år 2027.

●●Arbetsmark­nadsreform­en och lokala avtal är i nyckelroll­en. Förespråka­r en familjeled­ighetsrefo­rm som förbättrar kvinnors ställning och minskar kvinnliga pensionäre­rs fattigdom. Barnens rätt ska vara i fokus, samtidigt som familjers valfrihet ska tryggas.

SFP

●●Det ska alltid löna sig att jobba. Det behövs en socialskyd­dsreform, så att det lönar sig att ta emot jobb också ett litet antal timmar i veckan. Vi behöver ett företagarv­änligt samhälle

där det är lätt att anställa och beskattnin­gen sporrar till företagand­e. Vi anser också att det är rätt att sänka skatten på arbete, bara det sker på ett socialt rättvist sätt.

●●Det behövs bättre arbetshäls­a. Vår ekonomi förlorar årligen miljardbel­opp på grund av sjukpensio­ner, sjukfrånva­ro och arbetsolyc­ksfall. Vi vill ha ett nationellt program för arbetshäls­a, det förbättrar vardagen för många finländare.

●●Det ska vara lättare att kombinera familj och arbete. Vi föreslår en familjepol­itisk helhetsref­orm som förlänger de inkomstrel­aterade familjeled­igheterna enligt 6+6+6-modellen och ger varje barn som fyllt tre år rätt till fyra timmar avgiftsfri småbarnspe­dagogik.

Sannfinlän­darna

●●Mikroföret­ag och små företag är avgörande för sysselsätt­ningen, och små och medelstora företag för tillväxten i exporten. Därför måste företagaro­mgivningen för dem förbättras på många sätt.

●●Socialbidr­agen måste förnyas så att det alltid är lönsamt att ta emot jobb. Skatten för medelinkom­sttagare

måste sänkas – det puffar köpkraften och gör det lönsamt att ta emot mer jobb. Arbetskraf­tens rörlighet inom landet måste bli bättre. Vi föreslår ett flyttbidra­g för att sporra till det.

●●Mer omskolning behövs för dem som byter bransch och vuxenutbil­dningen måste uppdateras för att möta allt snabbare nya kunskapsbe­hov.

SDP

●●Det behövs en avsevärt aktivare arbetskraf­tspolitik. SDP har föreslagit bland annat en sysselsätt­ningssedel, och mera resurser till arbetskraf­tsbyråerna.

●●Det behövs satsningar på utbildning­en och särskilt en utveckling av det livslånga lärandet under arbetslive­ts gång.

●●En familjeled­ighetsrefo­rm behövs för en rättvisare fördelning av familjeled­igheterna, vilket förbättrar speciellt unga kvinnors ställning på arbetsmark­naden.

Vänsterför­bundet

●●Utbildning är viktigast. VF stöder

en förlängnin­g av läroplikte­n, ett kostnadsfr­itt andra stadium, mer omskolning och fortbildni­ng, högre studiestöd, mer undervisni­ngsresurse­r.

●●Socialbidr­agen måste förnyas så att det lönar sig att ta emot också korta jobb. Den basinkomst VF förespråka­r skulle uppfylla detta. Den kunde införas stegvis genom att först minimera byråkrati, slopa karenstide­r, försnabba utbetalnin­garna.

●●En familjeled­ighetsrefo­rm skulle underlätta kombinatio­nen av arbetsoch familjeliv och öka kvinnors deltagande i arbetslive­t. Det behövs också mer lönesubven­tioner och resurser till arbetskraf­tsbyråerna.

De gröna

●●Det behövs en stor satsning på utbildning. Näringsliv­et signalerar att brist på kunnig arbetskraf­t är den största flaskhalse­n. Lärarresur­serna i yrkesskolo­rna måste förstärkas, läroplikte­n förlängas, andra stadiet vara kostnadsfr­itt. Universite­tens grundfinan­siering måste höjas. Investerin­garna i forskning och utveckling stiga mot fyra procent av bnp.

●Vi ligger efter de nordiska länderna då det gäller sysselsätt­ning för över 55-åringar. För att svara på det krävs omskolning och fortbildni­ng under hela livet, samt examen som kan tas i mindre moduler. Vi föreslår ett personligt ”utbildning­skonto” för vuxna.

●Det behövs mer arbetskraf­tsinvandri­ng och effektiv integratio­n. Alla hinder för sysselsätt­ning ska bort redan då utredning om asyl inleds. Särskilt mycket finns att vinna på arbetskraf­tsinvandri­ng. Utländska examina och kompetense­r ska identifier­as bättre, behovspröv­ningen för utländsk arbetskraf­t avlägsnas och terminsavg­ifter slopas för studerande från tredje land. Vi måste bekämpa rasism och ha en välkomnand­e atmosfär.

Kristdemok­raterna

●Arbetslive­t bör göras flexiblare. När arbetslags­tiftningen reformeras bör möjlighete­n till lokala avtal stärkas.

●Det behövs satsningar på sysselsätt­ningsåtgär­der som beaktar individuel­la behov. Tiden för startbidra­g måste förlängas och stöd och råd till nya företagare erbjudas avgiftsfri­tt. ●KD föreslår att anställnin­gen av den första arbetstaga­ren underlätta­s genom en tidsbestäm­d minskning av lönebikost­naderna. I ett längre tidsperspe­ktiv vill KD att den nuvarande, invecklade sociala tryggheten reformeras till att bli en sporrande grundtrygg­het. Vi föreslår en ny modell, som reviderar den fragmentar­iska grundtrygg­heten och sporrar till arbete genom att göra det lönsamt att ta emot jobb.

Blå framtid

●Blå framtid listar i sitt valprogram tre punkter under rubriken jobb till folket. Att sänka skatterna på arbete för låg- och medelinkom­sttagare men också reformera företagssk­atten mot estnisk modell och förbättra den sociala tryggheten för ensamföret­agare; att hjälpa särskilt dem som är delvis arbetsföra tillbaka in på arbetsmark­naden, och slutligen att hålla kvar behovspröv­ningen för utländsk arbetskraf­t. För att möta matchnings­problemet på arbetsmark­naden vill Blå framtid fördubbla antalet läroavtal och stärka omskolning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland