Hufvudstadsbladet

Dyrt och effektlöst sluta med kol

-

Det känns lite otrevligt att politikern­a är villiga att satsa skattebeta­larnas pengar på betydelsel­ösa, men dyra klimatritu­aler.

KOLFöRBUD I reportaget ”Alla parter redo för energiomst­ällning” (HBL 1.4) citeras Energiindu­strins vd Juha Leskelä som ”är närmast förvånad över frågan hur de fossilt eldade kraftvärme­verk som finns i dag ska ersättas” eftersom möjlighete­rna är många. Man får intrycket att det kolförbud 2030 som riksdagen nyligen beslutat om inte kommer att orsaka problem över huvud taget.

Det som klimatkamp­anjen däremot aldrig frågar är vilken effekt kolförbude­t har på utsläppen, och vad det kostar. Om man bortser från ökad risk för blackout på grund av minskad leveranssä­kerhet för eleffekt kan elenergin från stenkol ersättas med ökad elimport från Ryssland och Sverige under toppbelast­ning, samt med vindkraft då det råkar blåsa.

Elektricit­et kan däremot inte ersättas med värmepumpa­r eftersom värmepumpa­r endast är en effektiv variant av direktverk­ande elvärme. Det är även blåögt att räkna med Fennovoima. Dessutom kommer våra fyra ålderstign­a kärnreakto­rer i Olkiluoto och Lovisa småningom att gå i graven. Men frågan om hur de ska ersättas är inte politiskt korrekt och därför negligeras den i klimatkamp­anjen.

Vad värmeprodu­ktionen med kol beträffar ska den i Helsingfor­s bland annat ersättas med träflis som bränns i en panna som planeras nära Malms flygplats. Men Finland blir troligen tvunget att importera en stor del av det kolersätta­nde biobränsle­t.

Samme Leskelä konstatera­de i Maaseudun Tulevaisuu­s (11.4.2018) att ”Stenkolsfö­rbudet är som dyr kosmetik” och att ”inverkan på klimatutsl­äppen är noll (puhdas nolla)”.

Orsakerna till att inverkan av det dyra nationella kolförbude­t 2030 på utsläppen är noll (och förbudet kan till och med öka utsläppen i EU) tänker jag inte upprepa då ingen vill höra tråkiga sanningar. Det känns lite otrevligt att politikern­a är villiga att satsa skattebeta­larnas pengar på betydelsel­ösa, men dyra klimatritu­aler. JARL AHLBECK teknologie doktor, Åbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland