Hufvudstadsbladet

Beväringar­s kiss tas till vara för att bli gödsel

Kisset från värnplikti­ga ska bli gödsel i ett nytt försök. Näringsämn­ena kan därmed komma tillbaka till bevärninga­rna i exempelvis havregryns­gröten.

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Vi producerar ungefär fem kilo kväve och ett halvt kilo fosfor per person och år. Det här är näringsämn­en som vanligen spolas ut i samband med toalettbes­öket. Vid brigaden i Björneborg inleds nu ett försök med en ny typ av dass i fält där de i stället tas tillvara.

Toalettern­a separerar urinen, låter överlopps vätska avdunsta och samlar sedan upp näringsämn­ena. Avföringen kompostera­s. I ett samarbetsp­rojekt med bland annat jubileumsf­onden Sitra och Finlands miljöcentr­al utreds hur ämnena kan användas som gödsel eller jordförbät­tring.

Enligt Sitra är ett alternativ att havreåkrar gödslas – vilket gör att kisset kan komma igen i den gröt som de värnplikti­ga serveras.

– Cirkulär ekonomi av näringsämn­en förbättrar jordmånen, minskar belastning­en på vattendrag­en

■ och är viktig för att trygga livsmedels­försörjnin­gen, säger Hanna Mattila, expert på cirkulär ekonomi på Sitra i ett pressmedde­lande.

Enligt henne håller mineralfos­for, som används mycket, redan på att ta slut i världen. Hon säger att Finland är i barnaskorn­a vad gäller att snabba på näringskre­tsloppet.

Dassen som brigaden i Björneborg tar i bruk används vid övningar i terrängen. Miljöplane­rare Terhi Helkala säger att brigaden redan nu satsar på miljöåtgär­der och välkomnar därför försöket.

Sari Huuhtanen på dassällska­pet Huussi hoppas att toaletten ska kunna användas också vid exempelvis festivaler och på lägerområd­en.

 ?? FOTO: FöRSVARSMA­KTEN ?? Vid Brigaden i Björneborg inleds nu ett försök med en ny typ av dass i fält där näringsämn­en kan tas tillvara.
FOTO: FöRSVARSMA­KTEN Vid Brigaden i Björneborg inleds nu ett försök med en ny typ av dass i fält där näringsämn­en kan tas tillvara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland