Hufvudstadsbladet

”Finlands ekonomi skulle inte klara av en ny recession”

Reformer för att öka sysselsätt­ningen är politiskt tunga men nödvändiga, enligt Centralhan­delskammar­ens ledande ekonom Mauri Kotamäki.

- SPT

Centralhan­delskammar­en skriver i sin ekonomiska översikt att den politiska osäkerhete­n är som ett gift för företagand­et. Ju större osäkerhet desto mindre är företagen beredda att investera.

– Nu finns det mörka orosmoln vid horisonten. Osäkerhete­n inom den globala ekonomiska politiken är stor och alla kortsiktig­a ekonomiska prognoser har blivit sämre, säger Mauri Kotamäki, ledande ekonom vid Centralhan­delskammar­en, i ett pressmedde­lande.

Den senaste tiden har det gått ekonomiskt bra för Finland och arbetslösh­eten har minskat, främst tack vare en växande global ekonomi. Finland har ändå relativt hög arbetslösh­et. Enligt Kotamäki tyder det på att den finländska arbetsmark­naden inte fungerar tillräckli­gt bra.

– De senaste trettio åren har arbetslösh­eten varit över nio procent, vilket är väldigt högt jämfört med andra länder.

Centralhan­delskammar­en vill att man i Finland går in för lokala avtal, förnyar socialskyd­det och lättar upp bland annat uppsägning­sskyddet.

Åtgärderna för att öka sysselsätt­ningen är politiskt tunga, säger Kotamäki. Han hoppas ändå på politiker som klarar av att minska arbetslösh­eten på samma sätt som i Tyskland eller i Danmark.

– Om det nu skulle bli recession så är vi i trubbel. Staten har nästan inget ekonomiskt spelrum och många strukturel­la reformer har fortfarand­e inte genomförts.

 ?? FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM ?? Centralhan­delskammar­ens
■ ledande ekonom Mauri Kotamäki vill se reformer i arbetspoli­tiken.
FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM Centralhan­delskammar­ens ■ ledande ekonom Mauri Kotamäki vill se reformer i arbetspoli­tiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland