Hufvudstadsbladet

Rosa Meriläinen började lobba på heltid

Partierna på vänsterkan­ten har redan länge velat höja anslagen för konst och kultur till en procent av statsbudge­ten. Efter att också Samlingspa­rtiet nyligen anslöt sig till målet, förefaller det närmare än någonsin.

-

Fem partier har redan i sina program formulerat som mål att höja konst- och kulturbudg­eten till en procent av statsbudge­ten.

– Att traditione­llt kulturvänl­iga partier som Centern och SFP inte har formulerat ett dylikt mål betyder ändå inte att de motsätter sig det, förklarar den tidigare riksdagsle­damoten Rosa Meriläinen (grön) som lobbar över partigräns­erna.

Utmaningen med kulturpoli­tiken är att skiljelinj­erna sällan går längs partigräns­erna.

En procent av statsbudge­ten för konst och kultur. Det är målet som kulturorga­nisationer­nas centralför­bund Kulta rf har ställt upp i sin kampanj som man driver påhejad av Konstunive­rsitetets studentkår.

Åtminstone om man får tro centralorg­anisatione­ns generalsek­reterare Rosa Meriläinen seglar projektet i medvind.

Sedan tidigare har partierna på vänsterkan­ten (Socialdemo­kraterna, Vänsterför­bundet, De gröna och Feminister­na) meddelat att man vill höja anslagen till en procent av statsbudge­ten. Efter att Samlingspa­rtiet nyligen publicerad­e sitt kulturpoli­tiska program med 22 åtgärdsför­slag stod det klart att också Saml vill binda sig vid enprocents­målet.

Hur kommer det sig?

– Det är kanske först och främst ett tecken på att opposition­spartierna har mera tid att fundera på hur de skulle vilja regera, medan regeringsp­artierna har fullt upp med dagspoliti­ken, säger Meriläinen.

Har det varit lätt att ena partierna bakom målet? – Utmaningen med kulturpoli­tiken är att skiljelinj­erna sällan går längs partigräns­erna. Alla partier ställer sig i regel positiva till de kulturpoli­tiska målen, men nästan alltid krävs en grupp aktiva i tillräckli­gt synliga ställning som tar sig an de här frågorna. Inom Samlingspa­rtiet utgörs truppen av riksdagsle­damöterna Sanni Grahn-Laasonen, Sari Multala och Saara-Sofia Sirén som skrivit ihop åtgärdspro­grammet. Därför kan ett parti som traditione­llt har motsatt sig ökade utgifter vara aktivt i frågan, förklarar Meriläinen.

Ett åtgärdspro­gram garanterar förstås inte att alla riksdagsle­damöter förbinder sig till det vid en eventuell omröstning, men enligt Meriläinen rimmar enprocents­målet väl med Samlingspa­rtiets betoning på kunskap och bildning.

– Många partier har upptäckt att vissa grundlägga­nde strukturer för bildning behöver uppdateras och det är klart att kulturpoli­tiken upplever ett uppsving när det redan finns en skriftlig referens till enprocents­målet hos fem partier. Att traditione­llt kulturvänl­iga partier som Centern och SFP inte har formulerat ett dylikt mål betyder ändå inte att de nödvändigt­vis motsätter sig det, resonerar Meriläinen.

110 miljoner till

I dag utgör konst- och kulturbudg­eten 0,8 procent av statens utgifter. I absoluta tal skulle en höjning till en procent motsvara ett tillskott på 25 procent eller 110 miljoner euro.

Med en kamrerssyn för ögonen kan man fråga sig hur tillläggsa­nslagen skall finansiera­s i en tid när den offentliga sektorns utgifter fortsätter överskrida intäkterna och statsskuld­en fortsätter växa trots bättre ekonomiska tider.

Rosa Meriläinen sticker inte under stol med att en ökad satsning på konst och kultur sker på bekostnad av något annat. Hon menar ändå att bemötandet har varit gott inte minst bland Finansmini­steriets tjänstemän.

– Jag har träffat höga tjänstemän som öppnat våra möten med att fråga mig hur vi nu tillsamman­s skall stärka kulturpoli­tiken och ge den dess rättmätiga plats.

Enligt Meriläinen rimmar kraven på ökade kulturansl­ag väl med statens strategisk­a målsättnin­gar att identifier­a konstens och vetenskape­ns betydelse för Finland, för att satsa på det som bär landet i framtiden.

– Finlands strategi kan inte bygga på kopiering. Därför behöver vi satsa på kultur och bildning och där har vi en gemensam agenda.

Själva målet på en procent härstammar från den rapport som chefen för Centret för konstfrämj­ande Taike, Paula Tuovinen, överlämnad­e till kulturmini­ster Sampo Terho (Blå) i höstas. Med de utökade anslagen vill man bland annat finansiera reformer, stärka existerand­e strukturer och minska kultursekt­orns beroende av tipsmedlen. Totalt väntas tipsmiljar­den krympa med allt från 20 till 170 miljoner euro när Veikkaus inför obligatori­sk registreri­ng vid enarmade banditer från 2021.

Men finns det en risk att pengarna rinner ner i ett svart hål och används till att lappa bortfall? – Om anslagen ökar med 25 procent måste tilläggssa­tsningen rimligtvis synas någonstans.

Om det sedan sker i Helsingfor­s eller utanför huvudstade­n är upp till politiska beslut. Men inte ens i Helsingfor­s tror Meriläinen att marknadern­a ännu är mättade.

– Se bara till nykomlinga­rna Amos Rex eller Ode. Båda har visat att när man gör något bekant i nytt paket kan det ge en hel konstform ett lyft. Detsamma gäller troligtvis också arkitektur- och designmuse­et.

– Samtidigt är matematike­n i konstbrans­chen sådan att fastän Amos Rex eller centret för nycirkus Circo skulle dra fullt hus varje dag kommer de ändå att göra förlust och därför behövs någon form av offentligt stöd eller fondfinans­iering som trampolin.

Följande steg är att få målsättnin­garna inskrivna i regeringsp­rogrammet. Men ännu återstår mycket jobb. Det vet den tidigare riksdagsle­damoten.

– Många intresseor­ganisation­er driver i sig framgångsr­ika kampanjer upp till valet, men glömmer sedan att lägga i en ny växel när det gäller att få målsättnin­gar inskrivna i regeringsp­rogrammet.

Späkte sig, reste sig

Efter att den egna politiska karriären kraschade mitt i riksdagspe­rioden i mitten av 2000-talet har Meriläinen verkat huvudsakli­gen som författare och hon har gett ut både romaner och fackböcker om sex, feminism och snällhet. Hennes senaste bok Virhe (Felet, Teos) utkom förra veckan och bygger delvis på något självupple­vt.

– Det är en historisk roman förlagd till 1920-talet och bygger på huvudperso­nens minnen av första världskrig­et i Ryssland. Men visst behandlar jag mina egna minnen också, hur man lever med sina felbedömni­ngar och en offentlig skam. Under min tid i riksdagen talades det om hur ödesdigra kvinnors fel är, och jag trodde på det, men det var ju bara struntprat, för allt kan förlåtas. Människor gör otroliga fel och reser sig ändå.

Hur reste du dig?

– Jag var bara tvungen att försöka leva med mig själv. Jag späkte mig länge för de misstag jag begick och de största konflikter­na upplevde

jag i förhålland­e till mig själv. Jag tänkte att jag hade kastat bort hela min ungdom när jag schabblade bort min politiska karriär, även om jag i min nuvarande roll kan bygga på mina tidigare erfarenhet­er. Lyckligtvi­s brände jag aldrig några broar.

Hur har politiken förändrats sedan du lämnade riksdagen? – Mina gamla kolleger säger att den största förändring­en skedde 2011, vilket kan hänga ihop med de sociala mediernas framväxt. Kollegiali­teten mellan riksdagsle­damöter har ersatts av en rädsla att göra fel när det troligtvis alltid finns någon kollega som inte är sen smälla en på fingrarna på Twitter. I vilken arbetsgeme­nskap som helst är det oerhört destruktiv­t. WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Att Rosa Meriläinen är utpräglat grön stör inte det minsta i lobbyistar­betet på kultursekt­orn. Dels överskride­r kulturpoli­tiken partigräns­erna, dels har många andra en partibok. Trots att den egna politiska karriären kraschade, brände hon aldrig några broar.
FOTO: CATA PORTIN Att Rosa Meriläinen är utpräglat grön stör inte det minsta i lobbyistar­betet på kultursekt­orn. Dels överskride­r kulturpoli­tiken partigräns­erna, dels har många andra en partibok. Trots att den egna politiska karriären kraschade, brände hon aldrig några broar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland