Hufvudstadsbladet

Summanen imponerade när Finland slog Polen

Har Finland hittat en till växel i sitt spel? Löftet Eveliina Summanen visade upp hela registret och satte segermålet mot Polen.

- SPT/MATS AHLNäS

För mindre än ett år sedan gjorde Eveliina Summanen sin första landskamp i VM-kvalet mot Österrike. Nu har hon bevisat att hon verkligen knackar på dörren för att spela från start när EM-kvalet inleds i höst.

Summanen var bäst på planen i landslaget­s första landskamp på hemmaplan i år. Mittfältar­en satte enda målet när Finland slog Polen rättvist med 1–0.

– ”Sky is the limit” för henne. Hon var jättedukti­g i dag, säger förbundska­ptenen Anna Signeul.

Tjugoåring­en är ödmjuk när hon ska värdera sin insats.

– Det var väl okej. Om man gör mål får man ett plus i kanten, men jag får bli lite äldre innan jag presterar jämnt i nittio minuter.

Matchens fullträff kom efter en kvart och var frukten av ett vasst presspel. Emma Koivisto vann bollen, Linda Sällström spelade fram och Summanen placerade bombsäkert in bollen i bortre burgaveln.

– Det var idealiskt spelat av oss. Eveliina är jättedukti­g på att ta möjlighete­n att skjuta, säger Signeul.

Flyttade till Sverige

Tjugoåring­en spelade på det centrala mittfältet tillsamman­s med Ria Öling och var dominant. Trots sin ringa ålder klarar Summanen av att värdera situatione­rna, läsa spelet, vinna dueller och sätta tempot i många anfall tack vare sin fina bollbehand­ling.

– I en sådan här match kan jag vinna dueller och samla andrabolla­r. Förhoppnin­gsvis syntes det att jag använde mina styrkor.

Efter en stark fjolårssäs­ong i HJK skrev Summanen på för den svenska klubben Kif Örebro i vintras. På söndag startar damallsven­skan och hon tror att hon får en stor roll i laget.

– Det har varit annorlunda att flytta från Finland, men jag trivs med mitt liv i Sverige. Det är ett stort steg och jag kan utvecklas där. Jag får många tuffa matcher.

Om hon går framåt i samma takt som hon har gjort det senaste året lär Signeul få fundera rejält när hon ska ta ut startelvan i landslaget.

– När vi får tillbaka Emmi Alanen är det jättetuff konkurrens på mitten. Vi har Olga Ahtinen, Eveliina och Ria. Men det är bara roligt. Vi behöver ett bra innermittf­ält.

Signeul var riktigt nöjd med den finländska helhetsins­atsen. Det var egentligen bara vid fasta situatione­r som Polen oroade.

– Vi kontroller­ade matchen helt och hållet och det var viktigt att vinna.

I juni väntar de två sista landskampe­rna inför EM-kvalet. Matcherna mot Island är inte bekräftade, men enligt Signeul kommer en att spelas i Åbo och en i Helsingfor­s.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Eveliina Summanen gjorde sitt andra landslagsm­ål i tisdagens match mot Polen.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Eveliina Summanen gjorde sitt andra landslagsm­ål i tisdagens match mot Polen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland