Hufvudstadsbladet

Klimatånge­st är verklighet

-

■ Är klimatånge­st en sund reaktion på en sjuk värld eller ett problem som en känslig människa skapar åt sig själv? Hur identifier­ar man klimatorto­rexi? Biologen Sini Malmirinne och dramaturge­n Ilja Lehtinen pratar om sin klimatånge­st. Malminiemi hämtar kraft genom att röra sig i naturen och Lehtinen genom att behandla sin ångest som en kollektiv sorg på teaterscen­en.

Klimatånge­st är ett verkligt problem, säger Aalto-universite­tets studiepsyk­olog Sanni Saarimäki. Hon kallar tvågsmässi­g miljömedve­tenhet för klimatorto­rexi: Om goda och i sig nödvändiga funktioner börjar handla om perfektion är det risk att man bränner ut sig. Individen kan inte rädda klimatet fastän man gör allt rätt. Saarimäki ledde ett pilotproje­kt med gruppdisku­ssioner på Aalto-universite­tet där syftet var att stödja studenter med klimatånge­st. Korrekt informatio­n om klimatet ökar inte ångesten, men medierna har en betydande pådrivande roll för klimatånge­sten. Medierna klimatrapp­ortering fokuserar för mycket på en ekokatastr­of i stället för att söka lösningar på problemet, konstatera­r James Painter vid Reutersins­titutet vid Oxfords universite­t.

Filosofen Säde Hormio har i sin avhandling undersökt ansvarsfrå­gan för klimatförä­ndringen. Hon uppmanar dem med klimatånge­st att fundera i vilket sammanhang vi ingår och hur vi via det kan påverka. Ingen kämpar ensam mot klimatförä­ndringen, påpekar Hormio. HBL Yle TV1 20.00, repris fredag 5.55 och söndag 15.05

 ?? KILPINEN
FOTO: MIKKO ?? Ilja Lehtinen är författare till
■ pjäsen Elinvoima.
KILPINEN FOTO: MIKKO Ilja Lehtinen är författare till ■ pjäsen Elinvoima.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland