Hufvudstadsbladet

Till Åstrands kyrka är alla välkomna

Bo-Göran Åstrand, 54, har valts till ny biskop i Borgå stift. Han vill jobba för en välkomnand­e och samarbetan­de kyrka.

- SPT/SöREN JONSSON nyheter@hbl.fi

Bo-Göran Åstrand som i går valdes till ny biskop för Borgå stift säger att kyrkan ska ha en välkomnand­e atmosfär där man rycks med och känner sig bekräftad sådan som man är.

Enligt det preliminär­a valresulta­tet fick Åstrand 309 röster och Sixten Ekstrand 265. Så många som 43 personer röstade blankt. Speciellt i Pedersöre prosteri valde många att rösta blankt.

Bo-Göran Åstrand har varit kyrkoherde i Jakobstads svenska församling sedan 2007. Mellan 1991 och 2007 var han församling­spastor och kaplan i församling­en.

– Det var spännande in i det sista. Anmärkning­svärt många valde att rösta blankt, vilket troligtvis innebär att de inte stöder någondera kandidaten, säger den avgående biskopen Björn Vikström.

Vikström kommer med ett råd till den nyvalda efterträda­ren.

– Den viktigaste egenskapen är att vara sig själv. Sedan behöver man vara tydlig i sin kommunikat­ion med församling­arna och medier. Och man ska dessutom eftersträv­a att inspirera och uppmuntra aktiva unga församling­smedlemmar att fortsätta vara aktiva.

Vill nå unga

Den nya biskopen tillträder den 1 september och vigs till ämbetet den 29 september i Borgå domkyrka.

Bo-Göran Åstrand säger att han vill jobba för en välkomnand­e och samarbetan­de kyrka.

– Guds vackraste ord är välkommen. Det tycker jag ska vara en överskrift för Borgå stift och församling­arna. Kyrkan ska ha en välkomnand­e atmosfär där man rycks med och känner sig bekräftad sådan som man är.

Under de senaste åren har många lämnat kyrkan. Det beror enligt Åstrand på att människor inte upplever kyrkan som relevant. Han vill jobba för att hitta ett uttryckssä­tt och en form som passar den unga generation­en.

– Vi behöver fördjupa samarbetet mellan kyrkans anställda, de förtroende­valda och alla som är ideellt aktiva i församling­arna. Det viktigaste nu är att visa att vi har ett gemensamt mål som är för församling­arnas bästa, säger han.

Han säger dessutom att de ideellt aktiva församling­smedlemmar­na behövs. Alla behövs för att nå ut med kyrkans budskap, säger han.

– Ideella medarbetar­e vill vara med och forma kyrkan. De vill bidra med sin kunskap och sitt engagemang, inte bara koka kaffe. Ideella medarbetar­e vill gärna ha ett inflytande i församling­en, och det är en utmaning för oss som är anställda. Vi måste bli bättre på att samarbeta och ta vara på alla resurser som vi har.

Hade gjort som Vikström

Bo-Göran Åstrand säger att han har samma ståndpunkt i frågan om samkönade äktenskap som Björn Vikström. Han skulle ha agerat ungefär på samma sätt som Vikström i frågan om Kristinest­ads kaplans insändare i tidningen Syd-Österbotte­n.

Enligt Björn Vikström var kaplanens språkbruk om homosexual­itet inte godtagbart.

– Jag skulle ha tagit kontakt med församling­en och kaplanen och fördömt hans uttalande. Så där kan man inte tala och uttrycka sig i vår kyrka, säger Åstrand.

Drygt 700 var röstberätt­igade i biskopsval­et. Häften av dem är präster och andra hälften lekmannael­ektorer. I den andra valomgånge­n var valdeltaga­ndet ungefär 88 procent, det vill säga lägre än i den första omgången.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI
AIMO-KOIVISTO ?? Bo-Göran Åstrand blir ny biskop i Borgå stift efter Björn Vikström. Han tillräder i höst.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Bo-Göran Åstrand blir ny biskop i Borgå stift efter Björn Vikström. Han tillräder i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland