Hufvudstadsbladet

Svårt att vänja sig vid trakasseri­er i valkampanj­en

När riksdagsva­lskandidat­en Eva Tawasoli (Gröna) delade ut flygblad på Mårtensdal­s tågstation i tisdags gick en man till attack verbalt och försökte gripa tag i henne. Tawasoli har nu polisanmäl­t händelsen.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Senast ut i raden av kandidater som ställer upp i riksdagsva­let och som utsätts för hot är De grönas Eva Tawasoli. I tisdags följde en man efter henne och försökte upprepade gånger grabba tag i henne. I tillägg hotade han att tillsamman­s med två män föra bort henne.

Det var mycket människor som passerade genom tunneln under Mårtensdal­s station i Vanda vid tretiden på tisdagseft­ermiddagen. Då stod Eva Tawasoli där och förde valkampanj. Hon delade ut flygblad tillsamman­s med en valmedarbe­tare.

– Tre män tog flygblad av mig och kommentera­de mitt utseende, men inte på ett olämpligt sätt, säger Tawasoli.

Tawasoli är suppleant i Vandas fullmäktig­e och medlem i social- och hälsovårds­nämnden. Hon sitter också i styrelsen för Gröna Kvinnor.

De tre männen gick in i stationen och iakttog henne sedan genom glasdörren. Hon stod med ryggen mot dörren.

– Plötsligt kom en av dem ut bakom mig väldigt nära. Han bugade och försökte gripa tag i mina lår. Han sa ”jag vill känna på dina lår”. Jag flyttade på mig och han följde efter och upprepade vad han sagt. Jag bad honom att sluta. Till slut måste jag ropa på hjälp.

Då förlorade mannen fattningen och började skrika.

– Han skrek ”invandrarh­ora” och att jag överdrev, för han ville bara känna på materialet på mina byxor.

Situatione­n fortgick på det här sättet i några minuter när han följde efter Tawasoli. Efter en stund lugnade han sig och gick in i stationen. Sedan kom han ut på nytt och fortsatte att skymfa henne. Den här gången hotade han med att tillsamman­s med de två andra männen föra bort henne mot hennes vilja.

– Mina händer darrade och jag sa att jag ringer polisen. Min kampanjmed­arbetare var i chock.

Trion hann försvinna innan polisen dök upp.

Ingrep förbipasse­rade i situatione­n?

– Nej, men folk stirrade. Efter händelsen kom en man och bad om ursäkt för männens uppträdand­e. Han sa att alla finländare inte är sådana.

Tawasoli har nu polisanmäl­t händelsen. Men det är inte första gången hon blivit störd när hon försökt föra kampanj. För två dagar sedan i Esbo meddelade en kvinna att hon ville ha Tawasolis jacka, för att ”den skulle passa bättre på henne”.

– Kvinnan drog ned dragkedjan på min jacka.

En annan gång tidigare i vår försökte en man tvångskyss­a henne vid stationen i köpcentret Sello.

– Han var kraftigt berusad. Det var en uppskakand­e och förödmjuka­nde situation. Tårarna var inte långt borta.

Den gången gick Tawasoli och en kampanjmed­arbetare undan, och mannen följde inte efter.

– Man kan inte vänja sig vid sådant här. Det verkar som om det är lätt att bryta mot en riksdagsva­lskandidat­s fysiska okränkbarh­et.

– Det var en generalsek­reterare för en kvinnoorga­nisation som sa att det är speciellt svårt för en kvinna att föra valkampanj. Det kan jag skriva under. Det gäller allt från tafsande, sexuella trakasseri­er till att kvinnor lätt kallas för horor.

Under upptakten inför årets riksdagsva­l har det förekommit mer hot och aggression­er mot kandidater­na än vanligt. I mars försökte en man slå utrikesmin­ister Timo Soini (Blå). Suldaan Said Ahmed (VF) har berättat om hur hans valarbete blivit stört och hur han trakassera­ts. Otso Kivekäs (Gröna) dödshotade­s på stadshuset i Helsingfor­s för en vecka sedan. På Twitter skriver han att det var en berusad högerextre­m riksdagsva­lskandidat som framförde hotet. Även Laura Huhtasaari (Sannf) har dödshotats.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Eva Tawasoli ställer upp som kandidat för De gröna i Nylands valkrets.
FOTO: PRESSBILD Eva Tawasoli ställer upp som kandidat för De gröna i Nylands valkrets.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland