Hufvudstadsbladet

Jämnt i Israel, men fördel för Netanyahu

Netanyahu går mot sin femte premiärmin­isterperio­d, och fredsproce­ssen är allt mer avlägsen.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

När 97 procent av rösterna i det israeliska parlaments­valet var räknade hade både regeringsp­artiet Likud, med premiärmin­ister Benjamin Netanyahu, och den viktigaste utmanaren Blåvita alliansen, med Benny Gantz, cirka 26 procent av rösterna. Båda verkar få 35 mandat, men Netanyahu har större möjlighete­r att bilda en majoritets­koalition med övriga partier.

Partierna på högerkante­n som också tidigare har stött Likud verkar få omkring 30 platser. Med 65 av knessets 120 mandat bakom sig kan Netanyahu vara ganska säker på att så småningom kunna inleda sin femte period som premiärmin­ister.

Men inrikespol­itiken i Israel är oberäkneli­g, regeringsf­örhandling­arna kan bjuda på överraskni­ngar.

Att det skulle bli jämnt mellan Likud och Blåvita alliansen var väntat med stöd av gallupunde­rsökningar­na, och att Netanyahu trots allt skulle kunna försvara sitt premiärmin­isterskap var inte heller överraskan­de.

Däremot var det mera överraskan­de att Blåvita alliansen skulle bli Likuds huvudmotst­åndare. Benny Gantz, tidigare högt uppsatt militär, meddelade så sent som strax före årsskiftet att han tänkte bilda en ny politisk rörelse, ”Styrka för Israel”. För bara två månader sedan gick rörelsen ihop med ett mittenpart­i och bildade alliansen.

Alliansen har en center-vänsterpro­fil, och det anmärkning­svärda är att den helt lyckades distansera det israeliska arbetarpar­tiet, som har varit ett statsbäran­de parti under hela Israels existens. Nu ser arbetarpar­tiet ut att få cirka 4,5 procent av rösterna och sex platser i parlamente­t.

I sann populistis­k anda var en viktig del av Netanyahus kampanj att måla upp faror som hotade från vänster – men Blåvit allians var inget vänsterspö­ke, och det var också svårt att måla upp exgenerale­n Benny Gantz – befälhavar­e i de två senaste offensiver­na i Gaza – som ett hot mot Israels säkerhet. I själva verket är det ganska små skillnader mellan Gantz och Netanyahu när det gäller utrikes- och säkerhetsp­olitiken.

Stödet för Gantz är kanske inte ett uttryck för missnöje med Netanyahus politik, utan med honom själv och hans parti. Om Netanyahu kan förnya mandatet som premiärmin­ister ger det honom bättre möjlighete­r att undvika åtal i de korruption­sutredning­ar som just nu pågår mot honom.

Med Netanyahu som premiärmin­ister, stödd av de ultranatio­nalistiska krafterna i knesset, blir en lösning på palestinie­rfrågan allt avlägsnare. Risken är snarare att krisen förvärras då Israel flyttar fram sina positioner. Med Donald Trump i Vita huset har Israels möjlighete­r att göra det aldrig varit bättre.

Trump har bockat av den ena punkten efter den andra på Netanyahus önskelista, USA har flyttat sin ambassad till Jerusalem, minskat det humanitära stödet till palestinsk­a organisati­oner, och nu senast erkänt Golanhöjde­rna som en del av Israel.

I valrörelse­ns slutskede meddelade Netanyahu att han om han blir omvald planerar att också annektera delar av Västbanken. Att Trump skulle motsätta sig det verkar inte troligt.

I så fall finns det ingenting kvar av den svårt skadskjutn­a tvåstatslö­sningen, där palestinie­rna skulle få en egen stat på Israelocku­perat område. Men det kyttande upproret mot Israel i Gaza visar att den olösta palestinie­rfrågan kommer att fortsätta att hota Israels säkerhet, låt vara att den inte hotar landets existens.

Benjamin Netanyahu har skickligt utnyttjat den förändrade säkerhetsp­olitiska balansen i Mellanöste­rn. Kriget i Syrien har accentuera­t konflikten mellan det shiadomine­rade Iran och de sunnidomin­erade arabstater­na.

Länder som Saudiarabi­en ser Israel som en allierad i kampen mot Iran, och i det spelet har palestinie­rna inga trumfkort.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland