Hufvudstadsbladet

Forskare: Stimulera ekonomin

Löntagarna­s forsknings­institut kritiserar sysselsätt­ningsmålet på 75 procent och vill inte höja sysselsätt­ningen till vilket pris som helst.

- SPT/ERIK SANDSTRöM

Tillväxten saktar ner till 1,4 procent i år, enligt en ekonomisk prognos från Löntagarna­s forsknings­institut. Förra året var tillväxten 2,3 procent av bnp. Den svagare tillväxten beror på att det går sämre för världsekon­omin.

– Ekonomer brukar alltid säga att läget är osäkert när de gör prognoser. Men nu är ekonomin ovanligt osäker, säger prognosche­fen Ilkka Kiema.

I prognosen räknar man inte med oväntade ekonomiska chocker som till exempel en hård brexit, men osäkerhete­n dämpar tillväxten.

Enligt Kiema är det läge att stimulera ekonomin.

– Politikern­a verkar vilja spendera mer pengar enligt sina vallöften och det passar bra enligt konjunktur­läget.

Tidigare regeringar kritiseras för att ha förvärrat konjunktur­erna genom att spara i dåliga tider och slösa i goda tider. Inför förra valet verkade politikern­a snarast tävla om vem som lovade spara mest, enligt institutet­s forskare. Nu har sysselsätt­ningsmålet på 75 procent blivit det nya mantrat.

– Både politiker och tjänstemän verkar tävla om vem som kan sätta ett så högt sysselsätt­ningsmål som möjligt. Men nu behövs ett mer analytiskt grepp om siffran.

Sysselsätt­ningen är så beroende av den globala ekonomin att det inte är särskilt relevant att tala om en absolut siffra, säger Kiema. Det behövs åtgärder för att höja sysselsätt­ningen, men det ska inte göras med vilka medel som helst.

– Om högre sysselsätt­ning innebär så lågavlönad­e jobb att personerna inte betalar skatt och dessutom behöver bidrag för att leva så hjälper det inte de offentliga finanserna.

Mellanår påverkar

Enligt Hannu Karhunen, forskare vid institutet, borde man se på sysselsätt­ningen för fast anställda. Den är på nordisk medelnivå, om än inte lika hög som i Sverige. Han lyfter också fram alla unga som tar mellanår eller inte genomför sina studier, vilket påverkar sysselsätt­ningen.

– Sjuttio procent av studentern­a tar ett mellanår innan de börjar studera och andelen har vuxit snabbt. Det beror till stor del på utbildning­spolitiska misstag då utbudet på utbildning­ar har rasat, säger Karhunen.

Enligt prognosen fortsätter sysselsätt­ningen öka tack vare den senaste tidens starka ekonomi, men ökningen mattas av efter att tillväxten minskar. Sysselsätt­ningsgrade­n förväntas vara 72,7 procent 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland