Hufvudstadsbladet

Debatten i riksdagen har tagit fränare vändning, enligt politiker

Den sittande riksdagen tog farväl under högtidliga former. Flera veteranpol­itiker som nu lämnar riksdagen beskriver riksdagspe­rioden som sällsynt svår.

- SPT/JENNY JäGERHORNT­ABERMANN

Plenisalen fylls av ett sorl när de svartklädd­a riksdagsle­damöterna intar sina platser en sista gång denna period. Handskakni­ngar och kramar utbyts, selfies knäpps och kamerornas slutare smattrar. Trettiofem riksdagsle­damöter lämnar riksdagen och om ett par veckor fylls stolarna av nya ledamöter. Femton ledamöter har under den gångna perioden redan lämnat riksdagen eller bytt parti.

Riksdagens talman Paula Risikko säger i sitt tal att alla ledamöter haft som gemensamt mål att göra Finland till ett bättre land.

– Vi har ofta varit oense om metoderna, men aldrig om målet. Jag tackar av hela mitt hjärta er alla för ett gott arbete.

Både Risikko och president Sauli Niinistö lyfter i sina tal upp vikten av grundlagen, som under de senaste månaderna varit föremål för intensiv diskussion.

– Grundlagen är den starka grund som vår nation bygger på, säger Niinistö.

Han uppmanar ledamötern­a att lyssna på de unga som är oroade för klimatförä­ndringen.

– De är de verkliga målsägande­na. På spel står framför allt deras och de följande generation­ernas framtid.

Risikko uttrycker också en oro för stämningen i riksdagen under den gångna perioden.

– Många riksdagsle­damöter har sagt till mig att det inte är lika lätt att andas i riksdagen som för fyra år sedan. Saker och ting förvrängs och man förstår varandra fel.

Hon uppmanar riksdagsle­damöterna att försöka förstå varandras värdegrund och efterlyser nya former av beslutspra­xis för att förnya Finland.

Till den nya riksdagen hälsar Risikko att den får ett Finland som på många sätt är i mycket bättre skick än för fyra år sedan.

– Under den här riksdagen har landets ekonomi blivit sundare och arbetslösh­eten sjunkit, säger Risikko och uppmanar ändå den nya riksdagen att vara på sin vakt.

Jobbigaste perioden

Efter festtalen i plenisalen fortsätter festlighet­erna i rikssalen med kaffe, laxsmörgås­tårta, vegansk citrontårt­a och crème brûlée med boysenbär. Ledamötern­a umgås glatt över partigräns­erna trots att stämningen mot slutet av perioden var minst sagt kylig. I synnerhet den strandade socialoch hälsovårds­reformen och käbblet kring tolkningen av grundlagen har lett till ett hätskare språkbruk i riksdagen.

En av dem som märkt en skillnad i språkbruke­t och respekten för andra är veteranpol­itikern Sirkka-Liisa Anttila (C). Hon valdes in för första gången 1983. Nu lämnar hon riksdagen efter åtta mandatperi­oder.

– Det här har absolut varit den svåraste riksdagspe­rioden, säger hon.

Hon får medhåll av veterankol­legorna Mats Nylund (SFP) och Tapani Tölli (C) som också de lämnar riksdagen.

– Diskussion­skulturen har blivit aggressiva­re. Jag hoppas att man i framtiden koncentrer­ar sig på sak och inte slänger ur sig något i all hast. Beslut nås bara genom samarbete, säger Tölli.

Tölli är lättad över att lämna riksdagen och ska nu ägna sig åt stugliv och barnbarnen.

Nylund säger att det nya under den gångna perioden varit att riksdagen fått behandla lagförslag som klart har varit i strid med grundlagen.

– De nya riksdagsle­damöterna måste kunna lyssna på såväl varandra som på experter, säger Nylund.

Samarbete är också Anttilas hälsning till nästa riksdag.

– En liten nations viktigaste styrka är enigheten.

 ??  ?? Mauri Pekkarinen fick en puss på kinden av frun Raija i går när riksdagen satte punkt för riksdagspe­rioden.
Mauri Pekkarinen fick en puss på kinden av frun Raija i går när riksdagen satte punkt för riksdagspe­rioden.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N
FOTO: SPT/JENNY JäGERHORN-TABERMANN ?? Mats Nylund hoppas att de ledamöter som väljs in ska kunna lyssna på både varandra och på experter.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N FOTO: SPT/JENNY JäGERHORN-TABERMANN Mats Nylund hoppas att de ledamöter som väljs in ska kunna lyssna på både varandra och på experter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland