Hufvudstadsbladet

Twitter vägrar införa valhashtag­gar på svenska

Emojin för riksdagsva­let i Finland följer bara finskspråk­iga hashtaggar på Twitter.

- SOFIA HOLMLUND

Det var i måndags som Twitter lanserade en emoji inför riksdagsva­let i Finland. Då man skriver in hashtaggar­na #eduskuntav­aalit2019, #vaalit2019, #eduskuntav­aalit och #vaalit i en tweet dyker det upp en emoji med en valurna prydd med finsk flagga och en valsedel. Däremot finns det inga hashtaggar på svenska som leder till att emojin syns.

Twitter har samarbetat med den finska kommunikat­ionsbyrån Miltton om hashtaggar­na. Enligt vad HBL erfar glömdes de svenska hashtaggar­na bort i kommunikat­ionen med Twitter. Twitter har inga planer på att skapa några svensksprå­kiga hashtaggar för emojin innan valet. Resursbris­t uppges vara orsaken.

Miltton är grundat av finlandssv­ensken Mathias Järnström. SFP:s tidigare partiordfö­rande Carl Haglund har varit medlem i bolagets styrelse. Där sitter även finlandssv­enska Paula Salovaara och rikssvensk­a Fredrik Andersson.

Så här svarar Twitter per mejl från det europeiska kontoret i Dublin:

– Var vänlig och notera att vi inte kommentera­r frågan, skriver Yasuko Quinn på kommunikat­ionsavdeln­ingen. HBL får samma svar av Miltton. Tidigare i veckan kommentera­de Twitters Europachef för kommunikat­ion och samhällsko­ntakter Sinéad McSweeney lanseringe­n av den finska valemojin:

– Finländarn­a använder för tillfället Twitter mer än någonsin tidigare och den här emojin gör diskussion­erna mer färggranna och fängslande.

Twitter skapar ofta en specialdes­ignad emoji till aktuella evenemang och händelser. Till exempel till Super Bowl, som är finalen i amerikansk fotboll, eller till det kinesiska nyåret. År 2019 är grisens år, och då ackompanje­rades hashtaggen på engelska med ett grisansikt­e. I den kanadensis­ka provinsen Alberta är det val två dagar efter Finland, och även där har Twitter lanserat en specialdes­ignad valemoji.

– Som ni kan tänka er, tar tekniken och den kreativa utveckling­en av de här emojierna en del tid, säger Christophe­r Doyle på Twitter till den kanadensis­ka sajten Global News.

Under onsdagen lanserade Twitter också en emoji för EU-valet, som ordnas den 26 maj. Varje land har sin egen hashtagg för valet. Det finns också en på svenska eftersom det även ordnas val i Sverige. I Finland är det #EUvaalit20­19 som gäller och på svenska är det #EUval2019.

 ??  ?? Så här ser emojin ut.
Så här ser emojin ut.
 ??  ?? Hashtagg med åtföljande emoji.
Hashtagg med åtföljande emoji.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland