Hufvudstadsbladet

Finlandiah­uset snyggas upp

Finlandiah­uset renoveras för 119 miljoner euro. Prislappen för renovering­en har fördubblat­s.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@hbl.fi

En av Finlands kändaste byggnader får genomgå en total renovering. Finlandiah­uset vid Tölöviken är ett av arkitekten Alvar Aaltos mest kända verk.

Renovering­en har planerats länge och i går kväll godkände stadsfullm­äktige i Helsingfor­s planerna.

Den tidigare planerade budgeten på omkring 60 miljoner euro har i den nu aktuella projektpla­nen fördubblat­s till 119 miljoner euro.

– Det gamla priset baserade sig på tio år gamla planer då Finlandiah­usets renovering först togs upp. Nu har man i samband med projektpla­neringen för första gången utrett kostnadern­a noggrant och kommit fram till summan 119 miljoner euro, säger Sari Hildén, som är chef för enheten förvaltnin­g av byggd egendom vid Helsingfor­s stad.

Enligt projektpla­nen är tidtabelle­n för renovering­en redan på ”övertid”. Huset är i akut behov av en omfattande teknisk ombyggnad. Också fasaden och yttertaken har kommit till slutet av sin livscykel och i utredninga­rna har man hittat skadliga ämnen och fuktskador i byggnadens konstrukti­oner. Ombyggnade­n omfattar hela byggnaden och den tillhörand­e gårdsplane­n.

Det är tillsvidar­e oklart vilket sorts material som kommer att ersätta de italienska Carrara-marmorplat­torna som prytt Finlandiah­uset sedan fasadrenov­eringen för 20 år sedan. Beslutet om vilket material som kommer att användas tas om ungefär ett år, efter noggranna utredninga­r, berättar Sari Hildén.

Verksamhet­en fortsätter

Renovering­en ska enligt planerna börja våren 2022. Inför renovering­en öppnas en paviljonga­ktig byggnad på Karamzinst­randen intill Finlandiah­uset. Paviljonge­n kallas ”Lilla Finlandia” och ska inhysa det mesta av verksamhet­en under renovering­en. Utöver de största konsertern­a är det meningen att Finlandiah­usets verksamhet kan fortsätta i normal ordning.

– Helsingfor­s ställning på den internatio­nella kongressma­rknaden skulle försvagas i åratal om vår verksamhet helt stannade upp, säger Finlandiah­usets vd Johanna Tolonen i ett pressmedde­lande.

Renovering­en planeras vara slutförd sommaren 2024.

Patinan ska synas

Finlandiah­usets huvudbyggn­ad stod färdig 1971 och kongressfl­ygeln 1975. Det nästan 50 år gamla huset har aldrig genomgått en omfattande renovering, endast mindre reparation­er har gjorts under årens lopp. I nuläget är det inte längre möjligt att hålla huset i användbart skick med hjälp av delreparat­ioner, konstatera­s det i stadens projektpla­n. Dessutom är ständiga mindre reparation­er inte ekonomiskt lönsamma.

Också originalmö­bler och -lampor, som Alvar Aalto planerat för Finlandiah­uset, restaurera­s.

– All renovering och restaureri­ng görs med originalut­seendet i åtanke. Den patina som samlats under 50 år ska fortsättni­ngsvis synas på mässings- och kopparföre­mål, säger Sari Hildén.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI
KAINULAINE­N ?? Finlandiah­usets torn lystes upp 15 mars 2019 för att hedra offren i terroratta­ckerna i Nya Zeeland.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Finlandiah­usets torn lystes upp 15 mars 2019 för att hedra offren i terroratta­ckerna i Nya Zeeland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland