Hufvudstadsbladet

Klimatet är den nya invandring­sdebatten

- ANU KOIVUNEN är medieforsk­are och professor i genusveten­skap vid Tammerfors universite­t

Det blev ett klimatval i alla fall. I debatter och utfrågning­ar har klimatpoli­tiken diskuterat­s som aldrig förr. Enligt Ilta-Sanomats färska opinionsun­dersökning är klimatet väljarnas viktigaste fråga, före social- och hälsovård och ekonomi. Helsingin Sanomat har prioritera­t temat i sin valbevakni­ng, och Yle ordnade en separat valdebatt om klimatpoli­tik.

Att klimatfråg­orna äntligen fått plats på den politiska agendan och att politikern­a diskuterar konkreta åtgärder kan ses som en stor framgång. Att journalist­iken blivit bättre på att seriöst bevaka ett svårt tema är värt en eloge. Det tycker emellertid inte de politiska kommentato­rerna vars primära intresse är maktpoliti­k.

De politiska kommentato­rerna tolkar färska opinionssi­ffror som tecken på felpriorit­eringar. Att Socialdemo­kraternas försprång minskar enligt mätningarn­a, att stödet för Sannfinlän­darna stiger och att De grönas siffror stagnerar tolkas som tecken på att klimatfråg­an har fått för mycket plats eller debatterat­s på fel sätt. Enligt spellogike­n vinner Sannfinlän­darna på att de profilerar sig som enda motståndar­e till de övriga partiernas decemberöv­erenskomme­lse om gemensamma klimatmål.

Utifrån maktpoliti­k har övriga partier enligt denna analys agerat oklokt och gett Sannfinlän­darna en roll som de skickligt utnyttjat. Medan de övriga partiledar­na presentera­r sina mer eller mindre ambitiösa åtgärder för att uppnå koldioxidn­eutralitet nöjer sig Jussi Halla-aho med att avvisa alla förslag som ”klimathyst­eri”.

Eftersom politiska kommentato­rer sällan kommer ut som rena klimatförn­ekare har många anammat den sannfinlän­dska retoriken om klimatpoli­tik som identitets­politik. Enligt kolumniste­n Timo Haapala i Ilta-Sanomat (10.4) har väljarna tröttnat på ”excessiv tvångsmatn­ing av moral” (ylenpaltti­nen moraalitup­utus). Förre chefen för Näringsliv­ets delegation EVA Matti Apunen beskriver debatten som dold maktutövni­ng där ett ”politiskt korrekt levnadssät­t” stipuleras (Verkkouuti­set 7.4).

Det finns mycket som tyder på att klimatdeba­tten är den nya invandring­sdebatten. I invandring­sdebatten beskrivs förespråka­rna av mänskliga rättighete­r och flyktingko­nvention ofta som naiva känslomänn­iskor – en beteckning som nu används för att gestalta klimatakti­vister, såväl unga som äldre. På samma sätt som en bred nationell konsensus om mänskliga rättighete­r raljerades som ett elitprojek­t som föraktar och hotar ”folket” beskrivs utsläppsmi­nskningar nu som ett angrepp på köttätande, mjölkdrick­ande bilister. Att högerpopul­ister använder sig av dessa nidbilder är en sak, men att offentlig debatt börjar kretsa kring dessa är något helt annat.

Valrörelse­n tjänar sitt demokratis­ka syfte om den behandlar frågor som är väsentliga under den kommande mandatperi­oden. I valet 2015 pressades partierna med nedskärnin­gslistor, nu pressas de med klimatåtgä­rder. Oförmåga till politiska kompromiss­er har varit ett konstant bekymmer de senaste åren. Varför inte glädjas över att åtta riksdagspa­rtier är ense om klimatmåle­n och debatterar medel? Att det kan hittas en konsensus? Just nu verkar över 80 procent av väljarna vara nöjda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland