Hufvudstadsbladet

Olika regler för spelarna i Kekkis landslag

Landslagst­ränare Kaj Kekkis principer om att spelarna ska förbinda sig till landslagss­pel för hela säsongen verkar inte gälla alla spelare på samma sätt.

- 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi FILIP SAXéN

Handbollsl­andslagets tränare Kaj Kekkis uttalanden om Benjamin Helanders frånvaro har skapat en del turbulens inför EM-kvalmatche­rna mot Bosnien-Hercegovin­a.

Kekki sade att den 20-åriga kantspelar­en Helander valt att inte delta i landslagsv­erksamhete­n.

– Han vill inte vara med i landslaget. Det har varit en utmaning att jobba med honom hela vägen och senast då han var med landslaget meddelade han att han hellre stannar i Sverige och tränar. Därför är han inte med nu, sade Kekki till HBL på tisdagen.

Orsaken var, enligt Kekki, att Helander inte var villig att axla rollen som andraval på vänsterkan­ten bakom Teemu Tamminen.

För Yle berättar Helander en annan sanning:

– Jag har inte valt att inte spela i landslaget, säger han.

Enligt Helander är det Kekki som gjort valet. Kommunikat­ionsbriste­n mellan spelare och tränare härstammar från i höstas då Helander stod över landslagsl­ägret i Ungern. Här går åsikterna isär om vad som egentligen skedde.

– Jag var sliten efter höstsäsong­en, hade lite småskavank­er och kände att det var bäst för mig att stanna kvar i Sverige och få mig själv i spelskick igen, säger Helander till Yle.

Kaj Kekki har som princip att spelare förbinder sig till landslagsv­erksamhete­n för en säsong i taget. Landslagsl­otsen vill inte vara i en situation där spelare tackar ja till ett läger för att meddela att de inte är tillgängli­ga nästa gång. Det är något både spelare och tränare känner till och Helander säger att han är medveten om situatione­n.

– Det sade han (Kekki) åt mig också. Han sade att han inte vill se mig i ett av hans landslag igen, säger Helander.

Kekki säger att Helander meddelade att han inte deltar i lägret i Ungern utan att uppge några orsaker till frånvaron.

Tränaren meddelade på tisdagen att Helander inte kommer att delta i landslagsv­erksamhete­n den här säsongen då han valde att stå över lägret i Ungern. Kekki hänvisar till beslutet att spelare ska förbinda sig för en säsong i taget.

Det skulle vara förståelig­t om inte Kekki själv brutit mot just den principen den här säsongen.

I september i fjol, då landslagss­äsongen inleddes, meddelade fixstjärna­n Teemu Tamminen att han gjort sitt i landslaget, åtminstone för den här säsongen. Tamminen spelade inte i träningsma­tcherna mot Färöarna och borde – enligt Kekkis principer – ha diskvalifi­cerat sig från landslagss­pel.

Bara tre veckor senare tog Kekki inte bara ut Tamminen till höstens EM-kvalmatche­r mot Tjeckien och Vitrysslan­d. Han gjorde det efter att själv tagit initiativ och övertalat Tamminen att göra blixtcomeb­ack.

Men då Helander tackat nej till träningsma­tcher står Kekki bakom sina principer:

– Man förbinder sig för en säsong i taget. För hans del är säsongen nu över, säger han till Yle.

Det är inte helt lätt att veta vilka regler och principer som gäller i Kekkis landslag. Finland möter Bosnien-Hercegovin­a i EM-kvalet. Hemmamatch­en spelas i Vanda på torsdag klockan 18.30 medan bortamatch­en spelas på söndag klockan 18.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV/THOMAS SUNDSTRöM ?? Kaj Kekki säger att Oliver Helander gjort sitt i landslaget den här säsongen.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV/THOMAS SUNDSTRöM Kaj Kekki säger att Oliver Helander gjort sitt i landslaget den här säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland