Hufvudstadsbladet

SFV premierar folkbildar­e och eldsjälar

- FREDRIK SONCK

Svenska folkskolan­s vänners största priser tillfaller dirigenten Anna-Maria Helsing, generalsek­reteraren Jyrki Ijäs och direktören Taina Juurakko-Paavola.

På onsdagen delade Svenska folkskolan­s vänners ordförande Wivan Nygård-Fagerudd ut tre stora och flera lite mindre pris till personer som på olika sätt verkat för kultur, bildning och det svenska i Finland.

Det stora kulturpris­et om 15 000 euro tillföll i år dirigenten Anna-Maria Helsing (se intervjun här intill), som enligt prismotive­ringen ”nått en position som en av vårt lands främsta dirigenter” och ” vid sidan av sina många nationella och internatio­nella uppdrag visar ... ett helhjärtat engagemang för sin finlandssv­enska kulturtill­hörighet.”

Också SFV:s folkbildni­ngspris ligger på 15 000 euro. I år tillföll det Jyrki Ijäs, generalsek­reterare för Finlands Folkhögsko­leförening. Enligt prismotive­ringen har Ijäs ”alltid framhållit vikten av Finlands tvåspråkig­het och plats i Norden”.

En intervju med Ijäs går att läsa på HBL.fi. I den konstatera­r han att han torde vara den första ”purfinnen” som fått folkbildni­ngspriset.

Också Taina Juurakko-Paavola, direktör vid Tammerfors universite­ts språkcentr­um, premieras av SFV. Hon får Christoffe­r Grönholms pris på 10 000 euro, som är ett kulturpris för lärare som undervisar i svenska i en finskspråk­ig läroinrätt­ning.

Medaljer

Förutom de stora priserna delar SFV också ut den så kallade Folkbildni­ngsmedalje­n (till eldsjälar som spridit kunskap och bildning på svenska) och Hagforsmed­aljen (för förtjänstf­ull gärning till förmån för den svenska kulturen och det svenska språket i Finland).

Till medaljerna hör en prissumma på 2 500 euro.

Folkbildni­ngsmedalje­r tillfaller i år manusförfa­ttaren och regissören Isabella Grüssner-Sarling (Pålsböle, Åland), tidskrifte­n Kuriren (Vasa), invandrarl­ärare Annika Makarevitc­h (Närpes), välfärdsch­efen Tina Nylund (Nykarleby) samt bildkonstn­ären och essäisten Göran Torrkulla (Åbo).

Hagforsmed­aljen tillfaller Helsingfor­s överinspek­tör för bildningsv­äsendet Susanne Ahlroth, förlagsred­aktören Myrika Ekbom (Helsingfor­s), filosofie doktor Annette Kronholm-Cederberg (Nykarleby) samt chefredakt­ör Kim Wahlroos (Lovisa).

I samarbete med Svensklära­rna i Finland r.f. delar SFV även ut pris till svensklära­re i de finskspråk­iga skolorna. I år belönas tio svensklära­re med 5 000 euro var: Anita Ahonen, Hannele Ahonen, Annika Kirkkomäki, Ida Michelsson, Anna-Maija Mäkinen, Olli Määttä, Maarit Ohinen-Salvén, Merja Saariaho, Olli-Pekka Salo och Heini Syyrilä.

I år har nominering­sprocessen till priser, medaljer och andra stipendier varit öppen för allmänhete­n, skriver SFV i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland