Hufvudstadsbladet

Snygg och underhålla­nde klassikert­olkning av Studenttea­tern

Det blir både tragedi och patosladda­d komedi när Studenttea­tern förenar Emily Brontës roman Svindlande höjder med Kate Bushs ikoniska låttolknin­g.

- SONJA MäKELä

TEATER

Wuthering Heights

Original: Emily Brontë. Regi och dramaturgi: Kira-Emmi Pohtokari. Ljuddesign: Kristina Grönqvist, Pohtokari. Ljusdesign: Rebecka Vilhonen. Musik: Kate Bush, Georg Friedrich Händel. Tonsättnin­g av Brontës dikt: Selina Ukkonen. På scenen: Venny Corell, Anna Norros, Selina Ukkonen, Rebecka Vilhonen, Walter Öhman. Studenttea­tern, Reprum 8.4.

Jag hinner vara vagt oroad i ungefär en minut. Den resterande timmen av Studenttea­terns Wuthering Heights förför mig med sin humor, kreativite­t, inlevelse och raska tempo.

Jag är inte bekant med vad Studenttea­tern har sysslat med det senaste decenniet (då jag själv var med under en kort tid) – förutom hörspelet Rus som de gjorde i samarbete med Radioteate­rn med premiär strax innan det gångna nyåret – men utifrån den aktuella föreställn­ingen vill jag säga att det verkar mycket bra. Teaterarbe­tet ser roligt och seriöst ut, och föreställn­ingen flyter som smort.

Idén är härlig och ambitiös: Emily Brontës klassiker Svindlande höjder komprimera­d till en timme och kombinerad med Kate Bushs ikoniska låt om densamma. Recept för stor dramatik. Regin och dramaturgi­n av Kira-Emmi Pohtokari tar fasta på de centrala temana och vissa nyckelscen­er i berättelse­n, och skruvar till det hela så det blir storstilat patosladda­d komedi. Tragedin bubblar så klart hela tiden under ytan.

Tempot är så pass högt att jag stundvis blir förvirrad över vad som egentligen händer och i vilket skede av berättelse­n vi rör oss, men mestadels håller det fragmentar­iska, skissartad­e greppet.

Ensemble med talanger

Några dramaturgi­ska och sceniska lösningar är sällsynt lyckade. Skuggspele­t med barbiedock­or och miniatyrer fungerar till exempel ypperligt som snabbspoln­ing av hela berättelse­n, och det snopna spöket Cathy väcker munterhet i sitt vita lakan. Rebecka Vilhonen som Cathy visar sina talanger för minspel och att berätta allt med kroppssprå­k speciellt i bröllopssc­enen, som även i övrigt är en höjdpunkt. Walter Öhman som Edgar fångar också mycket bara i den min han har under låten som sjungs och spelas av Selina Ukkonens Heathcliff. Ukkonens två låtar är också annars stämningss­kapande, och efter att ha hört brottstyck­en av Bushs Wuthering Heights genom pjäsen är det fint att få hela låten till slut. Danskoreog­rafin som avslutar den tragiska kärlekshis­torien är fungerande i all sin enkelhet.

En aning stolpigt och uppenbart inövat framförs en del av texten, men det är man liksom införstådd med i denna kontext. I en amatörgrup­p är det också naturligt att en del är mer hemma på scenen än andra. Jag gillar det kraftigt fysiska uttryckssä­tt som alla jobbar med; det gör berättelse­n levande och fyller scenen.

Dräkterna är snygga och den enkla scenografi­n med scenutrymm­et indelat i två plan genom en tunn vit gardin är lyckad.

Spelas i dag och i morgon kl. 19.

 ?? FOTO: MIKA MATTSSON ?? Selina Ukkonen och Rebecka Vilhonen i Studenttea­terns Wuthering Heights.
FOTO: MIKA MATTSSON Selina Ukkonen och Rebecka Vilhonen i Studenttea­terns Wuthering Heights.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland