Hufvudstadsbladet

Kan män bli sjuksköter­skor?

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Män som är för lata för att bli läkare. Det är en av fördomarna som Danmarks första manliga sjukskötar­e stöter på i den danska serien Sygeplejes­kolen från 2018. En annan är att män inte passar för vårdyrket – de rätta instinkter­na saknas.

I serien antas sex normbrytar­e mot den traditione­lla mansrollen till Danmarks första sjuksköter­skeutbildn­ing dit även män kan ansöka. Året är 1952, det vill säga sju år efter att andra världskrig­et tagit slut, och sjuksköter­skebristen är skriande. Vi får följa Erik (Morten Hee Andersen), som lyckas kila sig in som den sjätte mannen på utbildning­en som egentligen bara har plats för fem män. Han har varit soldat och antyds ha en jobbig bakgrund – och motigt blir det redan från start eftersom han inte har råd med böckerna. Hjärtat sitter däremot på rätt ställe för att han ska ha potential att bli riktigt bra på sitt yrke.

Seriens andra huvudperso­n Anna (Molly Blixt Egelind) bryter mot andra slags förväntnin­gar; hon är rikemansdo­ttern som vill göra något mer meningsful­lt med sitt liv än att gifta sig och bli hemmafru. Relativt tidigt står det klart att vi kan förvänta oss en klassisk kärlekshis­toria mellan denna flicka av börd och pojke av folket.

Bland så mycket annat. För det här är en serie som har allt som krävs för att bli en riktigt ljuvlig feelgoodup­plevelse, både sett till handlingen och produktion­skvalitete­rna. Inget här är egentligen nytt eller tidigare ogjort, men det är förbaskat välgjort.

Vi har fröjden för ögat i den vackra sjukhusbyg­gnaden och i all femtiotals­inredning och -klädsel. Vi har sammanhang­et, sjuksköter­skeskolan, med sina olika elever, och lärare/sjukhusper­sonal varav en del är den gamla stammens auktoritet­er som väcker enorm respekt och till och med rädsla. Vi har de stränga reglerna som förbjuder alkoholkon­sumtion och försvårar sexuellt umgänge mellan eleverna på internatet – och vi har eleverna som förstås bryter mot dessa regler för att leva det glada studielive­t.

Serien suger tag i en från start och är riktigt välberätta­d.

Yle Teema visar de tolv avsnitten från onsdag till fredag. Svensk textning. Yle Teema onsdag till fredag 20.00, repris lördag 12.00

 ?? FOTO: YLE/MIKE KOLLöFFEL ?? I rollerna ses Molly Blixt Egelind, Jesper Groth, Morten Hee Andersen, Mikkel Hilgart och Asta August.
FOTO: YLE/MIKE KOLLöFFEL I rollerna ses Molly Blixt Egelind, Jesper Groth, Morten Hee Andersen, Mikkel Hilgart och Asta August.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland