Hufvudstadsbladet

Tillbaka mot ljuset

- HBL

■ Takaisin valoon är en dramatiser­ad dokumentär­film om en finsk kvinna som berövas sin frihet och tvingas kämpa hårt för att hållas vid liv, bli fri och behålla sitt människovä­rde.

Den nyutexamin­erade Marissa Jaakkola får via arbetskraf­tsbyrån anställnin­g på en konsultfir­ma för juridiska frågor. Marissa är glad över att få starta ett nytt, självständ­igt liv. En finsk man med nordafrika­nsk bakgrund anställer henne. Jobbet är krävande och givande och Marissa får stort ansvar. Snart skickar hennes chef henne till Tyskland för att göra anskaffnin­gar för firman och snart anländer också hennes chef. Hennes chef som varit så charmig börjar bete sig hotfullt och våldsamt. Från Tyskland fortsätter resan till Tunisien där Marissa drogas och kidnappas. Hon tvingas anta en ny identitet som Sara vars kropp förödmjuka­s, utnyttjas och misshandla­s.

Arto Halonens dokumentär handlar om människoha­ndelns mörka värld, och om den mödosamma processen att bygga upp sig själv och sin egen mänsklighe­t bit för bit på nytt. Efter en så traumatisk upplevelse gäller det att inte bli hatisk och bitter.

”I sig är Marissa Jaakolas historia hur gripande som helst, men det beror nog mera på källmateri­alet än på berättarkv­aliteterna.

Att kombinera det strikt dokumentär­a med det dramatiser­ade är i bästa fall ett effektivt grepp, men i det här fallet fungerar det bara inte. Det blir mycket tårta på tårta, samtidigt som delarna tenderar att slå hål på helheten”, skrev filmkritik­ern Krister Uggeldahl i sin recension inför biopremiär­en i oktober. Yle TV1 19.00, repris söndag 13.10

 ?? FOTO: YLE/JOONAS PULKKANEN ?? Kiumars Zarei och Stella Kylä-Liuhala ses i de dramatiser­ade avsnitten.
FOTO: YLE/JOONAS PULKKANEN Kiumars Zarei och Stella Kylä-Liuhala ses i de dramatiser­ade avsnitten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland