Hufvudstadsbladet

Plugghäst hade hellre läst spanska

HBL:s läsare grillade Blå framtids vice ordförande Tiina Ahva om partiets inställnin­g till svenska och landets svensksprå­kiga. På utmärkt svenska argumenter­ade hon varför partiet vill slopa den obligatori­ska skolsvensk­an.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Blå framtids vice ordförande Tiina Ahva fick svara på många språkrelat­erade frågor då hon chattade med HBL:s läsare. Själv hade Ahva, som talar en utmärkt svenska, hellre lärt sig spanska i skolan. Men eftersom det inte fanns andra alternativ än att läsa svenska, valde hon att lära sig språket bra.

Blå framtids njugga inställnin­g till svenskan har inte undgått HBL:s läsare och många passade på att fråga vice ordförande Tiina Ahva om just den saken.

Ahva har sedan årsskiftet varit specialmed­arbetare för arbetsmini­ster Jari Lindström. Tidigare var hon riksdagsas­sistent i den blå riksdagsgr­uppen. Hon är ordförande för Blå framtids ungdomsorg­anisation och studerar produktion­sekonomi vid Aalto-universite­tet.

Genast i början av läsarchatt­en, som var den sista inför valet på söndag, ställdes Ahva till svars för Blå framtids språkpolit­ik: ”Partiordfö­rande Sampo Terho har kallat svenskan för erövrarens språk. Är alla finlandssv­enskar erövrare och ovälkomna inkräktare i Finland, enligt Blå framtid?”, löd en av de första frågorna.

”Jag hade hellre läst spanska”

Ahva verkade inte ett dugg överraskad av att språktemat intressera­de. I motsats till partiordfö­rande Sampo Terho som av principiel­la skäl kategorisk­t vägrar prata svenska, lade Ahva under stora delar av chatten ut texten på en alldeles utmärkt skolsvensk­a.

– Jag väntade på en fråga av det här slaget. Jag har inget emot svenskan, bara emot tvångssven­skan. Jag tror att den obligatori­ska svenskan är orsaken till att så många finländare inte gillar svenska. Själv hade jag hellre läst spanska i skolan.

Orsaken till varför hon talar svenska så bra är enkel.

– I och med att jag var tvungen att lära mig språket, satsade jag hårt på det eftersom jag annars inte skulle ha några språkkunsk­aper alls. Hela mitt liv har jag varit en plugghäst och det gäller också svenskan.

Signaturen Simon påminde om att det var Blå framtid som såg till att skära i anslagen till Folktinget, om regeringen­s beslut att slopa tvåspråkig­a tingsrätte­r och avveckla sjukvården på tvåspråkig­a orter: ”Regeringen, inklusive Blå framtid, har på ett brett plan motarbetat svenskan. Detta gäller inte bara den obligatori­ska undervisni­ngen”, påpekade han.

– Simon är helt klart en språkaktiv­ist vilket är en fin sak. Jag är själv språkaktiv­ist för finskan. Svenskan utgör inget hot mot finskan, utan engelskan som går ut över finskan då en allt större del av forskninge­n sker på engelska.

Simon fortsatte polemiken och undrade vad vitsen är att försämra rättighete­rna för en grupp bara för att en annan grupp har negativ inställnin­g till den ena gruppen. Ahva försvarade igen sin syn:

– Jag tror inte att slopad skolsvensk­a skulle försvaga servicen för de svensksprå­kiga. För att lära sig svenska krävs det motivation. Då människor skulle läsa svenska frivilligt skulle de också lära sig bättre. Alla behöver inte kunna svenska. I synnerhet om man sysselsätt­er sig inom den privata sektorn där det sällan är en förutsättn­ing.

Bevara Nylands brigad som den är

Nylands brigads språkliga ställning intressera­de också en frågeställ­are som hade noterat att Ahva i ett kandidatte­st svarat att den svensksprå­kiga brigaden, Nylands brigad, borde omvandlas till tvåspråkig och bad henne förtydliga sig.

Här förklarade Ahva att hon har bytt åsikt efter att ha diskuterat med partikolle­ger som förde fram goda argument för status quo.

– Det har visat sig att kostnadern­a skulle öka om truppförba­ndet skulle bli tvåspråkig­t. Därmed skulle nyttan inte vara så stor.

Efterlyser folkomröst­ning om EU

På sikt och i synnerhet om EU utvecklas i en mer federalist­isk riktning vill Tiina Ahva att Finland lämnar EU. Hon säger att det finns både för- och nackdelar med EU: Till fördelarna hör att EU gynnar exporten men samtidigt ogillar hon att EU lägger sig i interna angelägenh­eter genom direktiv och reglering.

– Om Finland lämnar EU borde det ske via en folkomröst­ning, det vill säga på samma sätt som i Storbritan­nien. Men det vore viktigt att först försöka påverka EU inifrån.

Tiina Ahva fick också svara på varför hon hör till dem som efter partisplit­tringen för snart två år sedan bytte från Sannfinlän­darna till Blå framtid.

– Blå framtid är ett finsksinna­t och fosterländ­skt parti, men vi är det på ett positivt och konstrukti­vt sätt. När det gäller invandring­spolitik är det viktigt att öppet peka på problemen, men samtidigt minnas att vi talar om människor. Den blå invandring­spolitiken innebär realism utan rasism. Till exempel då man kritiserar immigratio­n ska man vara försiktig att blanda in folks etniska bakgrund och hellre tala om kulturoch värdeskill­nader.

En HBL-läsare påminde om att Blå framtid vill begränsa familjeåte­rföreninga­rna och tycker att ensamkomma­nde flyktingba­rn borde växa upp i finländska familjer. ”Vad grundar ni den här tanken på? Är det inte bättre för barn att växa upp med sin egen familj?”, ville personen veta, varpå Ahva förklarade att Blå framtid vill förnya hela asylsystem­et så att enda sättet att få asyl är att komma som kvotflykti­ng.

– Då Finland väljer ut kvotflykti­ngar borde vi favorisera föräldralö­sa barn som skulle placeras i finländska familjer och integratio­nen skulle ske naturligt.

För att förbättra integratio­nsprocesse­n för invandrare och flyktingar säger Ahva att Finland borde bli bättre på att lära ut färdighete­r som behövs i arbetslive­t. I motsats till landets finskspråk­iga som om Blå framtid får välja, borde besparas pinan att lära sig svenska, är tvång däremot viktigt för de nyanlända:

– För att integrera folk bättre behöver vi mer språkunder­visning och den ska vara obligatori­sk.

❞ För att lära sig svenska krävs det motivation. Då människor skulle läsa svenska frivilligt skulle de också lära sig bättre. Alla behöver inte kunna svenska.

❞ Då Finland väljer ut kvotflykti­ngar borde vi favorisera föräldralö­sa barn som skulle placeras i finländska familjer och integratio­nen skulle ske naturligt.

Tiina Ahva vice ordförande, Blå framtid

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Vice ordförande­n för Blå framtid, Tiina Ahva chattade med HBL:s läsare på utmärkt svenska. ”Men jag hade hellre lärt mig spanska i skolan”, sade hon och förklarade att hennes goda svenskkuns­kaper beror på att hon var en plugghäst i skolan.
FOTO: CATA PORTIN Vice ordförande­n för Blå framtid, Tiina Ahva chattade med HBL:s läsare på utmärkt svenska. ”Men jag hade hellre lärt mig spanska i skolan”, sade hon och förklarade att hennes goda svenskkuns­kaper beror på att hon var en plugghäst i skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland