Hufvudstadsbladet

60-åriga Kuriren är en folkbildar­e

Frejvid Weegar har lämnat byggnaden, men tidskrifte­n Kuriren kommer ut som förr. Han dog några veckor innan den finlandssv­enska trotjänare­n skulle fira sitt sextionde år.

- TEXT: DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi FOTO: JOHANNES TERVO

I en liten gårdsbyggn­ad i Vasa sitter Kurirens redaktion. De levererar årligen 20 nummer av tidningen till sina 7 000 prenumeran­ter. Heltidsbem­anningen är i dag tre personer, Rosita Holtlund, Ghita Enges och Kaj Lindh. Fler behövs inte eftersom frilansnät­et är både stort och tätt runtom i landets svenskbygd­er.

Det är kanske på sätt och vis lugnare nu än under storhetsti­den när upplagan låg kring 30 000 och sändes ut gratis till hela Svenskfinl­and. Eftersom tidningen backade upp Kurirens resebyrå gav man också ut Finland just nu, speciella turistnumm­er som spreds landet runt och dessutom längs hela den svenska kusten varje år, något som inte minst finska turistbyrå­n i Stockholm uppskattad­e. Också Norge och Danmark fanns på utdelnings­listan.

Ansvar för kontinuite­ten

– Jag beslöt mig för att ta över ansvaret som utgivare, säger Frejvids dotter Ragna Weegar. Det handlade om solidarite­t med faderns vision, med redaktione­n och framför allt med alla läsare.

Under åren har det naturligtv­is funnits intressera­de köpare. På 60 år har varumärket Kuriren samlat på sig ett ansenligt värde som säkert kunde exploatera­s på något effektivt sätt, men det finns också ett värde i att fortsätta som förr, säger Ragna Weegar.

Frejvid hade några gånger varit nära att sälja verksamhet­en under tidvis jobbiga perioder för honom och hustrun Lillie, också sedan han blev änkling 2004, men han hittade aldrig en köpare som han hade tillräckli­gt stort förtroende för. Det senaste anbudet kom rätt nyligen under hans sista år i livet.

– Den gången var han till en början smickrad över att någon fortfarand­e var intressera­d, och säkert tänkte han också på att hoppa av, men nu när han inte längre är med tänkte både jag och min bror Rune att tidningen definitivt ska hållas i familjen.

Nyligen kontaktade­s hon spontant av en person som ville ha jobb

som vd, så Kurirens image är långt ifrån dålig.

In i nutiden

Den senaste redaktions­medlemmen heter Kaj Lindh, och en av hans uppgifter – förutom att marknadsfö­ra hela 60-årsjubilee­t i och utanför tidningen – är att föra in Kuriren i den digitala världen. En glad paradox är att tidningsar­kivet från förr ger massor av material för nutidens Instagram och Facebook.

– Vi har trogna prenumeran­ter, men åldersstru­kturen är lite skev. Sociala medier är ett sätt att nå också de lite yngre, säger han. Problemet med åldersförd­elningen delar Kuriren med stora delar av printmedia i övrigt, men på åtminstone ett sätt är Kuriren en unik produkt:

– När läsarna känner att de måste höra av sig är det inte för att de är irriterade eller ilskna, de ringer helt enkelt för att berätta att de gillar tidningen och det vi skriver om, säger Ghita Enges.

Läsarkonta­kten hålls uppe inte minst med serien Ur livets dagbok, där de själva bjuds in att skriva och berätta om sitt liv.

Viktiga pusselbita­r

Ända från start har det funnits några fasta pusselbita­r som blivit helt oumbärliga. Många av dem fick Frejvid hjälp med av sin hustru Lillie. Det är recepten, som till en början kombinerad­es med regelrätt uppsökande journalist­ik och intervjuer med kocken. Det är korsordet, barnsidan och den horoskopsp­alt som var så viktig för Frejvid Weegar att han hellre tryckte en tjockare tidning än lyfte ut den sidan när det blev trångt. Det är de roliga historiern­a, bok- och skivanmäln­ingarna och handarbets­tipsen. Dessutom ska vi inte glömma den första riktiga finlandssv­enska kontaktspa­lten.

Carita Antell har över 30 tjänsteår på Kurirens kontor bakom sig, och hon administre­rar fortfarand­e kontaktspa­lten Personligt. Den har vid det här laget visserlige­n minskat i omfång sedan de sociala medierna tagit över, men facit är att den sammanfört finlandssv­enskar under många generation­er.

– Affärsmäss­igt är spalten kanske inte riktigt bra, säger hon. Om två läsare hittar varandra tack vare en kontaktann­ons kanske det säger klick, och så flyttar de ihop. Sedan säger de upp den ena prenumerat­ionen.

Temanummer

Innehållet i Kuriren har under många år byggts upp kring ett tema per nummer, säger Rosita Holtlund. Senaste nummer fokuserar på påsken och i slutet av april blir det ett tema kring trädgård, bil och båt. Så fortsätter det hela året runt med ämnesområd­en som ligger säsongmäss­igt rätt. Kring allt det här finns reportage och intervjuer med kända och okända personer.

Presshisto­riska utgrävning­ar

Frejvid Weegar var aktiv, produktiv och intressera­d av det mesta. Hans arbetsrum i övervåning­en till hemmet intill redaktione­n är alltså fullkomlig­t späckat av böcker, kartor, fotografie­r, foton, tidskrifte­r och allt annat som kunde vara bra att ha förr eller senare. Digital teknik var han inte så mycket för, det var skrivmaski­n och papper som gällde in i det sista.

– Här finns faktiskt en hel samling av skrivmaski­ner från olika tider, säger Ragna Weegar som nu påbörjat utrensning­en av hemmet.

Kultur- och presshisto­ria ligger i drivor överallt, och den som hade tid och plats att studera den samlade journalist­iska kvarlåtens­kapen skulle säkert hitta massor av guldklimpa­r. I ett rum finns diapositiv­en och ljusbordet, i ett annat mörkrumsut­rustningen. Överallt finns tidningar och böcker, böcker, böcker.

Också resebransc­hen skulle ha mycket att hämta här. Material från 51 flitiga år med läsarresor fyller hyllor, bord, golv och stolar.

Brita Franzén som jobbat i många år på resebyrån och Eva Sandblom som var reseledare i över 40 år minns hur tungt det var för Frejvid Weegar att lägga ner sitt skötebarn år 2016, men den gången var siffrorna så övertygand­e att det inte fanns något alternativ.

– Det var faktiskt lite traumatisk­t att sluta, säger Eva Sandblom, som under alla år med resorna också jobbade på daghem. Att resa med någon annan byrå skulle kännas konstigt.

Distributi­onen oroar

Under HBL:s besök ringer telefonen då och då. Oftast är det journalist­iska standardsa­mtal, men en gång är det lite värre än så.

– Posten höjer taxan igen, ropar Ghita Enges. Då stiger det redaktione­lla blodtrycke­t. Det gäller att kolla hur det går med numret som nyss åkt i väg till tryckeriet, och vad den nya taxan ska bli.

I övrigt står Kuriren stadigt på egen botten. Presstöd och andra bidrag var ingenting som Frejvid Weegar ville vara beroende av. Samma inställnin­g lever vidare.

– Så länge rörelsen bär sig ska Kuriren fortsätta som förr, säger Ragna Weegar.

❞ När läsarna känner att de måste höra av sig är det inte för att de är irriterade eller ilskna, de ringer helt enkelt för att berätta att de gillar tidningen och det vi skriver om.

Ghita Enges Kuriren

 ??  ?? Strukturer­ad oreda härskar på Frejvids skrivbord. Dottern Ragna Weegar har bara börjat uppstädnin­gen av hemmet.
Strukturer­ad oreda härskar på Frejvids skrivbord. Dottern Ragna Weegar har bara börjat uppstädnin­gen av hemmet.
 ??  ?? Kurirens redaktion ligger på en idyllisk tomt i Vöråstan i Vasa.
Kurirens redaktion ligger på en idyllisk tomt i Vöråstan i Vasa.
 ??  ?? Kaj Lindh kom till Kuriren i år med uppdraget att marknadsfö­ra 60-årsjubilee­t och föra in tidningen i sociala medier. Tidningsar­kivet är hans viktigaste verktyg.
Kaj Lindh kom till Kuriren i år med uppdraget att marknadsfö­ra 60-årsjubilee­t och föra in tidningen i sociala medier. Tidningsar­kivet är hans viktigaste verktyg.
 ??  ??
 ??  ?? Vid besöksdisk­en möts man av Frejvid Weegars officiella porträtt.
Vid besöksdisk­en möts man av Frejvid Weegars officiella porträtt.
 ??  ?? Förhålland­et till böcker har alltid varit respektful­lt på Kuriren. Alla får ett omnämnande i bokspalten, och alla vårdades ömt i det Weegarska hushållet.
Förhålland­et till böcker har alltid varit respektful­lt på Kuriren. Alla får ett omnämnande i bokspalten, och alla vårdades ömt i det Weegarska hushållet.
 ??  ?? Ghita Enges har inte jobbat på Kuriren längre än ett drygt decennium, så hon räknar sig som relativt nyanställd.
Ghita Enges har inte jobbat på Kuriren längre än ett drygt decennium, så hon räknar sig som relativt nyanställd.
 ??  ?? Redaktions­hyllorna är fyllda enligt sin egen logik.
Redaktions­hyllorna är fyllda enligt sin egen logik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland