Hufvudstadsbladet

Brexit-strid i Bryssel om tid och villkor

Det blev inte den 29 mars. Och kanske inte heller nu på fredag. EU och Storbritan­nien sökte återigen en ny tidpunkt för brexit – om man bara kunde enas om längden och villkoren för en förlängnin­g.

-

En hårt pressad brittisk premiärmin­ister har bett om en förlängnin­g till åtminstone den 30 juni. Helst skulle hon visserlige­n slippa vara kvar i EU så länge och därmed också slippa det val till EU-parlamente­t i slutet av maj som Storbritan­nien nu börjat förbereda.

– Vad som är viktigt är att en förlängnin­g låter oss lämna när vi har ratificera­t ett utträdesav­tal. Så vi skulle kunna lämna den 22 maj och börja bygga en ljusare framtid, sade Theresa May på väg in till gårdagskvä­llens extrainsat­ta EU-toppmöte i Bryssel.

En förlängnin­g behövs om inte Storbritan­nien ska lämna EU redan i morgon utan ett avtal. Det vill dock varken May eller hennes parlament. Och inte heller övriga EU. Avsikten med en förlängnin­g är att ge Storbritan­niens oeniga politiker mer tid på sig för att enas om en lösning. Främst handlar det just nu om de förhandlin­gar som pågår mellan regeringen från Konservati­va partiet och opposition­en i Labour.

EU:s permanente rådsordför­ande Donald Tusk föreslog inför toppmötet att övriga EU skulle säga ja till en förlängnin­g. Frågan var dock hur länge och under vilka villkor.

Datum som diskuterat­s i Bryssel är exempelvis till den 31 mars 2020, eller till den 31 december i år. Tanken är samtidigt att tydligt stipulera att Storbritan­nien bara ska vara kvar ”så länge som nödvändigt”. Så fort ett utträdesav­tal godkänts på båda håll är det tänkt att ett utträde ska kunna ske ”den första dagen i nästkomman­de månad”.

Samtidigt finns en hel del oro för hur Storbritan­nien kommer att agera under förlängnin­gstiden. Och hur man ska tillåtas agera. Ska landet exempelvis vara med och avgöra vem som ska bli nästa kommission­sordförand­e? Och ska man utse en egen kommission­är?

Än så länge har EU-länderna hållit ihop i förhandlin­garna om brexit. Men tålamodet börjar tryta. Frankrikes president Emmanuel Macron har uttryckt frustratio­n över all energi som läggs på brexit när kraften i stället skulle kunna läggas på andra frågor.

– Jag kommer att lyssna till Theresa May med en rejäl brist på tålamod. För min del kan inget uteslutas, ingenting, sade Macron bestämt på väg in till toppmötet i Bryssel

i går.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/PHILIPPE HUGUEN ?? Theresa May – än en gång på väg in till ett EU-möte om brexit i går kväll.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/PHILIPPE HUGUEN Theresa May – än en gång på väg in till ett EU-möte om brexit i går kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland