Hufvudstadsbladet

Trakassera­nde lärare måste stoppas genast

- GITTA DAHLBERG HEIKEL Helsingfor­s

SKOLA Ida Burgmann (HBL Debatt 1.4) förtjänar en eloge för att hon vågade underteckn­a insändaren om den trakassera­nde behandling hon utsatts för av en lärare i gymnasiet i Ekenäs med eget namn. En elev skall inte behöva höra hånfulla och nedvärdera­nde kommentare­r av läraren, varken inför hela klassen eller ens i privata samtal.

En rektor får inte avfärda en olycklig eller upprörd elevs klagan med att rektor inget kan göra eller att man skall ”vänta och se”. Det finns mycket en rektor kan göra om hen bara gitter – och om hen vågar. En lärare som trakassera­r elever kan ofta domptera lärarrumme­t lika väl som klassen (det har jag erfarenhet av) och det är lättare att låta bli att ta upp brännbara ämnen för att få det lugnare. Att inte ta olyckliga elevers tårar på allvar är hårdhjärta­t. Det är dessutom oprofessio­nellt.

Anna Lindholms insändare (HBL Debatt 7.4), med en beskrivnin­g av sin skoltid och incidenten under hennes föreläsnin­g i sin gamla skola, bekräftar bilden av att allt inte fungerar som det borde. Hela situatione­n ropar på elevvård och lärarhandl­edning.

Jag blev förvånad och lite beklämd över lärarreakt­ioner från Ekenäs. Jag tycker att Burgmanns val att vända sig till pressen är ett tydligt tecken på att skolan, rektor och kollegiet gör fel när man inte genast tar i saken med starka tag. Inte skall hon behöva gå och vänta till någon gång efter studentskr­ivningarna. Om en lärare kuvar elever och får dem att gå ut gråtande räcker det inte med bara ett samtal med den trakassera­nde läraren.

Mest bekymrad blev jag över kommentare­n från rektor i högstadiet som säger (HBL 9.4) att lärarna tycker att de blir orättvist behandlade när hela lärarkåren, ett trettiotal personer, utpekas. Jag är tämligen säker på att många, kanske rentav alla har känt till lärarens agerande. De som har blivit och blir orättvist behandlade är faktiskt inte de vuxna lärarna utan vissa elever. De övriga eleverna lärs seden att huka och tiga inför mobbning för att skydda sig själva. Detta är också skadligt.

Jag hoppas att lärarna är vuxna nog att möta Burgmann med den vänlighet och uppskattni­ng som hon förtjänar för sitt mod att stå upp för elevernas rätt till profession­ell, uppmuntran­de pedagogik och hyfsat bemötande.

De som har blivit och blir orättvist behandlade är faktiskt inte de vuxna lärarna utan vissa elever.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland