Hufvudstadsbladet

Däcken behöver omtanke

Nästan 60 procent av de finländska bilisterna säger att det är viktigt med bra sommardäck. Samtidigt har nästan hälften testat att nypa bort dubbarna ur gamla vinterdäck och slita ut dem på sommaren.

-

enligt nuvarande lagstiftni­ng får man köra med dubbdäck ända till första måndagen efter annandag påsk, i år alltså nästan hela april. Det är emellertid inte säkert att bilen du möter senare i år har sommardäck. Det kan lika gärna vara friktionsd­äck som suttit under bilen hela vintern, och i värsta fall gamla dubbdäck utan dubbar. Av någon anledning slår snålheten till just när det gäller bildäcken. Alla alternativ till riktiga sommardäck är potentiell­t farliga eftersom de inte är gjorda för varm asfalt eller regn.

Förutom färgen finns det flera andra likheter mellan bildäck och lakrits: ju färskare och dyrare desto bättre, och ett känt fabrikat brukar garantera vissa egenskaper. Dessutom är ju däcken en slitproduk­t som borde förnyas tillräckli­gt ofta.

en färsk undersökni­ng visar att 70 procent av de finländska bilisterna oroar sig över dåliga däck i trafiken. Ett problem är att nästan hälften enligt samma undersökni­ng lever i tron att friktionsd­äck är ett gott alternativ året om.

Undersökni­ngen som beställts av näthandels­platsen tori.fi visar att nästan 60 procent av bilisterna anser att däcksäkerh­eten är en mycket viktig fråga. 70 procent oroar sig över hurudana däck det finns under bilarna de möter på vägen. Ändå skulle var tredje bilist kunna tänka sig att köra hela sommaren med vinterdäck utan dubbar, och ännu fler kan tänka sig att fortsätta med friktionsd­äcken som bilen hade på vintern. Två av tre medger ändå i undersökni­ngen att de vet att det kan vara riskfyllt med vinterdäck på sommaren. 1 598 finländare med körkort deltog i undersökni­ngen.

Även om alla däck är runda och svarta har vinterdäck­en en gummibland­ning som är mjukare, och de har dessutom en kraftigare sajpning (de tunna skårorna i gummiklack­arna som förbättrar greppet i vått och isigt underlag). På sommaren innebär sajpningen en ökad risk för sprickor, vilket ökar vibratione­rna och försämrar både styrningen och komforten.

Vinterdäck producerar och lagrar mera värme än sommardäck. Den egenskapen förstärks naturligtv­is om det är varmt ute. Köregenska­perna i vått före blir också undermålig­a eftersom profilen är designad för is och snö.

Nu i april börjar säsongen för sommardäck i praktiken. Under den här månaden byter 75 procent av de finländska bilisterna däck. Det är i och för sig tillåtet redan i mars, men de flesta är sunt misstänksa­mma när det gäller vårvädret och väntar en tid.

varje däck har en nummerseri­e som avslöjar när det är tillverkat. De två första siffrorna anger tillverkni­ngsveckan, de två sista året. Poängen med datumet är att gamla däck tenderar att bli hårdare och därför mera oberäkneli­ga. Däck som säljs nya får inte vara äldre än fem år, och om de är tre år eller äldre hör det till god ton att informera kunden om det.

Spårdjupet på ett sommardäck måste vara minst 1,6 millimeter, men däckbransc­hen rekommende­rar fyra millimeter för ökad säkerhet. Om hela yttre kransen på ett tvåeuros mynt sjunker in i mönstret är allt bra, men det betyder ofta att man borde skaffa nya däck nästa säsong. Enligt undersökni­ngen är det bara drygt 50 procent som kollar däckens skick innan de sätter sig bakom ratten i en främmande bil. Den egna bilens däck kollar de flesta minst varannan månad.

Fortfarand­e väljer de flesta att själva byta däck på bilen, även om många egentligen hatar det årliga besväret. Enigt undersökni­ngen är det inte ens kostnaden för däckbytet som motiverar till egen aktivitet, det är mera en principfrå­ga.

”Förutom färgen finns det flera andra likheter mellan bildäck och lakrits: ju färskare och dyrare desto bättre, och ett känt fabrikat brukar garantera vissa egenskaper.”

DAN KRONQVIST

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland