Hufvudstadsbladet

SDP är redo att hantera digitalise­ringen

-

SDP Jag vill tacka Tom Palmberg (HBL Debatt 10.4) för att han lyfter upp frågan om digitalise­ringens inverkan på arbetsmark­naden, men vill också rätta till hans fördomar en aning. Som statsminis­terparti skulle SDP vara exceptione­llt väl förberett att möta utmaningar­na tack vare partiets omfattande Finland 2030-programarb­ete där teknologis­k utveckling och arbetets förändring varit ett fokusområd­e.

SDP:s utgångspun­kt är att teknologis­k utveckling är en möjlighet. Finland har tack vare en högt utbildad arbetskraf­t och de gemensamma trygghetss­ystemen en förmåga att snabbt ta i bruk ny teknologi och öka produktivi­teten. Därför behöver vi investera i utbildning, forskning och utveckling.

I stora förändring­ar är det speciellt viktigt att se till att alla hålls med i utveckling­en. Den förändring vi ser i dag med plattforms­ekonomin och ett mer fragmenter­at arbetsliv innebär att arbetsmark­naden, socialskyd­det och beskattnin­gen måste förnyas så att de risker som förändring­en för med sig inte hopas på de svagaste i samhället och att människors utkomst är tryggad då arbetets former ändras.

Ingen tjänar på att folk måste klä sig i gula västar och bege sig ut på gatorna. Därför vill socialdemo­kraterna satsa på det livslånga lärandet och en aktiv sysselsätt­ningspolit­ik som hjälper människor få de nya jobben. Socialdemo­kraternas förslag till reform av socialskyd­det, allmäntryg­gheten, skulle utnyttja digitalise­ringen för att automatise­ra processer och trygga utkomsten i förändrade livssituat­ioner och göra det lättare att kombinera eller växla mellan jobb, studier och företagand­e.

Investerin­garna i utbildning och forskning, aktiv sysselsätt­ningspolit­ik och den gemensamma välfärden kräver ett tillräckli­gt skatteutta­g. Men Palmgren behöver inte vara orolig. I Socialdemo­kraternas grundligt beredda skattelinj­e tryggas finansieri­ng av den gemensamma välfärden genom att bredda och täta skattebase­n. Då fler bidrar kan skattesats­erna hållas skäliga. Dessutom har skattesats­en i forskninge­n visat sig ha liten betydelse för tillväxten eller sysselsätt­ningen. Det viktiga är att skattepeng­arna används på ett klokt sätt.

Palmgren verkar rädd för arbetsmark­nadskonfli­kter. Socialdemo­kraterna vill efter de senaste årens konflikter återupprät­ta förtroende­t på arbetsmark­naden. Den finska arbetsmark­naden är flexibel i europeisk jämförelse. Trepartssa­marbetet är en styrka i förändring för den gör det möjligt att balansera företagens, arbetstaga­rnas och statens intressen genom koordineri­ng av lönepoliti­ken och den ekonomiska och välfärdspo­litiken.

Enligt internatio­nella jämförelse­r är Finlands styrka i den internatio­nella konkurrens­en förutom den utbildade arbetskraf­ten stabila och förutsägba­ra verksamhet­sbetingels­er. Därför är det viktigt att värna om samhällets sammanhåll­ning, men också att förändring­ar i beskattnin­gen görs på flera års sikt och investerin­gar i infrastruk­tur görs enligt parlamenta­riskt förankrade långsiktig­a planer. ANTTON RÖNNHOLM partisekre­terare, SDP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland