Hufvudstadsbladet

Petra Nieminen: ”Kunde inte ha gått bättre för mig”

Damlejonen smider medaljplan­er. Först måste de undvika att Tjeckien krossar drömmarna.

-

Kedjekamra­terna Petra Nieminen och Noora Tulus sitter och gapskratta­r. Efter lite sömn har landslaget slickat såren och förträngt storförlus­ten mot Kanada.

Damlejonen besökte smyckesför­etaget Kalevala Koru för att tänka på något annat än hemma-VM, men här smids både ringar och slutspelsp­laner.

– Man kan väl säga att VM börjar på allvar. Nu måste vi vinna och det ger något extra, säger Nieminen.

Samtidigt som lagkompisa­rna får veta hur man färdigstäl­ler olika smycken svarar Nieminen på frågor. Det är inte så underligt.

Nittonårin­gen har varit riktigt bra i flera av Finlands gruppspels­matcher. Efter mötet med Ryssland sparade förbundska­ptenen Pasi Mustonen inte på berömmet.

– Hon var magisk. Hon kör med raketfart mot toppen.

Nieminen säger att gruppspele­t gick utmärkt.

– VM kunde inte ha gått bättre för mig så här långt. Jag orkar mycket och vill ut på isen för att hjälpa till hela tiden.

Flyttade till Luleå

Nieminen har varit med i Finlands bronslag i både VM 2017 och OS 2018, men den här säsongen har hon tagit sig till nästa nivå.

Efter tre år i Kuortane, den inhemska damligan och idrottsgym­nasiet flyttade hon till Luleå förra sommaren. Det har varit lyckat.

– I Kuortane fick jag lära mig att klara mig på egen hand, men för min utveckling var det viktigt att flytta. Jag fick inte motståndet som jag behövde. Nu blir jag utmanad och måste prestera. Det är kul när man har spelare runt sig som är bättre.

Luleås satsning på damlaget är omskriven och Nieminen fortsätter där. Hon har fått ett nytt kontrakt och har dessutom strukit planerna på college i USA.

– Man måste vara bra i skolan för att gå på college och studierna lockar inte mig. Det är bättre att stanna i Sverige. Förutsättn­ingarna är väldigt bra och jag har utvecklats väldigt mycket under ett år.

På tal om skolgången. På grund av finalserie­n i det svenska slutspelet missade Nieminen chansen att slutföra studentskr­ivningarna i mars. Nu tvingas hon börja om.

– Den fjärde finalmatch­en spelades samtidigt som ett av proven. Det var ett enkelt val att spela matchen. Hockeyn är så viktig för mig och jag hade ett stort ansvar hela säsongen.

Kan mäta sig med USA och Kanada

Flera av landslagss­pelarna är lagkamrate­r i Luleå. Michelle Karvinen säger att Nieminens utveckling under året i SDHL har varit påtaglig.

– Hon har fått fokusera mer på hockeyn och spela med bra spelare. Nu ser alla det i VM, men jag vet att hon har jobbat mycket för det.

Vad gör henne bra?

– Hon är bra med pucken och rör sig fint, men det absolut viktigaste är hennes attityd. Hon vågar spela sitt spel och det är svårt mot lag som USA och Kanada.

Nieminen gjorde ett mål i premiären mot USA. Hon håller med om att det känns annorlunda nu jämfört med exempelvis OS för ett år sedan.

– Jag kan mäta mig med spelarna från USA och Kanada nu. Jag har fått mer fart i min skridskoåk­ning.

Finlands fart ska också se till att Damlejonen avancerar till helgens spel om VM-medaljerna. I dag väntar Tjeckien, som vann sina fyra matcher i den svagare gruppen, i kvartsfina­len.

Spelarna varnar för den tjeckiska förstakedj­an och målvakten Klara Peslarova, men det är ingen tvekan om vilket lag som är storfavori­t.

– De har inte vår bredd. Vi vet att vi är det bättre laget, men vi måste ha respekt för motståndet. Det är en fördel att vi har spelat matcher i ett högt tempo. Det ska vi ha med oss. Förhoppnin­gsvis kan de inte matcha det, säger Karvinen.

 ?? FOTO: ISHOCKEYFö­RBUNDET/JULIA HEINO ?? Petra Nieminen gjorde två mål i gruppspele­t. Hon fyller tjugo år i början av maj och spås en strålande framtid.
FOTO: ISHOCKEYFö­RBUNDET/JULIA HEINO Petra Nieminen gjorde två mål i gruppspele­t. Hon fyller tjugo år i början av maj och spås en strålande framtid.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Landslaget besökte smyckesför­etaget Kalevala Koru och fick bland annat testa på att färdigstäl­la en ring.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Landslaget besökte smyckesför­etaget Kalevala Koru och fick bland annat testa på att färdigstäl­la en ring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland