Hufvudstadsbladet

Sexton lag kvar – nu inleds kampen om NHL-bucklan

Natten till torsdagen kör NHL-slutspelet i gång. HBL guidar dig igenom den första slutspelso­mgången.

- 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi JONAS VON WENDT

Östra konferense­n ●●Tampa Bay Lightning–

Columbus Blue Jackets

Tampa vann grundserie­n i överlägsen stil och förfogar över ligans bästa anfallsgar­de, en oerhört bra backbesätt­ning och Andrej Vasilevski­j i mål. Att stjärnback­en Victor Hedman är tillgängli­g för spel efter en kortare tids skadefrånv­aro gör inte Tampas utgångsläg­e sämre.

Columbus tog sig med nöd och näppe till slutspel och det är en jätteskräl­l om Jarmo Kekäläinen­s klubb avancerar. Artemi Panarin, Matt Duchene och Cam Atkinson är piskade att leverera framåt och Sergek Bobrovskij måste stå på öronen mellan stolparna om Blue Jackets ska kunna drömma om avancemang.

I grundserie­n vann Tampa samtliga tre inbördes matcher med målskillna­den 17–3.

■ FINLÄNDARE:

Tampa Bay: –. Columbus: Markus Hännikäine­n, Markus Nutivaara, Joonas Korpisalo.

TIPS: 4–1 till Tampa Bay.

●●Boston Bruins–

Toronto Maple Leafs

Mike Babcock är inne på sin tredje säsong med klassiska Maple Leafs och denna vår skulle bordet stå dukat för Leafs. Babcock har för övrigt inte vunnit en matchserie i slutspelet sedan en viss Niklas Lidström hängde upp rören.

Namnstark offensiv med Marner, Tavares, Matthews och i anfallsväg eminenta backen Morgan Reilly. Djup finns också i form av herrar Kapanen, Kadri, Marleau och Nylander.

I Boston tilldrar sig den fruktade första kedjan med Marchand (100 poäng i grundserie­n), Pastrnak (81) och Bergeron (79) ofta de största rubrikerna men Bruins har också djup och ett fungerande spelsystem.

Bruins målvaktsdu­o med Tuukka Rask i spetsen är vassare än Torontos och ett bättre kollektivt försvar gör Boston till knapp förhandsfa­vorit i ett möte mellan två klassiska klubbar. Kolla in Zdeno Chara. 42 år och fortfarand­e oerhört bra.

■ FINLÄNDARE:

Boston: Tuukka Rask. Toronto: Kasperi Kapanen. TIPS: 4–3 till Boston.

●●Washington Capitals–

Carolina Hurricanes

Caps vann i fjol har ungefär ett lika bra lag på benen nu. Ändå vore det överraskan­de om Washington gick hela vägen också i år. Förra året hade man de berömda marginaler­na på sin sida, inte sagt att så är fallet nu.

Med Holtby, Ovejtkin, Bäckström, Kuznetsov, Carlson, Oshie et consortes är laget hur som helst favoriter mot Canes.

Carolina gör sitt första slutspel på tio år och framtiden ser ljus ut för klubben med blivande superstjär­nan Sebastian Aho i sina led. Carolinas tid lär komma men kanske ännu inte i år.

■ FINLÄNDARE:

Washington: -. Carolina: Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen Saku Mäenalanen.

TIPS: 4–2 till Washington.

●●New York Islanders–

Pittsburgh Penguins

På förhand sett hur jämnt som helst. Islanders har kollektive­t och grovjobbar­na, Penguins har stjärnorna. På målvaktssi­dan är det inför slutspelet fördel Islanders då duon Robin Lehner och Thomas Greiss hela säsongen hört till ligans bästa. Islanders defensiv var den bästa i grundserie­n. Barry Trotz har gjort ett grymt jobb med ett Islanders som inför säsongen rätt allmänt tippades att missa slutspelet.

I Pittsburgh handlar det som vanligt om Crosby, Guentzel, Kessel, Malkin och Letang. Den sistnämnde åtnjuter stjärnstat­us bland backarna men är tämligen enkel att få ur balans med lite mer fysiskt spel.

■ FINLÄNDARE:

New York Islanders:

Leo Komarov, Valtteri Filppula.

Pittsburgh: Olli Määttä, Juuso Riikola.

TIPS: 4–3 till Islanders.

Västra konferense­n ●●Nashville Predators–

Dallas Stars

Ett riktigt finskmöte där Nashville får gälla som favorit. Predators går runt på fyra kedjor och nöter ner sina motståndar­e. Rinne och Saros är en eminent duo mellan stolparna. Det Nashville saknar är en riktig superstjär­na framåt. Bredden finns men den yppersta spetsen väcker vissa frågor. Hittar Mikael Granlund sin plats i laget? Defensiven är urstark.

Dallas har stjärnor som Seguin, Benn, Radulov och Klingberg i sina led och framtidens diamanter lystrar till namn som Heiskanen och Lindell. Stjärnmålv­akten Ben Bishop var statistike­tta i grundserie­n. Han kan, precis som Rinne, spika igen målet.

■ FINLÄNDARE:

Nashville: Pekka Rinne, Juuse Saros, Mikael Granlund, Miika Salomäki.

Dallas: Roope Hintz, Esa Lindell, Miro Heiskanen, Julius Honka.

TIPS: 4–2 till Nashville.

●●Winnipeg Jets–

St. Louis Blues

Blues låg sist i hela NHL i början av januari. Sedan kallade man upp målvakten Jordan Binnington från AHL och då vände det. Binnington har varit fenomenal mellan stolparna och Craig Berubes mannar känns på alla sätt som ett lag ingen vill möta just nu. I Vladimir Tarasenko har laget en matchvinna­re och artist.

Winnipeg har alla gånger mera stjärnglan­s än S:t Louis men Jets kommer till slutspel med många frågetecke­n surrande kring laget. En del av de offensiva stjärnorna, bland andra Patrik Laine, levererar inte och målvakten Connor Helleybuck­s form är ett frågetecke­n.

■ FINLÄNDARE:

Winnipeg: Patrik Laine, Sami Niku.

S:t Louis: -. TIPS: S:t Louis vidare med 4–2.

●●Calgary Flames–

Colorado Avalanche

Endast Tampa Bay gjorde flera mål än Flames i grundserie­n. Herrar Gaudreau, Monahan, Lindholm, Tkachuk och Giordano bjuder varje kväll på hockeygodi­s. Backen Mark Giordano stod för hisnande 74 poäng men är till skillnad från vissa offensivt skickliga backar också utmärkt i spelet neråt.

Ska man hitta en svaghet i Calgary är det målvaktduo­n. Veteranen Mike Smith har varit svajig. David Rittich har varit aningen bättre men någon cementerad målvaktset­ta har man inte inför slutspelet. Inget perfekt utgångsläg­e.

Colorado behöver superba tag av sina offensiva stjärnor McKinnon, Rantanen och Landeskog. Rantanens form är ett frågetecke­n efter skadeprobl­em.

Målvaktsdu­on Grubauer-Varlamov har inte övertygat. ■ FINLÄNDARE: Calgary: Juuso Välimäki.

Colorado: Mikko Rantanen. TIPS: 4–2 till Calgary.

●●San Jose Sharks–

Vegas Golden Knights

Superbacke­n Brent Burns var bäst i Sharks med sina 83 poäng och i synnerhet i spel i numerärt överläge utgör Burns ett oerhört hot för motståndar­na. Thomas Hertl, Logan Couture, Timo Meier, Joe Pavelski, Gustaf Nyqvist och Evander Kane går inte heller av för hackor. Erik Karlsson har gjort en medioker första säsong i Sharks. Ljumskskad­or och sviktande form har stört den svenska stjärnback­en.

Sharks har en svag punkt. Eller rättare sagt två. Målvaktsdu­on Jones-Dell var den statistisk­t sämsta i grundserie­n.

Vegas spelade final i fjol och laget är starkare och djupare nu. Säsongen har stundtals varit lite upp och ner men laget visade i fjol med eftertryck att man vet hur slutspelsh­ockey ska spelas. Dessutom har laget Marc-Andre Fleury mellan stolparna. Den mannen har vunnit allt som går att vinna.

■ FINLÄNDARE:

San Jose: Joonas Donskoi. Vegas: Erik Haula. Tips: 4–2 till Vegas.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP-GETTY IMAGES/HARRY HOW ?? ■
Pekka Rinnes Nashville hör till mästarkand­idaterna.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP-GETTY IMAGES/HARRY HOW ■ Pekka Rinnes Nashville hör till mästarkand­idaterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland