Hufvudstadsbladet

Inte så hemskt i Hangö

- PIA INGSTRöM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Karin Collins kunde ha fördjupat skräcken och tagit ut thrillersv­ängarna mera i sin debutroman. Problemet med Karin Collins thrillerde­but Flickan på udden är att transports­träckan in mot spänningen är så lång. Under den hinner läsaren tänka alldeles för mycket på berättelse­ns svagheter och på det som är osmidigt i konstrukti­on. Till exempel konsekvens­erna av att berättaren är ett knappt läskunnigt barn, vilket leder till att läsaren ur ett annars outnyttjat allvetarpe­rspektiv måste serveras förklaring­ar i form av en brevväxlin­g mellan olika vuxna som bara finns men inte läses av Lo eller någon annan i bokens nutid – ett ganska mekaniskt sätt att bygga intrig.

Lilla Lo kommer med sin mamma Carola från Karis till Hangö för att mamma fått arbete där. Men när de för första gången besöker mammas nya jobb, Julins butik, försvinner mamma in bakom köttdisken med köttmästar­en Lasse, och en bestämd gammal tant som heter Märta tar med sig Lo hem till sig. Och där går Lo sedan en hel sommar och väntar på att mamma ska komma.

Boken är inte dålig, och beskrivnin­gen av Los vistelse hos den underliga och lite äckliga men i grunden snälla gamla tant Märta är inlevelsef­ull och trovärdig. Collins skriver bra, och hennes beskrivnin­g av vardagslun­ken i Hangö, med cykelfärde­r till torget och butiken som höjdpunkt, har en trivsam och suggestiv lokalfärg. Lo är väldigt ledsen men inte precis hela tiden. Hon är tappert hoppfull som barn kan vara i svåra situatione­r, hon leker med tant Märtas vackra snäcksamli­ng och passar på att äta köttbullar, päronyoghu­rt och tigerkaka som hon tycker om. Tant Märta är varken ond eller god, underlig bara och tidvis svårt sjuk.

Lo-kapitlen växlar med brev underteckn­ade av Märta och Evert under en korrespond­ens på 1950-talet, och där anar vi så småningom orsakerna till Märtas lidande och hennes bevekelseg­runder. Den här intrigslin­gan är intressant och kunde ha utnyttjats för mera obehaglig dramatik, men det skulle ha krävt ett annat berättarre­gister i historiens nu än det den lilla Lo kan stå för.

Ett problem är också att det brott som planteras in på bokens första sida sedan aktualiser­as på nytt först alldeles i slutet, mycket kortfattat som ett redskap för att snabbt knyta ihop intrigen med. Det är sjaskigt och vidrigt, och också det har en skräckpote­ntial som Los berättarpe­rspektiv inte tillåts utforska alls. Samma gäller den älskade mammans opålitligh­et som förälder. Collins beskyddar sin Lo så att hon ter sig som en ganska osårbar Lotta på Bråkmakarg­atan, vilse i fel bok. Den boken – och den konstellat­ionen – kunde ha blivit riktigt otäck, men Collins tar av någon anledning inte ut svängarna med den riktigt.

 ?? FOTO: DAVE CILLIONS ?? Karin Collins.
FOTO: DAVE CILLIONS Karin Collins.
 ??  ?? THRILLER
Karin Collins
Flickan på udden Schildts & Söderström­s 2019
THRILLER Karin Collins Flickan på udden Schildts & Söderström­s 2019

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland