Hufvudstadsbladet

Grillad eller kokt sparris – tillagning­ssättet väljer vinet

Till min stora glädje är det sparrissäs­ong igen, den varar traditione­llt från april till juni. Trots två olika färger handlar det om en och samma växt, den gröna sparrisen växer ovan jorden och den vita under.

- LINDA FORSSELL Vinexpert

■ Butikernas grönsaksdi­skar lockar med både vita och gröna knippen och damtidning­arna bjuder på det ena läckrare receptet än det andra. Dyr mat är sparris ändå inte så i vår familj frossar vi i sparris i olika former längs hela säsongen.

Visste ni förresten att ungefär 40 procent av alla människor reagerar på sparris med ett lite fränt luktande kiss? Sparrisen är urindrivan­de och redan efter tio minuter kan man behöva gå på toaletten. Hos människor med en viss genetisk läggning ger aminosyror­na och andra ämnen i sparrisen dessutom kisset en distinkt lukt, som dock försvinner snabbt och är helt ofarlig.

Men tillbaka till vinet. Det finns många druvor som går fint ihop med sparris. Hur man väljer att kombinera dem beror på sättet man serverar sparrisen. Vit sparris är lenare i smaken än grön och serverar man den på traditione­llt vis med en smörig sås, till exempel hollandais­esås, kan man välja en generös, strukturer­ad chardonnay.

Grillad grön sparris kan passa fint ihop med ett fruktigt rosévin och serverar man sparrisen kokt (släng gärna med en nypa socker i vattnet för att runda av den lite beska smaken!) med lite citron och hyvlad parmesan över kan det sitta fint med en sauvignon blanc till.

Viner till sparris

007496 Laroche Petit Chablis

■ I norra Bourgogne, sydost om Paris, finns det lilla vindistrik­tet Chablis där vinerna görs uteslutand­e på chardonnay­druvan. Torr och frisk smak med mineralkar­aktär, tydliga inslag av citrus och lime, gröna äpplen och päron – rund och behaglig smakpalett. Testa vinet med stekt lax, sparris och hemgjord hollandais­esås för jublande smaklökar!

Pris: 19,99

936398 Weingut Judith Beck Pink 2018

■ Ett biodynamis­kt naturvin från österrikis­ka Burgenland, gjort av Judith Beck vars bakgrund inkluderar vinmakarst­udier på imponerand­e ställen som Cos d’Etournel i Frankrike och Errazuriz i Chile. Vinet är torrt och piggt syrligt med inslag av röda bär och örter. En nyhet på Alkos beställnin­gssortimen­t, värd att pröva till exempel med en sparrisoch kycklingsa­llad.

Pris: 15,98

527747 Vicarage Lane Marlboroug­h Sauvignon Blanc 2018,

■ Detta nyzeeländs­ka vin har en stark koppling till Finland: dels är vinmakardu­ons ena part Satu Lappalaine­n, dels är etiketten designad av en finsk bildkonstn­är, Sirpa Alalääkköl­ä. Smaken är torr och balanserad, krispigt syrlig och frisk, med druvtypisk­a gröna toner av lime, grape och svartvinbä­rsblad. Passar både som aperitif och till sparrispre­miären.

Pris: 11,99

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Sparris kombineras främst med vita viner, men HBL:s vinexpert Linda Forssell rekommende­rar att man prövar exempelvis grillad grön sparris med rosévin.
FOTO: MOSTPHOTOS Sparris kombineras främst med vita viner, men HBL:s vinexpert Linda Forssell rekommende­rar att man prövar exempelvis grillad grön sparris med rosévin.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland