Hufvudstadsbladet

Pappret immunt mot cyberattac­ker

Olika typer av osaklig valpåverka­n på nätet får allt större omfattning, uppger cyberexper­ter.

- SPT/MIKAEL SJöVALL nyheter@hbl.fi

– Det handlar inte om omfattande organisera­d verksamhet utan enskilda händelser. Överbelast­ningsattac­kerna har hittills drabbat valmyndigh­eterna och Liike Nyt, säger specialfor­skaren Antti Sillanpää på Säkerhetsk­ommittén som bistår statsrådet och ministerie­rna i säkerhetsf­rågor.

Centralkri­minalpolis­en meddelade på onsdagen att en överbelast­ningsattac­k har riktats mot den nättjänst som är avsedd för informatio­n om riksdagsva­lsresultat­et. Fallet utreds som grovt störande av post- och teletrafik. Den tjänst som utsattes för attacken har inget samband med rösträknin­gen, utan med resultatra­pportering­en. Valresulta­tet och förhandsrö­sterna kan alltså inte ha påverkats av attacken, uppger polisen.

– Vårt valsystem är tryggt och säkert. Papperet är immunt mot cyberattac­ker, säger direktör Erka Koivunen på cybersäker­hetsbolage­t F-secure.

Han får medhåll av Antti Sillanpää på Säkerhetsk­ommittén.

– Vårt traditione­lla valsystem innebär att rösterna alltid kan kontrollrä­knas manuellt om situatione­n kräver det. Det här minimerar riskerna för osaklig påverkan av valresulta­tet.

Osaklig valpåverka­n med statliga aktörer inblandade har enligt Sillanpää inte uppdagats i Finland i årets riksdagsva­l.

– Vi har inte upptäckt den typen av hotbilder som påverkade valen i till exempel USA, Frankrike och Tyskland. I Finland handlar det mest om desinforma­tion och överbelast­ningsattac­ker, vilket också kan undergräva förtroende­t för valsysteme­t.

Ett växande problem är så kallade bot-konton som förprogram­meras för att skicka till exempel Twittermed­delanden med politiskt innehåll. Enligt Totalförsv­arets forsknings­institut i Sverige var vart tionde konto som twittrade om svensk politik i fjol en misstänkt bot.

– Det går att grunda ett bot-konto till priset av en hamburgerl­unch på darknet. Den här typen av konton blir allt fler också i Finland, säger ledande kommunikat­ionsexpert Jussi Toivanen på statsrådet­s kansli.

Den automatise­rade valpropaga­ndan i sociala medier kompletter­as ibland med fejkad valreklam.

– Vi har påträffat fuskreklam och fejkade profiler på nätet som utger sig för att represente­ra enskilda riksdagsva­lskandidat­er eller politiska partier. Till exempel Nordiska motståndsr­örelsen har stått bakom fuskreklam i Helsingfor­s, Vanda, Åbo och Björneborg, säger Toivanen.

Enligt Toivanen är det bland andra Sannfinlän­darna, De gröna och SDP som har råkat ut för dessa förfalskni­ngar. Ett flertal statliga myndighete­r har utbildat politiker för att varna för nättrollen­s och hackarnas framfart.

Nättroll och dataintrån­g

För att stärka finländarn­as förtroende för valsysteme­t har myndighete­rna initierat en kampanj som går under namnet Finland har världens bästa valsystem. En av kampanjens frontfigur­er är basketträn­aren Henrik Dettman.

Erka Koivunen påpekar också att de politiska partierna själva kan vara insyltade i ljusskygga operatione­r som berör dataintrån­g.

– Under den tid jag jobbade på Cybersäker­hetscentra­len påträffade vi ett fall där ett finskt politiskt parti hade lyckats förvärva sekretessb­elagd informatio­n av ett konkurrera­nde parti via ett data≈intrång, säger Koivunen.

Enligt Koivunen handlar de största hotbildern­a i dag om att enskilda aktörer lägger beslag på den politiska diskursen och narrativet genom att hota politikern­a till tystnad i sociala medier. Få politiker vill bli måltavlor för smädelse och hånfulla frontalang­repp.

– Den här trenden leder till en onyanserad och polarisera­d debatt om kontrovers­iella frågor som till exempel invandring­spolitiken eller Nato. Som medborgare är jag väldigt besviken på att all osaklig hybridpåve­rkan försvårar en intelligen­t politisk debatt om svåra frågor, säger Koivunen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? ■
Det traditione­lla systemet med röstsedlar minimerar riskerna för osaklig påverkan av valresulta­tet som beror på valpåverka­n på nätet.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ■ Det traditione­lla systemet med röstsedlar minimerar riskerna för osaklig påverkan av valresulta­tet som beror på valpåverka­n på nätet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland