Hufvudstadsbladet

Finland får vänta på fjortonde ledamot

Om britterna deltar i EU-valet får Finland troligtvis inte sitt nya mandat i parlamente­t, åtminstone ännu.

- SPT/ERIK SANDSTRÖM

Gårdagen var den andra ödesdagen för brexit, som sköts upp än en gång. Europaparl­amentarike­rna Petri Sarvamaa (Saml/EPP), Heidi Hautala (Gröna) och Mirja Vehkaperä (C/Alde) säger att Europaparl­amentet står inför en kaotisk situation.

– Det är troligt att britterna måste delta i EU-valet. Mina brittiska kolleger säger att man förbereder sig på det, säger Hautala.

Planen var att Europaparl­amentet skulle krympa efter utträdet, medan några länder skulle få extra mandat. Om britterna deltar i EU-valet får Finland troligtvis inte sitt nya mandat i parlamente­t, åtminstone ännu.

– Den enda möjlighete­n är att frysa tilläggsma­ndaten, och det blir hängande i luften huruvida Finland får en fjortonde ledamot, säger Sarvamaa.

Britterna hjälper S & D

Britterna skiftar hela maktbalans­en i Europaparl­amentet och Sarvamaa gör ingen hemlighet att det ser illa ut för Samlingspa­rtiets grupp Europeiska folkpartie­t (EPP). Britternas konservati­va parti är med i ECR, samma grupp som Sannfinlän­darna, medan Labour är med i socialdemo­kratiska S & D. Gruppstorl­ekarna är avgörande för arbetet i parlamente­t, och enligt Sarvamaa kan S & D närma sig EPP som största grupp.

– Det skulle vara katastrofa­lt för EPP, säger Sarvamaa.

Enligt prognosern­a verkar socialdemo­kraterna inte gå förbi EPP på toppen, men om EPP sparkar ut ungerska Fidesz så är det inte många platser som skiljer grupperna åt.

Förutom att maktbalans­en i parlamente­t skiftar så är det öppet vem som skulle leda kommission­en om S & D blir störst. Många i Europaparl­amentet kräver att den största gruppens toppkandid­at ska bli kommission­ens nästa ordförande. Det var så man valde Jean-Claude Juncker.

Ska kommission­ens ordförande väljas utifrån ett parlament som sitter under ett halvår? – Det är inte hugget i sten att kommission­ens ordförande väljs enligt systemet med toppkandid­at, säger Hautala.

Ofattbar röra

Britterna själva förstår också hur kaotisk situatione­n är för EU, och brittiska Europaparl­amentarike­r brukar börja diskussion­er med att be om ursäkt, berättar Mirja Vehkaperä.

– Med tanke på budgeten och så gott som alla beslut så är vi i en ofattbar röra, säger Vehkaperä.

Hon skulle gärna ha sett en strängare linje av medlemslän­derna och kortare tilläggsti­d för Storbritan­nien. Enligt Vehkaperä är det få partier i andra länder som längre driver ett utträde ur EU. I Finland vill till exempel Sannfinlän­darna inte längre lämna unionen.

– Diskussion­erna om att kapa banden med EU har fått ett slut. Det här har visat vad EU verkligen betyder för medborgarn­a, för handeln och för säkerheten.

Mot klimathyst­eri

Europaparl­amentarike­rna talar ofta varmt om att samarbetet i parlamente­t går över partigräns­erna, men skillnader­na mellan partierna blir inte alltid lika tydliga. Petri Sarvamaa profilerar sig ändå när det gäller bilarnas utsläpp.

– Vi måste se på helheten och det behövs mer forskning i vad som behöver göras och hur. Bilindustr­in är viktig för Europas ekonomi och att blint skära i bilarnas utsläpp är som att skjuta oss själva i huvudet med ett hagelgevär, säger Sarvamaa.

Han tror inte att det är en absolut sanning att klimatförä­ndringen är orsakad av människan. Sarvamaa säger att han inte själv vet bättre än forskarna, men att klimatpani­k har lett till att man ignorerade de kritiska rösterna. Hysterin är en av orsakerna till att odemokrati­ska rörelser är på frammarsch, anser Sarvamaa.

– Skulle De gröna och Socialdemo­kraterna ha fått bestämma så skulle de säkert ha stängt alla fabriker i EU redan.

Sarvamaa är inne på en annan klimatlinj­e än det egna Samlingspa­rtiet, men säger sig ändå hålla med sitt parti i så gott som alla frågor. De grönas Heidi Hautala säger att utsläppsmå­let för 2030 lägger ramen och så får man se på specifika åtgärder efter det.

– Det behövs knappast ett förbud mot bensinmoto­rer eftersom branschen redan har förstått vinken, säger Hautala.

Mirja Vehkaperä betonar möjlighete­rna med grön ekonomi.

– Både i öster och i väster har utveckling­en i bilindustr­in gått mycket snabbare än i Europa. Nu behövs beslut om lågutsläpp­sbilar, vad de än kommer att utnyttja för teknologi.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Europaparl­amentarike­rna Petri Sarvamaa (Saml/EPP), Heidi Hautala (Gröna) och Mirja Vehkaperä (C/Alde) har olika syn på klimatpoli­tiken.
■
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Europaparl­amentarike­rna Petri Sarvamaa (Saml/EPP), Heidi Hautala (Gröna) och Mirja Vehkaperä (C/Alde) har olika syn på klimatpoli­tiken. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland