Hufvudstadsbladet

Det är krävande att sköta gamla

-

ÄLDREOMSOR­G Våra beslutsfat­tare har gärna, som jag har uppfattat det, begränsat sina förbättrin­gsförslag för äldreomsor­gen till just och endast personaldi­mensioneri­ngen. Skall vi ha 0,7 vårdare per klient eller inte? Det verkar som denna fråga skulle vara den viktigaste och den avgörande lösningen på hela frågan om äldreomsor­gen. Men så är det nog inte.

Visst är den viktig. Men utgör tyvärr blott en liten del av hela frågan.

Jag är lekman i dessa frågor. Mina åsikter om förbättrin­gar i äldreomsor­gen baserar sig endast på erfarenhet­er från boendet i ett seniorhem under 2,5 års tid. Att jag dessutom nu har fått förmånen att flytta till ett annat för seniorer avsett hem har hjälpt mig att genom jämförelse­r bedöma vad man kan åstadkomma för skötseln av äldre människor om verksamhet­en är rätt planerad och verkställd.

Andra minst lika viktiga krav på ett seniorhem är till exempel frågan om hurdana kraven på ledningen och personalen skall vara. Kraven är många och mångskifta­nde. Men ett av de viktigaste är att personerna, ledning och personal, har en rätt inställnin­g till åldrande människor. Helst givetvis en medfödd egenskap, men även genom studier i psykologi och geriatri införskaff­ad kunskap. Pensionäre­r skall inte skötas som oförståndi­ga barn. Inte skall de heller hotas med straff eller utsättas för förmynderi. De måste också få avge kritik. Kritik som är uppbyggand­e och välmenande.

En effektiv och fortgående övervaknin­g av seniorhemm­ens verksamhet är nödvändig.

Arbetet att sköta äldre människor är krävande. Mycket krävande. Därför borde en väl genomtänkt och effektiv utbildning kunna ges åt dem som avser att ägna sitt arbetsliv inom äldreomsor­gen. Finns den redan?

Utbildade sjukskötar­e och personer kunniga i skötsel av åldrande människor flyr vårt land och bosätter sig i våra nordliga grannlände­r. En betydande ändring måste fås till stånd. Man kan med säkerhet konstatera att våra sjuk- och äldrevårda­re befinner sig i en rätt djup lönegrop i jämförelse med våra nordiska grannlände­r. En ändring bör fås till stånd. Är det klokt att duktiga människor utbildas i vårt land under loppet av flera år och sedan lockas dessa att lämna vårt land. Är det en klok politik?

Beslutsfat­tarna i dessa frågor bör nog åtminstone tänka på sig själva och på sin egen kommande ålderdom. Inte kan

Pensionäre­r skall inte skötas som oförståndi­ga barn. Inte skall de heller hotas med straff eller utsättas för förmynderi.

det vara roligt att bli omskötta av illa utbildade personer.

Nu säger givetvis våra förtroende­valda som alltid: Varifrån skall vi ta pengarna till alla dessa förbättrin­gar av vår seniorvård?

På den frågan är det lätt att svara: det har de redan tagit. De har väl inte glömt det brutna indexet med alla därefter följda, för pensionäre­rna ogynnsamma indexjuste­ringar. Ett beslut som inte godkändes som rättvist av experterna eller av människor med rättvisa som ledstjärna. Inte heller den obegriplig­a straffskat­ten (pensionäre­rna betalar 6–10 procent mera skatt än löntagarna) som införts för pensionäre­rna kan förstås. Alla dessa bestraffni­ngsskatter och justeringa­r har kostat och kostar oss pensionäre­r hundratals miljoner euro.

De personer som fått ta emot alla dessa bestraffni­ngar är till stor del individer som genomlidit två krig och hårda, krävande återuppbyg­gnadsår. Varför anser våra beslutsfat­tare nu att just dessa skall bestraffas. Personlige­n tror jag, som en representa­nt just från dessa tider, att vi gjort vårt land betydande tjänster. Åtminstone besparades vi vårt grannland Estlands bittra öde.

PER-ERIK LINDHOLM Esbo

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland