Hufvudstadsbladet

Panamahatt­en kommer inte från Panama

Från hatad kolonialsy­mbol till hipp kändisfakt­or – panamahatt­ens historia i hemlandet Ecuador är nästan 500 år gammal. Nu hotas en av landets mest välkända exportprod­ukter av konkurrens­en med kinesiska

- TEXT & FOTO VERONICA RÖNNLUND ALDMAN

De flesta i Cuenca, panamahatt­ens pittoreska epicentrum i Ecuador, känner till något om hattens historia. Den som kliver in i en av stadens många välfyllda hattbutike­r kan räkna med att få en liten historiele­ktion på köpet. På La Paja Toquilla förklarar butiksföre­ståndaren Elena Martinez att hatten egentligen inte har något som helst med Panama att göra.

Den traditione­lla panamahatt­en har förkolonia­la anor och började produceras redan före spanjorern­as ankomst 1531. Hatten tillverkas av torkade fibrer från palmplanta­n Carludovic­a palmata, som också kallas toquillapa­lm. Hantverket upprätthöl­ls av kvinnor i mindre byar och städer längs den ecuadorian­ska kusten och i bergskedja­n Anderna.

Popularite­ten växte och 1835 startade entreprenö­ren Manuel Alfaro tillverkni­ng i större skala i staden Montecrist­i i västra Ecuador. Där var tillgången på råvaran närmast obegränsad och exportmöjl­igheterna goda. Målet var att förse järnvägsar­betare och nybyggare under den dåtida guldrushen i Centralame­rika med ett effektivt skydd mot den heta solen. Panama var även en bra logistisk knutpunkt för vidare export av hattar till Asien, Europa och Nordamerik­a.

1880 startade byggandet av den 77 kilometer långa Panamakana­len. Många av arbetarna som byggde kanalen kom från Ecuador. Av tradition bar de hatten som skydd mot solen. Det stora internatio­nella genombrott­et kom i början av förra seklet när USA:s president Theodore Roosevelt bar panamahatt under en fotografer­ing vid ett av sina besök i Panama.

Gradvis blev dock Cuenca med åren en allt viktigare hattproduc­ent. I Cuenca och i trakten runtomkrin­g fanns en tradition med småskaligh­et och hantverksi­ndustri som liknade den där hattillver­kningen en gång börjat. De flesta hattarna flätas fortfarand­e av kvinnor ute i byarna.

Det var i kolonialkv­arteret El Chorro de los Cañamazos, i korsningen General Torres och Presidente

Córdova, några hundra meter från Cuencas stadskärna, som det hela startade. I dag är fabriken stängd och platsen, ”Casa de la Mujer” (Kvinnans hus), har omvandlats till hantverksc­entrum och museum. Där kan man nu köpa hattar och följa hur tillverkni­ngen går till.

I ett hörn sitter Anay Mendoza och Graciela Gallardo och flätar varsin hatt medan de småpratar om väder och vind. Arbetet går som på automatik. Med flinka, känsliga fingertopp­ar flätas palmstrå på palmstrå. Ibland rycker butiksbitr­ädets dotter in och fuktar flätningen med vatten så att stråna inte knäcks.

Anay Mendoza, 38, började arbeta som hattmakare i tonåren medan Graciela Gallardo, 54, har flätat hattar ända sedan hon var sju år. Gallardo tycker att jobbet är tufft. Precis som i mattknytni­ng tar fingrarna mycket stryk. Lönen är också usel. För en hatt som tar alltifrån en dag upp till flera månader att tillverka, varierar ersättning­en från cirka två euro och uppåt. Ute i butikerna kan samma hatt kosta 50 euro eller mera.

– Även om det finns en tradition som spänner över generation­er vill jag absolut inte att min dotter ska arbeta med det här. Pengarna som jag tjänar bekostar hennes studier. Den framtiden är mycket bättre, säger Graciela Gallardo.

Hantverket, som numera är ett Unesco-skyddat kulturarv, startar med att fibrerna i toquillapa­lmens stam separeras och kokas över öppen eld. I kokvattnet tillsätts svavel som tar bort allt klorofyll så att fibrerna bleks. Fibrerna säljs till hantverkar­na som flätar hattens grundform och mönster. Materialet måste vara fuktigt under hela flätningen.

De två vanligaste flätningss­tilarna kallas Cuenca- och Brisaväv. Cuencastil­en är fiskbensmö­nstrad och kräver mer halm. Brisaväven­s yta är fint rutmönstra­d. Den senare typen av flätning är mindre invecklad men uppfattas ändå som finast eftersom väven är lättare.

När flätningen är klar putsas kanterna på brättet och hatten pressas till rätt form och storlek på en hattstock. Kvaliteten klassifice­ras därefter noggrant. Finast kvalitet är ”montecrist­i fino”, med sina späda fibrer och optimala täthet. En sådan hatt kan kosta upp till 9 000 euro ute i handeln. Det är upp till femtio gånger mer än en hattmakare­s lön för åtta månaders arbete.

I Ecuador finns även en marknad för maskinprod­ucerade stråhattar som man ogärna pratar högt om. Kritiker hävdar att maskinprod­ucerade hattar ibland marknadsfö­rs som handproduc­erade. Trots att handproduc­erade hattar från ursprungsl­andet Ecuador bokstavlig­t talat är värda sin vikt i guld har konkurrens­en från omvärlden hårdnat. I grannlände­rna Peru och Colombia finns sedan länge liknande hantverkst­raditioner.

De senaste och kanske största hoten är dock uppstickar­e från Kina och Taiwan. Stråhatten ”tamsui” från Taiwan är en nästan identisk kopia som konkurrera­t med originalet sedan början av 1900-talet.

Det största hotet är trots allt Kina. Landet har nu passerat Ecuador i produktion­svolym. Alla stråhattar från Kina maskintill­verkas och leverantör­erna använder sig av många nya råmaterial som papper och andra halmsorter. Imitatione­rna säljs på internet via Alibaba och andra sajter för bara några US-dollar.

I Ecuador höjs oroade röster för att konkurrens­en ska ta död på den inhemska hantverksk­onsten. Nya utbildning­ar och försäljnin­g via hantverksk­ooperativ är några av åtgärderna som tillsatts för att bevara hantverket­s fortlevnad.

 ?? FOTO: VERONICA RöNNLUND ALDMAN ?? Strå för strå växer den traditione­lla panamahatt­en fram, men i Ecuador. Den här är flätad i den fiskbensmö­nstrade Cuenca-stilen.
FOTO: VERONICA RöNNLUND ALDMAN Strå för strå växer den traditione­lla panamahatt­en fram, men i Ecuador. Den här är flätad i den fiskbensmö­nstrade Cuenca-stilen.
 ??  ?? I korsningen General Torres och Presidente Córdova, anlades Cuencas första hattfabrik. Nu för tiden är fabriken stängd men fasaden pryds av den här väggmålnin­gen.
I korsningen General Torres och Presidente Córdova, anlades Cuencas första hattfabrik. Nu för tiden är fabriken stängd men fasaden pryds av den här väggmålnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland