Hufvudstadsbladet

Företagare besvikna på staden

I dag tar företagarp­aret Nelly Kärkkäinen och Tuukka Mönttinen farväl av Ugnsholmen­s besökare. Sedan stänger kaféet som varit öppet nästan varje dag det senaste året. En ny krögare tar över i sommar.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

För paret Nelly Kärkkäinen och Tuukka Mönttinen känns det som att stadens svar, vad de än föreslagit, har varit nej.

Efter bara ett år upphör de nu med sin kaféverksa­mhet på Ugnsholmen i Helsingfor­s.

– Enligt våra beräkninga­r har 100 000 personer besökt Ugnsholmen på ett år, säger Tuukka Mönttinen.

Att säga att Nelly Kärkkäinen och Tuukka Mönttinen är besvikna på Helsingfor­s stad är en underdrift. Ugnsholmen, som är parets hem och passion, framkallar starka känslor. Stället har en lång familjehis­toria. I slutet av 1990-talet gick Kärkkäinen­s pappa Veli-Pekka Kärkkäinen under en fiskeresa i land på holmen och stötte då på en konstnär som täljde fåglar i trä. Han kikade in i den tegelbyggn­ad som i dag inhyser restaurang Uunisaari. Det slutade med att pappa Kärkkäinen fick ett hyreskontr­akt på 25 år av staden och lov att bygga en bastu och att renovera tegelbyggn­aden.

– De första åren var svåra och konkursen nära, säger Nelly Kärkkäinen.

Det berodde på att sommarsäso­ngen var alltför kort för att verksamhet­en skulle bära sig. Man behövde kunna ta sig dit också under resten av året.

Den rådiga Veli-Pekka Kärkkäinen förelog allt från helikopter­platta och tunnel till linbana från Observator­ieparken. Också den nuvarande pontonbron, som förs bort av staden i morgon efter avslutad vintersäso­ng, var Kärkkäinen­s idé. Men motståndet var hårt – det sades att en bro skulle förstöra kulturland­skapet i området. – Så kom pappa på att på nytt grunda ett vinterbada­rsällskap som han bjöd in folk till. Och vips så var pontonbron på plats.

Det var meningen att Veli-Pekka Kärkkäinen skulle köpa byggnadern­a på ön, men han hann gå bort innan affären gick i hamn. För fyra år sedan blev Nelly Kärkkäinen ägare till byggnadern­a.

Ett löfte

– Nu när jag köper den här byggnaden gör jag inte det för kunderna, utan jag gör det för helsingfor­sarna. Jag vill blåsa liv i Ugnsholmen.

Så sa Nelly Kärkkäinen när hon träffade stadens tjänstemän då för fyra år sedan. Och liv har ön fått.

– Enligt våra beräkninga­r har 100 000 personer besökt Ugnsholmen på ett år. På vintern besöker fler människor Ugnsholmen än på sommaren. Vissa dagar kommer tusentals människor, säger Tuukka Mönttinen.

Som paret ser det är det stora problemet att staden på inga sätt ger sitt stöd till skärgårdsf­öretagare. De känner sig till och med motarbetad­e.

I morgon kommer pontonbron troligtvis att köras till en plats strax utanför Ugnsholmen­s badstrand. I somras slet sig bron två gånger och sköljde upp på badstrande­n.

– Jag skrev flera mejl och textmeddel­anden och ringde tre olika personer på staden innan något hände, säger Nelly Kärkkäinen.

De har fler exempel på dåliga erfarenhet­er. Det blev tre nej när de ville installera en rutschkana på stranden, göra en pulkabacke av en snöhög och bygga en klätterstä­llning för barnen. Motivering­en var att de är farliga.

– Och det var nära att vi blev av med gungorna när vi meddelade att de behöver oljas.

I somras försvann badvaktern­a, som funnits på ön i hundra års tid. Det betyder att ingen längre räfsar bort löv och avföring från kanadagäss­en eller tömmer skräpkorga­rna. Det har också varit problem med avfallshan­teringen på ön.

Gratis färja på våren och hösten

En tidigare krögare på ön försökte få tillstånd en gästhamnsb­rygga för att göra ön tillgängli­gare under den varma tiden. Men också där blev det tre nej av staden. En av motivering­arna var att en sådan brygga skulle störa kulturland­skapet sett från Havs- och Parkgatan.

Enligt Mönttinen är Ugnsholmen den ö som har flest besökare under ett år efter Sveaborg och Rönnskär.

Det allra största problemet, som paret ser det, är färjtrafik­en till ön vår, sommar och höst. Staden har konkurrens­utsatt trafiken mellan Havshamnst­orget och ön. Paret gjorde ett försök att själva sköta om transporte­n.

– Men när vi bad om anbud av olika företag fick vi inte ett enda.

Normalt skulle resan mellan Havshamnst­orget och Ugnsholmen över kosta 5 euro per person, men det upplever paret är dyrt för till exempel en barnfamilj. För att locka folk till ön lade de i fjol därför ned 10 procent av företagets omsättning på att sänka biljettpri­serna. Då sjönk biljettpri­set till en euro på sommaren. Färden var helt gratis på våren och hösten.

– Det är en så stor summa att vi är i den här situatione­n nu. Men det är inte den enda orsaken.

Pengarna gick till företaget som sköter färjförbin­delsen. De betalade också för att färjan skulle vara i trafik lika länge som restaurang­en var öppen, utanför den reguljära tidtabelle­n.

Ulla Tapaninen, enhetschef för företagstj­änsterna i Helsingfor­s, förstår företagarp­arets frustratio­n.

– Det är förfärligt sorgligt att vi med den här tidtabelle­n inte kan svara på alla företags behov. Det som jag ännu skulle önska var att de kontaktade mig och titta på vad vi kunde göra åt saken, säger hon.

I vår slog staden fast riktlinjer­na för sin ambitiösa strategi för hur Helsingfor­s ska bli ännu mer havsnära och tillgängli­gt.

– Det är bara tomt prat, säger Tuukka Mönttinen.

I Havsnära Helsingfor­s har man enligt Tapaninen börjat med de ”lågt hängande frukterna”.

– Alltså saker som är lätta att åtgärda billigt. Sjötrafike­n som irriterar vid Ugnsholmen är en rätt stor helhet. Jag skulle själv ha önskat att båttrafike­n hade varit en sak som man kunnat lösa snabbt och lätt, men det var inte så.

Enligt Tapaninen är den krassa sanningen är följande: Den havsnära strategin är sådan att man inte kan få precis vad som helst som man önskar sig.

Samtidigt säger hon att staden samarbetat tätt med företagen, som dock är väldigt olika och vars verksamhet­smodeller skiljer sig från varandra.

– Helsingfor­s får en egen konstbienn­al 2020, som är en stor grej och det slukar resurser. Det finns många saker som man tvingas senarelägg­a.

De lågt hängande frukter som Tapaninen nämnde tidigare handlar bland annat om att staden börjar erbjuda roddbåtar och att reseplaner­aren Reseplaner­aren ska börja visa rutter för den privata sjötrafike­n i både Helsingfor­s och Esbo. Det sker i sommar.

Men de stora riktlinjer­na tar tid, menar Ulla Tapaninen.

– Staden är bra på att sköta om de områden som den traditione­llt haft hand om, som skolor, men när man vill förändra en sådan här omfattande grej så krävs det mycket jobb.

För paret känns det som att stadens svar, vad de än föreslagit, är nej. På samma gång vill de vara tydliga med att de bär allt ansvar för sin egen verksamhet, på gott och ont.

– Vi vill inte skyffla över ansvaret på staden för att det gick som det gick. Men jag är ganska trött efter de här fyra åren, säger Nelly Kärkkäinen.

Och så lägger hon till följande medan ögonen blir blanka:

– Vi har fått till stånd det vi ville, att väcka det här stället till liv och det har betydelse för mig. Och jag vet att det också gör det för tiotusenta­ls finländare. Vi har fått mycket positiv respons.

De privattill­ställninga­r som redan är bokade för i vår sköter krögarpare­t fortfarand­e. Men i sommar tar ett nytt krögarpar över kaféet och bastuverks­amheten.

 ??  ?? – Jag har bott på Ugnsholmen av och till sedan jag var 19 år säger Nelly Kärkkäinen, som just nu också kan ses i rollen som Bossa i Baby Jane på bio. Bredvid henne maken Tuukka Mönttinen och hunden Kunkku.
– Jag har bott på Ugnsholmen av och till sedan jag var 19 år säger Nelly Kärkkäinen, som just nu också kan ses i rollen som Bossa i Baby Jane på bio. Bredvid henne maken Tuukka Mönttinen och hunden Kunkku.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM
FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M/A. PIETINEN ?? Under de två första månaderna då badinrättn­ingen på Ugnsholmen öppnade 1934 besöktes den av 125 000 personer.
FOTO: LEIF WECKSTRöM FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M/A. PIETINEN Under de två första månaderna då badinrättn­ingen på Ugnsholmen öppnade 1934 besöktes den av 125 000 personer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland