Hufvudstadsbladet

Damlejonen slog Kanada – skrev historia

”Det finns inget bättre sätt att ge damhockeyn synlighet och skapa en äkta hajp än att nå framgångar. I Finland älskar man underdogs, man älskar hjältesago­r och man älskar hockey. Tar man sig till en historisk VM-final i ett hemmamäste­rskap har man kammat

- FILIP SAXéN

❞ Det finns inget bättre sätt att ge damhockeyn synlighet och skapa en äkta hajp än att nå framgångar. I Finland älskar man underdogs, man älskar hjältesago­r och man älskar hockey. HBL:s sportchef Filip Saxén

Det skulle egentligen krävas ett mirakel av damlejonen för att slå Kanada och ta sig till en historisk final i ishockeyVM på hemmaplan.

Men det finländska laget visade snabbt att man inte var i behov av något mirakel. Då laget tog sin första semifinals­eger i VM-historien handlade det inte om att man på något osannolikt sätt lyckats överrumpla och överraska storstjärn­orna från hockeyn hemland.

Nej, den här gången kom segern efter en sällsynt taktiskt mogen inats där spelarna inte bara hade tålamod, ork, inställnin­g och hjärta. Finland höll jämna steg med kanadensar­na långa stunder och i de sekvenser som lönnlöven dominerade visade damlejonen kyla, beslutsamh­et och vilja. Man lyfte ödmjukt puckarna ut ur sin zon, man försvarade noggrant och kompakt, man visade mod och vågade hålla i pucken och man valde rätt lösningar i så gott som alla situatione­r.

Noora Räty var förstås strålande mellan stolparna – men det är vänner av finländsk hockey vana vid. Den meriterade och rutinerade målvakten visade varför hon är världens bästa keeper. Hon var säkerheten själv, höll lugnet hela matchen och gav laget chansen att vinna.

Men matchen var inte någon kamp mellan Kanada och Räty. De finländska spelarna, anförda av stjärnorna Jenni Hiirikoski, Michelle Karvinen, Noora Tulus, Ronja Savolainen, Riikka Sallinen och Susanna Tapani, bjöd inte bara upp till klamp – de skapade målchanser på löpande band. Med lite bättre avslut hade damlejonen kunnat näta femsex gånger innan kanadensar­na tvingades ta ut sin målvakt i ett sista desperat försök att utmana motståndar­na.

Den här gången slog Finland Kanada för att man var tillräckli­gt bra för att göra det. Och trots att det måste klassas som en av de största bragderna och osannolika skrällarna i finländsk hockey fanns det ett gäng blåvita spelare som trott på möjlighete­n.

Tränaren Pasi Mustonen har fått medhåll av samtliga spelare jag talat med under säsongen då han sagt att det här är alla tiders bästa finländska damlejonla­g. Det finns internatio­nella storstjärn­or, det finns unga kommande stjärnor och det finns stabila lagspelare. Framför allt finns det en större bredd än någonsin tidigare. Finland kunde mala på med fyra kedjor hela matchen vilket betydde att de ledande spelarna inte var slutkörda då man bevakade sin ledning på slutet. (Savolainen kanske inte håller helt med i det sista med tanke på hur hennes ben kändes då hon trampade mot det tomma målet och satte 4–2).

Mustonen har gång på gång sagt att landslaget närmat sig de nordamerik­anska lagen och han har gång på gång kritiserat­s för åsikten. På lördag tystade han alla kritiker en gång för alla då han ledde sitt lag till en historisk finalplats efter en lika historisk seger över stormakten Kanada.

Finland slog Kanada, som mött USA i samtliga 18 (!) VM-finaler, av den enkla orsaken att man förtjänade segern.

De finländska spelarna visade att inget kan rubba dem i den här matchen. Kanadas öppningsmå­l betydde absolut ingenting för spelarna, kvittering­en bara en minut efter det egna ledningsmå­let avfärdades med en axelryckni­ng och den enorma press laget spelade under i slutet av matchen såg ut att vara rena rutinen för damlejonen.

Det handlade som sagt inte om något mirakel.

är inte bara en fantastisk sak för spelarna, för publiken på läktarna i Esbo och för alla de som bänkat och bänkar sig framför sina skärmar under VM.

Att damlejonen står för en av alla tiders största finländska hockeybrag­der då den har största möjliga genomslags­kraft är oerhört viktigt för sportens utveckling i Finland.

Ishockeyfö­rbundet har under de senaste åren satsat mycket pengar och resurser på att utveckla damlandsla­get och olympiska kommittén har delat ut kännbara ekonomiska stöd för att landslagsp­elarna ska kunna få en proffsigar­e vardag och bättre förutsättn­ingar för att utöva sin sport och utvecklas både individuel­lt och kollektivt.

Medan en VM-turnering för herrar betyder miljonvins­t för ishockeyfö­rbundet är ett VM för damer en förlustbri­ngande affär. Förbundet motiverar valet att arrangera turneringe­n med att man vill jobba för jämställdh­et, att

man vill stödja och utveckla damhockeyn och att man vill ge den större synlighet.

Då damlejonen vann OS-brons för ett drygt år sedan fick lagets framgångar stor uppmärksam­het i Finland. Att fortsätta rida på den vågen är ingen lätt sak. Men förbundet har jobbat hårt för att höja profilen på damhockeyn och spelarna har varit aktiva och marknadsfö­rt sig själva, sin sport och hemmaturne­ringen.

Det finns inget bättre sätt att ge damhockeyn synlighet och skapa en äkta hajp än att nå framgångar. I Finland älskar man underdogs, man älskar hjältesago­r och man älskar hockey. Tar man sig till en historisk VM-final i ett hemmamäste­rskap har man kammat hem jackpotten.

Finalplats­en är en osannolik bragd, men något mirakel är den inte.

Kanske det är dags för miraklet i söndagens final.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Annina Rajahuhta, Noora Räty och Minnamari Tuominen stod för en fantastisk insats då de förde Finland till VM-final.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Annina Rajahuhta, Noora Räty och Minnamari Tuominen stod för en fantastisk insats då de förde Finland till VM-final.
 ??  ?? Det var gränslös glädje i det finländska bytesbåset då slutsummer­n ljöd och den historiska finalplats­en var säkrad.
Det var gränslös glädje i det finländska bytesbåset då slutsummer­n ljöd och den historiska finalplats­en var säkrad.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland