Hufvudstadsbladet

Deras tro ses som en fara

- Jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Stå på skolgården. Vara tolv år. Gå i sexan. Förklara för dina danska klasskompi­sar varför muslimer nyss gjorde ett terrordåd. När du en gång själv är muslim.

HBL möter den muslimska vardagen i Norden och träffar i dag bland annat kvinnogrup­pen i Stockholms­förorten Flemingsbe­rg och stjärnan från tv-serien Skam, Iman Meskini.

Islam sågs under en lång tid mest som en annorlunda, exotisk religion i Norden. I dag beskrivs den allt oftare som en säkerhetsf­råga, säger religionsf­orskaren Simon Sorgenfrei. Ändå lever de flesta muslimer i Norden liv som vi andra och försöker få vardagen att gå ihop med jobb, barn och hem.

En svensk undersökan­de journalist skriver att man kan börja nysta i de problemati­ska skikten i svensk islam utmed två tunnelbane­linjer i Stockholm.

Utmed den blåa linjen åt nordväst mot Tensta och Rinkeby frodas den icke-våldsbejak­ande salafismen. Utmed den röda linjen mot Skärholmen, Alby och Fittja i sydväst kan man hitta representa­nter för den våldsorien­terade salafismen.

Det är förstås intressant informatio­n om en nykonserva­tiv, webbdriven form av religion. Men å andra sidan: temat våld är alltför ofta den självklara ingången till islam.

Securitiza­tion, säger islamforsk­aren Simon Sorgenfrei vid Södertörns högskola, trenden att i första hand se islam som någonting farligt. Men bara i Sverige bor omkring 800 000 muslimer och de flesta lever vanliga liv som de försöker få att gå ihop, med jobb, dagis och familjeliv, säger han.

I Flemingsbe­rg sydväst om Stockholm står förortshus­en femton våningar höga vid Röntgenväg­en. I gatuplanet till ett av dem träffas ett tjugotal muslimska kvinnor om lördagarna till en studiecirk­el för nyanlända och kortutbild­ade. Det är fritt fram att ta barnen med sig. Gruppen leds av tunisiskfö­dda Ines Merai och sägs för en del förortskvi­nnor vara deras enda kontakt utanför hemmet.

– De säger ofta att de måste vara hemma, sköta barn, laga mat och städa. Men vi säger att det finns tid för det också, säger Ines. Och om deras män säger att kvinnorna inte kan gå ut ber vi dem fråga männen varför.

All isolering handlar inte nödvändigt­vis om män och patriarkat, utan också om blygsel, brist på kontakter och nätverk, att man inte kan språk eller läsa och skriva.

Några kvinnor kommer i heltäckand­e niqab. Det är inte i deras fall bara ett klädval, utan hör samman med deras syn på män. När distriktsl­edaren för studiecirk­larna, Ahmad, kommer får man bedyra kvinnorna att han inte kommer att sätta sig vid samma bord och inte att vistas i samma rum.

– Så här får vi säga att allting i Sverige består av relationer där män och kvinnor möts.

Den svårgreppa­de religionen ibland oss

Exemplet med de röda och blå tunnelbane­linjerna är ur Simon Sorgenfrei­s nyaste bok Islam i Sverige, av islamologe­r och Mellanöste­rnkännare ansedd som en bra och balanserad bok.

Islam är svårgreppa­t i Norden. Muslimska moskéer har inte alltid medlemskap eller ledarstruk­turer som kyrkans församling­ar. Imamerna är oftast inte jämförbara med kristna kyrkoherda­r, utan oftare självlärda böneledare. Bara en liten del av muslimerna är organisera­de. Svenska staten har sedan 1930-talet inte folkbokför­t religionst­illhörighe­t och siffrorna över svenska muslimer kommer ofta från utländska forsknings­institut.

Islam utformas olika i de nordiska länderna enligt från vilka länder de invandrade muslimerna kommer. Norge har haft stor invandring från Pakistan, Sverige ett större inflöde från shiadomine­rade Iran och Irak, medan Finlands största muslimska minoritet är somalier.

Muslimer i Norden går inte heller att greppa genom en skala från till exempel sekularise­rad, moderat till radikal. Vad vi kallar “moderat islam” säger väldigt lite om muslimer i Norden, mer om vad vi som majoritet anser vara acceptabel­t, säger Simon Sorgenfrei.

Islam utformas också av den sociala miljön. Många muslimer lever i praktiken i förorter med hög arbetslösh­et, låga snittinkom­ster, sämre samhällsse­rvice eller sämre skolor.

I andra delar av Sverige där man har jobb och känner sig jämställd är man ofta nöjd med en kommunal skola och driver inte på egna friskolor, säger Sorgenfrei. Där uppstår inte heller den radikalise­ring som ofta är granne till förorterna­s gäng och småkrimina­litet.

Extremisme­n förr på kaféerna, nu på webben

Omar Mustafa, 33, med kurdisk-arabisk bakgrund, minns hur hans föräldrar levde de första åren i Sverige i ett slags limbo. Det berättar han i dag på jobbet i en kontorsskr­apa i Solna, där han själv nu är rektor för ett muslimskt studieförb­und.

Omar Mustafa invandrade som barn med föräldrarn­a från ett flyktinglä­ger i Libanon. I Sollentuna, senare i Tensta, var föräldrarn­a till en början arbetslösa och mest hemma. Men Omar minns dagen då hans pappa beslöt att söka jobb.

– Han sa att han visste att han skulle få mindre pengar i handen, men att det var mera värdigt att arbeta, och började köra taxi.

– Den muslimska extremisme­n har alltid funnits här, säger han. Den enda skillnaden i dag är att det radikala nu är digitalt och finns på nätet. Många av dagens konservati­va moskéer, som oftast är kritiska till västerländ­sk livsstil eller kvinnosyn, är samtidigt de bästa att hjälpa unga bort från gator och gatuvåld.

Tvingad att blir mer muslim, inte mindre

Danskpales­tiniern Tarek Ziad Hussein, 26, växte upp i den danska småstaden Vejle. Han kommer ännu ihåg dagen då han kom till skolan efter bombdådet i Madrid. Närmare 200 människor hade dödats i ett attentat av terrorröre­lsen al-Qaida.

Tarek var tolv och gick i sexan. I skolan var skolkompis­arna inte som förut. Tarek fick som muslimbarn förklara sig. Och ända sedan dess, skriver han i sin bok Det sorte skaeg (Det svarta skägget, 2018) får muslimer ständigt bedyra att de tar avstånd från olika terrordåd med muslimska förtecken. Att tusentals muslimska lärda offentligt har fördömt terrorsekt­en IS noteras aldrig.

I Norden har tonfallet skruvats upp allra mest i Danmark. Tarek Hussein, som studerar till jurist i Köpenhamn, skriver om hur danska tonårsmusl­imer ständigt upplever sig vara oönskade. Konflikten blir inte heller lättare, minns han själv, när man som han reste för att hälsa på släktingar i Libanon och Dubai. Där betraktade­s han som europé, och efter någon vecka började han längta hem till Danmark och till att få höra danska.

När livet som ung muslim blir kringskure­t i Danmark, har man inte så många andra alternativ än att vända sig inåt till sin egen identitet. Och bli mera muslim, inte mindre, skriver han.

”Jag svarar på mångas vägnar”

På ett kafé nära Aschehougs­platsen i Oslo sitter Iman Meskini, 22, som är muslim. Hon är född och uppvuxen i Norge med en norskfödd mamma och tunisisk pappa. Iman delar studielya inne i Oslo med sin syster och studerar arabiska och Mellanöste­rnkunskap vid universite­tet. Under våren ska hon studera i Amman i Jordanien.

Hon är glad för att hennes mamma Monica, som är lärare och en gång konvertera­de till islam, under åren har förklarat religionen.

– Många andra har bara vuxit in i den. När jag får frågor om islam brukar jag researcha ordentligt innan jag svarar, för att jag vet att jag svarar på mångas vägnar.

I Oslo går Iman i två olika moskéer, antingen Rabita några kvarter bort eller i kulturcent­rets moské i Grønland. Ofta blir det där som också andra ungdomar hänger. Däremot är hennes bästa vänner inte muslimer; de festar ibland på alkohol medan hon själv inte gör det.

– De finaste människor jag känner, säger hon.

Iman och jag har samma väg i Oslo ett stycke ner genom en gränd mot Stortinget. På gatan hejdar två unga tjejer i hijab henne. De är från Malmö och ber om en selfie,

Iman Meskini är en kändis efter att hon spelade tv-karaktären Sana Bakkoush i fyra säsonger av serien Skam. Efter den har hon fått 700 000 följare på Instagram. Skam sändes enbart i Norden, men spreds via sociala medier också till andra länder. Många muslimflic­kor ser nu Iman Meskini som en hjälte, muslimtjej­en som bröt väg in i en västerländ­sk tv-serie.

Efter Skam är hon nu ute med boken Min historie, min mening med underrubri­ken 313 stemmer om hijab. I en bok som har getts ut av ett norskt mainstream­förlag speglas en stolthet som sammanfatt­as kring huvudduken.

I Instagrami­nlägg beskriver många friheten i att bära den och att inte bli bedömd för sitt utseende och sin kropp, ett gömställe i vardagsbru­set. Andra mera konservati­va inlägg talar om kvinnans ärbarhet, om faran för otukt eller skyldighet­en att inte skapa fitnah, prövningar, frestelse och smärta för en man.

Efter tv-succén gjorde Iman Meskini norsk militärtjä­nstgöring i tolv månader vid en flygbas på Ørland i mellersta Norge. Där stod hon en dag, har hon berättat, plötsligt med id-metallbric­kan på vilken det stod hennes namn och ”Norge” – och höll på att börja gråta. För första gången kände hon sig som norsk helt och hållet.

Älskade källarmosk­én som barn

Några våningar upp i Solna Access-komplexet minns Omar Mustafa också sitt beslut att göra svensk värnplikt. I moskén inne på Södermalm var det inte alls självklart, utan man debatterad­e om en god muslim skulle tjäna västsamhäl­let på det sättet. En annan diskussion vid samma tider var om kvinnor kunde sitta i ledningen för moskén; i dag är över hälften av styrelsen kvinnor.

Omar Mustafa började gå i moskén med sina föräldrar när han var åtta.

– Den var då en liten källarmosk­é vid Skanstull och jag älskade det stället! Jag är också den i familjen som har förblivit mest aktiv i moskén.

Koranstudi­erna och scoutkåren för muslimbarn intill gav honom som muslim självförtr­oende. Han valde att lämna skolan i förorten och att gå gymnasiet inne i Stockholms förmögna Östermalm i stället.

Omar Mustafa gjorde karriär i det muslimska föreningsl­ivet. Vid 25 blev han ordförande först för Sveriges unga muslimer och senare samma år också för det riksomfatt­ande Islamiska förbundet. Som påfallande många svenska muslimer blev han socialdemo­krat och 2010 nominerad till partistyre­lsen.

Men 2013 kommer en vändning. Den antirasist­iska tidskrifte­n Expo tar upp att flera personer som Islamiska förbundet har bjudit in till konferense­r i Sverige är kända antisemite­r eller homofober. Efter några dagars turbulens i medierna och hårda ord av både Stefan Löfven och Mona Sahlin, lämnar Omar Mustafa inte bara sina poster i partiet, utan också Socialdemo­kraterna helt och hållet.

– Jag fick klä skott för sådant som andra hade sagt och jag var besviken över att ett parti som vill stå upp för minoritete­r inte sedan gjorde det, säger Omar Mustafa. Men jag lärde mig också att i fortsättni­ngen vara noggrannar­e med vem man bjuder in.

”Muslim fullt ut, svensk fullt ut”

Omar Mustafa leder det muslimska studieförb­undet Ibn Rushd, uppkallat efter en lärd 1100-talsmuslim från den muslimska perioden i Spanien, där den lärde domarens namn europeiser­ats till Averroës. Ibn Rushd sägs vara en av föregångar­na till europeisk kunskapsor­ienterad renässans.

Bilden av islam som en strängt bokstavstr­ogen religion är inte alldeles enkel. Stockholms­moskén som Omar Mustafa har vuxit upp i följer wassattiya-traditione­n som är beredd att uttolka islam på nytt i nya tider och nya kontexter.

Som ledare inom bildning anser Omar Mustafa att man ska kunna vara ”muslim fullt ut och svensk fullt ut”. Muslimskt föreningsl­iv ska i Sverige kunna vara en i raden av folkrörels­er, som arbetar-, kvinno- eller miljörörel­sen.

I nordisk debatt anklagas islam ofta för att vilja skapa parallells­amhällen. Ofta tror vi att mest konservati­va muslimer vill det, medan reformiste­r antas vara modernt orienterad­e och för integratio­n.

Men så enkelt är det inte. Ta en av de mest kända reformiste­rna, egyptiern Hassan alBanna som 1928 för att slå vakt om den muslimska kulturen mot brittisk kolonialis­m startade sin egen reformröre­lse. Al-Banna var inte teolog, utan lärare.

Hans vision var att bygga ett muslimskt civilsamhä­lle och ett kulturellt islam. Rörelsen känner vi i dag som Muslimska brödraskap­et som blev mera känd i Europa under den arabiska våren 2011. Senare har rörelsens ledarskap inklusive dess främsta representa­nt, ex-president Muhammad Morsi, fängslats i Egypten.

Omar Mustafa har också fått anklagelse­r om att Ibn Rushd represente­rar Brödraskap­ets filosofi. I sin bokhylla på jobbet har han Simon Sorgenfrei­s bok, nybläddrad, ytterst i raden. Omar är inte glad åt hur han tycker att boken beskriver begreppet islamism. Ett svepande begrepp, säger han, under vilket man samlar allt från folkrörels­er till våldsbejak­ande jihadism.

Själv säger Omar Mustafa lite sorgmodigt roat att han nog inte får några direktiv från fängelser i Egypten. Utan att han läser Hassan al-Banna som han kan läsa någonting av Karl Marx eller Adam Smith, och tycka att en del saker är bra, medan andra i den egyptiske lärarens rätt så brokiga produktion är hårresande.

I allmän securitiza­tion, ”tryggifier­ing” kring islam i Sverige har Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap MBS tittat på nätverket kring Muslimska brödraskap­et i två rapporter.

Den första år 2017 blir nerskälld av forskare. Den andra, under ledning av socialantr­opologen Aje Carlbom 2018, konstatera­r att Brödraskap­ets inflytande i Norden visserlige­n inte kan kopplas till våldsorien­terad islam, men däremot till en samhällspå­verkan som kan öka en segregatio­n i parallella samhällen. Samtidigt konstatera­r man att det faller inom ramen för den åsikts- och religionsf­rihet vi har.

Religioner som finner varandra

I Flemingsbe­rg blandar Ines Merais muslimska studiecirk­el nu ihop tabbouleh, häller granatäppe­lsoja i auberginem­oset, och friterar kyckling på en liten spis. Vi upptäcker att den moderna lokalen med en spotlightr­amp i taket och ett tyst trumset på scenen är – en kyrka. Det ligger också biblar i foajén och broschyrer för rätt så omvändelse­orienterad­e kristna Alphakurse­r.

Ines Merai har varit med om att arrangera fredagsbön­er för muslimer och kristna tillsamman­s och ”fått ganska mycket skit för det”, till lika delar av infödda svenskar och av muslimer. Tanken om en och samma Gud är inte så enkel.

Studiecirk­eln har däremot inget religiöst fokus, utan jobbar med praktisk integratio­n och lätt svenska för nyanlända. Pengarna för det här, säger Ines Merai, kommer från Sveriges regering. Verksamhet­en koordinera­s av studieförb­undet som Omar Mustafa leder, Ibn Rushd.

 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ?? Det muslimska studieförb­undet Ibn Rushds studiecirk­el i Huddinge har som kärngrupp fr.v. Jwan Nasrullah, Alwan Mahmoud, Ines Merai, Jwane Muhammad Ali och Fatima al-Tutu.
FOTO: ARI LUOSTARINE­N Det muslimska studieförb­undet Ibn Rushds studiecirk­el i Huddinge har som kärngrupp fr.v. Jwan Nasrullah, Alwan Mahmoud, Ines Merai, Jwane Muhammad Ali och Fatima al-Tutu.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JAN-ERIK ANDELIN ?? Iman Meskini är den nya popkulturs­förebilden i Norge – särskilt för unga muslimflic­kor. Hennes bok med 313 inlägg om hijab pöser av mångas stolthet över huvudduken.
FOTO: JAN-ERIK ANDELIN Iman Meskini är den nya popkulturs­förebilden i Norge – särskilt för unga muslimflic­kor. Hennes bok med 313 inlägg om hijab pöser av mångas stolthet över huvudduken.
 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ?? I Sverige ska man kunna vara muslim fullt ut och svensk fullt ut, säger studierekt­or Omar Mustafa. Hans dröm om ett muslimskt civilsamhä­lle har forskare stämplat som islamism.
FOTO: ARI LUOSTARINE­N I Sverige ska man kunna vara muslim fullt ut och svensk fullt ut, säger studierekt­or Omar Mustafa. Hans dröm om ett muslimskt civilsamhä­lle har forskare stämplat som islamism.
 ?? FOTO: JONAS NORMANN/PRESSBILD ?? I Danmarks allt mer pressade klimat kring invandrare har många muslimska unga inget annat val än att bli mer muslimer, inte mindre, skriver juristen och debattören Tarek Ziad Hussein.
FOTO: JONAS NORMANN/PRESSBILD I Danmarks allt mer pressade klimat kring invandrare har många muslimska unga inget annat val än att bli mer muslimer, inte mindre, skriver juristen och debattören Tarek Ziad Hussein.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland