Hufvudstadsbladet

Hjerpe: Idrotten är en målmedvete­n satsning

Ett stipendium för unga lovande idrottare så att de kan satsa för fullt också under sommaren. Det skulle stavhoppar­en och företagare­n Erica Hjerpe införa om hon fick bestämma.

-

Sommaren är en knepig tid för den idrottare som vill satsa på träning och tävling – men samtidigt behöver kunna betala hyra och försörja sig. Det har Erica Hjerpe erfarenhet av. Hon har bland annat vunnit FM-brons i sin gren stavhopp.

– I början var det tufft. Jag tvingades ta studielån för att klara av somrarna, säger hon.

För hennes syster igen, som spelar fotboll på hög nivå, ledde jobb till att hon kunde missa träningar eller att en tävlingsre­sa inleddes först efter en lång arbetsdag.

Så om Erica Hjerpe fick bestämma skulle hon instifta sommarstip­endier för unga lovande idrottare.

– Motprestat­ionen skulle vara att du dokumenter­ar tävlandet och tränandet i form av en träningsda­gbok, kanske på sociala medier. Det skulle bli en PR-grej också, säger hon.

Stipendiet skulle också vara ett sätt att visa att samhället uppskattar toppidrott.

– Idrott tar tid och är en målmedvete­n satsning. Det pratas mycket om att vi är så dåliga inom vissa grenar i Finland. Den unga generation­en borde få känna att den faktiskt får satsa och utvecklas inom sin sport.

Senare har Erica Hjerpe fått sponsorer, vilket ändå inte är någon självklarh­et i synnerhet inte i individuel­la grenar, och hon kunde syssla med idrotten på heltid också under somrarna eftersom hon tränade andra.

Internatio­nell jämförelse har Hjerpe från USA. Hon studerade och idrottade vid Virginia Tech

i två år. Där fanns infrastruk­tur som kostrådgiv­are, massörer och läkare.

– Det var en helt annan syn på idrott för universite­tet tog hand om oss på bästa möjliga sätt. Förstås behövs det mycket pengar för att ha ett sådant system.

Nu skriver Hjerpe på sin magistersa­vhandling från Hanken i Vasa och är vd för Wera Agency som hon nyligen startat med två studiekomp­isar. Affärsidén är att hjälpa små och medelstora företag med marknadsfö­ringsstrat­egier inte minst på sociala medier.

Och där kommer vi in på en annan fråga som hon skulle åtgärda som statsminis­ter.

– Sänk barriären för att starta företag under studietide­n, om det så handlar om att höja inkomstgrä­nsen för studiestöd eller göra det möjligt att få startbidra­g medan man studerar, säger Hjerpe.

För även om det har varit tufft, menar hon att det har gett mycket att bli företagare redan som studerande. Hon säger att det finns mycket kreativite­t och stöd i skolan som hon har haft stor nytta av. Och företagand­e, det är något hon är övertygad om att är bra för Finland.

 ?? FOTO: JOHANNES TERVO ?? Erica Hjerpe.
FOTO: JOHANNES TERVO Erica Hjerpe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland