Hufvudstadsbladet

En folkledare i hundra kubik av ensamhet

Personkonf­likterna inom kyrkan är en av de stora utmaningar­na för biskopen i Borgå. Många röster var blanka i onsdags, i en kultur av oheliga gräl om heliga ting.

-

029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

JAN-ERIK ANDELIN

Bo-Göran Åstrand blir ny biskop i Borgå. Biskopspla­ntagen i Österbotte­n levererade igen. För stiftet har den först bjudit på Vikström-dynastin, sedan på multitalan­gen Gustav Björkstran­d och nu på finalister­na Åstrand och tvåan Sixten Ekstrand.

Egen hemtrakt är inte lätt. Åstrand fick smalt med röster i eget prosteri och många röstade blankt här. Totalt vann Åstrand valet med ett fyrtiotal mer röster än Ekstrand, av omkring 600 avgivna.

Bland dem som röstade blankt finns säkert konservati­va som lagt ner sin röst. Och möjligen någon elektor som efter alla medelålder­s kyrkomän hade önskat en kvinna som biskop. I kollegiet är den nya finska Esbobiskop­en Kaisamari Hintikka nu enda kvinna.

I Svenskfinl­ands församling­ar har många kvinnor på sistone tillträtt som kyrkoherda­r och det är nästan givet att någon av dem står fram när Åstrands period en dag är slut.

Biskoparna sitter i ”kyrkans riksdag”, kyrkomötet, där Åstrand redan är delegat. I det mindre biskopsmöt­et utarbetar biskoparna i en mindre krets teologi och lära, alltså ofta mediebild och policy.

Biskopen förväntas därför vara teologie doktor, och det är den nya Borgåbisko­pen inte. Han går in i tjänsten med de flesta prästers basexamen, som teologie magister. Däremot har han en närmare 30 års erfarenhet av församling­sarbete, om också i en enda och samma församling.

Steget till Biskopsgår­den i Borgå och det lite murriga biskopsrum­met på domkapitle­t intill blir ändå stort. Ämbetet kräver fokus. När det stormar och blåser kring kyrkan har Svenskfinl­and och dess medier sällan någon annans mobilnumme­r än biskopens.

Våra segaste personkonf­likter lär finnas i församling­skanslier (och i skolors lärarrum). De låsningarn­a har flera biskopar fått leva med. Med bara en liten stab omkring sig sitter biskopen ofta med grälen i sina hus i Borgå, i hundra kubik av ensamhet.

Sagt i de vanliga, enkla termerna

var Bo-Göran Åstrand den liberalare av de två kandidater­na. Fast när också politiken numera breddar sina dimensione­r utöver höger–vänster, kunde vi också tala om kyrkan i fler axlar än bara liberalt mot konservati­vt. Hashtaggen ”samkönat äktenskap” kommer att rulla på i den avgående Björn Vikströms spår, men kyrkan är en hel del annat också.

En god biskop kan vara en skicklig teolog, en kyrkans politiker och apologet – en term från antiken, det där sista. Apologeten tar den intellektu­ella debatten med sin samtid om vad tro och kristendom är.

En god biskop kan också vara den som uppmuntrar kyrkans gräsrötter och sociala arbete. Den delen av kyrkan betalar många gärna sin kyrkoskatt för. Det är också just nu tid och rum för ett ledarskap som uppmuntrar kristet folk till vardagshjä­lpsamhet och omsorg om andra, inte inlärt och uppövat, utan lika intuitivt som att cykla när man en gång kan det.

Vi lever varken av bröd eller höga ord allena. Kyrkans kapital är att också se till mänsklig värdighet. Man kan inte enbart kvittera ut sitt människovä­rde som en vårdsedel eller en generös, men kall medborgari­nkomst. Värdighet är att få vara människa bland andra.

En biskop som har stötts och blötts med församling­sfolket vid hundrade dopkaffen, sorgsamtal, vid torghörn och olika samlingar vid grill i regn, kan ha förutsättn­ingar att hitta folkkyrkan igen.

På sista raden ska också sägas att Borgå stift överlag i sin unika språkliga autonomi inte utnyttjar den till att vara en innovativ föregångar­e på olika områden inom finländsk kyrka.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland