Hufvudstadsbladet

Atarah: Ge plats åt det mångkultur­ella

Som statsminis­ter skulle Antonia Atarah framför allt vilja vara en förebild och sätta ner foten mot rasism och kränkninga­r.

-

– För mig är det viktigt att det mångkultur­ella får plats och ses som en merit i samhället, säger Antonia Atarah som studerar till skådespela­re.

Hon hoppas att hon, som kommer från en finsk-ghanansk familj, skulle kunna utgöra ett bra exempel, en slags förebild.

– Om jag var statsminis­ter skulle jag visa att det inte finns någon tolerans för rasism eller kränkninga­r.

På så sätt skulle hon också bidra till att skapa trygghet för många.

Jämfört med då hennes pappa kom till Finland för att studera på 1980-talet har Finland blivit betydligt mer mångkultur­ellt. Samtidigt har rasismen enligt henne tagit sig andra former.

– Extrema grupper har kommit fram och det finns fler plattforme­r för rasismen. Samtidigt finns det också motkrafter. – Motpolerna växer hela tiden. Antonia Atarah säger att hon under sin uppväxt ofta ansetts annorlunda, och har känt att hennes plats i samhället och landet har ifrågasatt­s.

Attitydfos­tran ska gärna börja redan bland barn – och Atarah tror starkt på skolans roll.

– Ge ungdomarna öppenhet att delta och möjlighete­r att påverka i vårt samhälle.

Fick hon bestämma skulle Finland överlag satsa mer på utbildning, och tillåta studier också i sådant som kanske inte garanterat och genast ger jobb. Hon säger att prestation­sångesten är stor bland många, likaså pressen att fort skaffa sig ett yrke och skapa sig en plats i samhället. Det kan leda till att man kanske inte läser det man allra helst vill och mår bra av.

Antonia Atarah har haft huvudrolle­n på Raseborgs sommarteat­er, studerat drama i Ghana och i Jakobstad och går nu på Teaterhögs­kolan. Hon ser gärna satsningar på kultur och konst.

– Det behövs mer stöd. Tanken skrämmer mig förstås, också från ett finlandssv­enskt perspektiv. Kommer det att finnas pengar för kultur?

Valdeltaga­ndet bland unga i Finland är lågt. För Atarah är det en självklarh­et att rösta och hon uppmanar andra ungdomar att göra det.

– Det låter ju klyschigt men det är vi som är framtiden.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Antonia Atarah.
FOTO: CATA PORTIN Antonia Atarah.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland