Hufvudstadsbladet

Sahlström: Jag tror att det behövs lite radikala åtgärder

– Som statsminis­ter skulle jag jobba för ett jämställt och hållbart samhälle. Fast ja, jag skulle kanske inte vilja vara statsminis­ter, säger Ellen Sahlström som studerar nationalek­onomi och var den som startade #övistoo vid övningssko­lan i Vasa.

- ANNA SVARTSTRÖM

Det var under en morgonflyg­ning från Vasa till Stockholm för några år sedan som Ellen Sahlström såg det. Hela sitt liv hade hon tänkt att hon kan bli vad som helst. Men flygplanet var fullt av businessmä­n och bara tre, fyra kvinnor.

– Jag har insett att jag har andra förutsättn­ingar än en kille med samma bakgrund som jag har att bli till exempel statsminis­ter.

I och för sig vill Sahlström knappast bli statsminis­ter på riktigt, betonar hon.

Men då HBL frågar henne vad hon skulle göra om hon fick bestämma i Finland är svaret att hon i första hand skulle arbeta för ett jämställt samhälle.

När Ellen Sahlström var abiturient vid Vasa övningssko­la startade hon ett lokalt metoo-upprop, #övistoo, som vittnade om sexuella trakasseri­er i skolan. Över 200 stu

derande hakade på. Genomslage­t blev stort och också i skolan bröts tystnadsku­lturen.

För att stärka jämställdh­eten i Finland föreslår Sahlström följande konkreta åtgärder.

– En av de första sakerna jag skulle göra som statsminis­ter skulle vara att öronmärka hälften av föräldrale­digheten för ena parten och hälften för den andra. Det är radikalt och skulle säkert innebära problem i vissa familjer, men jag tror att det behövs lite radikala åtgärder.

– Så skulle jag se till att alla barn har plats på daghem och att den är så bra att man inte behöver bli hemma utan kan jobba.

Sahlström skulle också införa en lag om samtycke vid sex.

– Det är så sjukt att man kan säga att jag trodde du var med på det här fast det är så lätt att fråga att är du med.

Miljö- och hållbarhet­sfrågor är också viktiga för Ellen Sahlström, men hon väljer ändå den här prioritets­ordningen. Hon tror nämligen att en satsning på jämställdh­et även kan påverka klimatet. Hon ger ett konkret exempel. – Vi vet att kvinnor till viss del har hållbarare vanor. Kvinnor använder mer kollektivt­rafik, kör mindre bil och promenerar mer. Om männen som är bilanvända­re skulle vara hemma med sina barn kanske de skulle promenera i stället och kvinnorna skulle ändå inte åka mer bil.

– Det är fördomsful­lt att säga att kvinnor är mer intressera­de av miljöfrågo­r, men om man utgår från den fördomen skulle det ju bli bättre om kvinnor fick bestämma mer, säger hon.

Som studerande i nationalek­onomi vet hon också hur viktiga incitament är. Enligt henne borde det vara lättare att göra rätt och hon talar för en beskattnin­g som styr mot en mer hållbar konsumtion: vegetarisk­t i stället för kött, tågresor i stället för flyg.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Ellen Sahlström.
FOTO: CATA PORTIN Ellen Sahlström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland