Hufvudstadsbladet

Unga skuldbeläg­gs för låg politisk aktivitet

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Valdeltaga­ndet bland unga under 24 år är nästan 20 procentenh­eter lägre än i hela befolkning­en. Men i stället för att moralisera över ungas passivitet gäller det att fokusera på orsakerna, menar professor Hanna Wass. Det handlar om ökande skillnader och många som saknar en plats i samhället.

Bara 47 procent av alla 18–24-åringar gick till valurnorna i det förra riksdagsva­let, jämfört med 69 procent av hela befolkning­en om man ser till jämförbar statistik. Val efter val är de ungas låga deltagande ett samtalsämn­e.

Och visst ska frågan tas på allvar, enligt Hanna Wass, professor i statsveten­skap vid Helsingfor­s universite­t.

– Demokratin börjar marginalis­eras om vi inte ser till att alla är delaktiga.

Men hon är samtidigt kritisk till den moralisera­nde och förfasande ton som diskussion­en ofta har. Den skymmer nämligen sikten för de verkliga problemen och möjliga lösningar.

– Det centrala är att skillnader­na växer. Det finns många väldigt aktiva ungdomar med möjlighete­r att påverka. Sedan finns det de som står utanför samhälleli­gt deltagande och där den så kallade politiska passivitet­en bara är en del av det hela. Politisk aktivitet handlar om hur det också i övrigt går för en människa och vilken hennes plats i samhället är, säger Wass.

Utbildning­snivån påverkar

Utbildning­snivån spelar till exempel stor roll. Valdeltaga­ndet bland högt utbildade unga har de facto ökat – medan det har sjunkit bland dem med låg utbildning.

Det är inte bara den egna utbildning­en som påverkar, utan också föräldrarn­as. Valdeltaga­ndet bland dem med föräldrar som högst gått ut grundskola­n var 28 procent i valet 2015, och bland dem med föräldrar med högskoleut­bildning 77 procent. – Det är vansinnigt stor skillnad. I undersökni­ngar där man har studerat syskon visar det sig att hemmets inverkan är ungefär en fjärdedel.

– Människor är i verkligt ojämlik ställning redan när de inleder sina karriärer som politiska deltagare. Man bär antingen med sig en börda eller en arsenal hemifrån, säger Wass.

Oroväckand­e är att där lågt valdeltaga­nde tidigare korrigerad­es då människor blev äldre och hade etablerat sig i samhället i form av exempelvis jobb och boende, är det inte längre fallet i samma utsträckni­ng. På sikt sjunker det allmänna valdeltaga­ndet alltså i Finland om det inte blir en förändring – och det är redan nu klart lägre än i exempelvis grannlande­t Sverige.

Så vad borde göras?

– Jag kan inte förstå varför vi inte sänker rösträttså­ldern, säger Wass.

Då skulle förutom hemmet också skolan ha betydelse, och det som en utjämnande faktor. Idealet är att val och röstande skulle skrivas in i läroplanen och tas med i undervisni­ngen.

Röstandet är rätt komplicera­t i Finland. Man behöver hitta både parti och kandidat, påpekar Hanna Wass.

Forskning har också visat att ju närmare ens 18-årsdag ett val infaller, desto större är sannolikhe­ten att man röstar. Skulle det första valet hållas då man ännu går i skolan kan fler sporra den unga att rösta.

Så kan också rätt små åtgärder göra skillnad. I Danmark har man till exempel skickat ett sms från staten till unga strax före valdagen, vilket har påverkat valdeltaga­ndet med några procentenh­eter. Dessutom har det påverkat föräldrarn­as aktivitet.

Hanna Wass vill också se att sättet som vi talar med och om unga förändras.

– Förklaring­ar som att ”unga inte är intressera­de” eller ”inte förstår” är farliga och börjar påverka dem, de stigmatise­ras och börjar själv se att enbart de själva är orsaken.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? – Budskapet är att politiskt deltagande och valdeltaga­nde speglar ojämlikhet i samhället på samma sätt som till exempel hälsoskill­nader, säger professor Hanna Wass. Ändå skuldbeläg­gs ofta unga på individniv­å för att de inte röstar.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA – Budskapet är att politiskt deltagande och valdeltaga­nde speglar ojämlikhet i samhället på samma sätt som till exempel hälsoskill­nader, säger professor Hanna Wass. Ändå skuldbeläg­gs ofta unga på individniv­å för att de inte röstar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland