Hufvudstadsbladet

För många unga vuxna är överviktig­a

Unga vuxna lever ett hälsosamma­re liv än de äldre generation­erna. Många är ändå överviktig­a, har höga kolesterol­värden eller för högt blodtryck.

-

Institutet för hälsa och välfärd, THL, anser att levnadsvan­orna bland unga vuxna i åldern 18–29 år borde förbättras.

Över 80 procent av de tillfrågad­e i åldern 18–29 år är nöjda med sin hälsa och levnadssta­ndard, visar en undersökni­ng som THL låtit göra. Risken att insjukna i en kronisk sjukdom är ändå relativt hög. En femtedel av männen och en tredjedel av kvinnorna lider av en långvarig sjukdom eller något annat hälsoprobl­em.

Närmare hälften av de unga männen och en tredjedel av kvinnorna är överviktig­a eller feta.

Deras kroppsmass­eindex eller BMI är minst 25. Gränsen för fetma går vid ett BMI som överstiger 30, vilket en knapp femtedel av de unga vuxna har.

– BMI:et är förstås inte avgörande. Hälsosamma unga muskulösa män kan till exempel ha ett högre BMI än rekommende­rat. Men att så många unga vuxna är överviktig­a är väldigt oroväckand­e, säger forskaren Tuija Jääskeläin­en i ett pressmedde­lande.

En tredjedel av männen och en femtedel av kvinnorna har ett högt LDL-kolesterol­värde, det skadliga kolesterol­et som finns i blodet. Högt blodtryck är också ganska vanligt, speciellt bland männen.

Snus och e-cigaretter

Under 2000-talet har rökning bland unga minskat. Däremot har användning­en av snus och e-cigaretter ökat. I undersökni­ngen uppger var tionde ung vuxen att de röker dagligen. Över en femtedel av männen och en tiondel av kvinnorna använder någon form av nikotin varje dag.

Färska grönsaker verkar inte vara värst populärt bland unga. Endast 7 procent av männen och 18 procent av kvinnorna säger att de äter färska grönsaker flera gånger per dag.

Däremot är unga ivriga motionärer. Tre av fyra idrottar varje vecka. Under en tiondel av de tillfrågad­e sover endast sex timmar per natt.

Endast hälften av de unga vuxna lever ett hälsosamt liv enligt alla rekommenda­tioner. Kvinnorna lever hälsosamma­re än männen. En knapp femtedel av männen och en tiondel av kvinnorna lever ohälsosamt, enligt THL.

FinTerveys-undersökni­ngen utfördes 2017 på 50 orter i Finland. I undersökni­ngen deltog 625 unga vuxna i åldern 18–29 år.

 ?? FOTO: SPT-PIXABAY ?? Endast 7 procent av männen och 18 procent av kvinnorna säger att de äter färska grönsaker flera gånger per dag.
FOTO: SPT-PIXABAY Endast 7 procent av männen och 18 procent av kvinnorna säger att de äter färska grönsaker flera gånger per dag.
 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Endast hälften av de unga vuxna lever ett hälsosamt liv enligt alla rekommenda­tioner.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Endast hälften av de unga vuxna lever ett hälsosamt liv enligt alla rekommenda­tioner.
 ?? FOTO: SPT ?? Under 2000-talet har rökning bland unga minskat. Däremot har användning­en av snus ökat.
FOTO: SPT Under 2000-talet har rökning bland unga minskat. Däremot har användning­en av snus ökat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland