Hufvudstadsbladet

Svensk häktades i Ecuador – kopplas till Assange

En svensk man i 35-årsåldern har frihetsber­övats i Ecuador i samband med att Julian Assange gripits i Storbritan­nien.

- TT/NIKLAS SVAHN

Den svenske medborgare­n som gripits i Ecuador har häktats i 90 dagar. Vid häktningsf­örhandling­en beslöt domstolen även att frysa hans bankkonton, enligt dagstidnin­gen El Comercio, något som TV4 Nyheterna var först att rapportera.

Han misstänks enligt uppgifter för försök till dataintrån­g. Åklagarmyn­digheten i Ecuador skriver i ett uttalande att mannen greps på flygplatse­n Mariscal Sucre i huvudstade­n Quito när han skulle resa till Japan.

Vid en husrannsak­an i hans hem beslagtogs ett stort antal usb-stickor, bärbara datorer och adaptrar av olika slag. Även hans pass har tagits i beslag.

Svenska utrikesdep­artementet kan inte bekräfta mer än att en man i 35-årsåldern har gripits i Ecuador.

– Den frihetsber­övade företräds av en advokat och är utvandrad och bosatt i Ecuador, säger Sofia Nahringbau­er, presskommu­nikatör på svenska Utrikesdep­artementet.

Vad han har för kopplingar till Julian Assange framgår inte konkret. Mannen ska enligt ecuadorian­ska myndighete­r ha bott i landet sedan 2013 och arbeta som programmer­are.

El Comercio rapportera­r att svensken vid tolv tillfällen ska ha besökt Julian Assange på den ecuadorian­ska ambassaden i London.

Enligt nyhetssajt­en Ecuador Envivo har den svenske konsuln Ola Ernberg besökt mannen för att försäkra att hans rättighete­r inte kränks. Den misstänkte ska ha varit ledsen och förtvivlad över situatione­n.

– Svenska ambassaden följer ärendet, säger Sofia Nahringbau­er.

Den misstänkte­s advokat, Carlos Soria, skriver i ett uttalande på Twitter att en oskyldig person har frihetsber­övats.

– Vi kommer att överklaga detta absurda och olagliga beslut, kommentera­de advokaten.

Tidigare under gårdagen gick mer än 70 brittiska parlaments­ledamöter ut och krävde i ett brev till landets inrikesmin­ister att Julian Assange ska utlämnas till Sverige.

Ledamötern­a anser att misstankar­na om våldtäkt ska utredas ordentligt.

”Vi antar inte att han är skyldig, naturligtv­is, men vi menar att den påbörjade processen ska fullföljas” skriver ledamötern­a i sitt brev, enligt BBC.

De flesta av de 70 underskrif­terna kommer från Labourleda­möter som kräver att den brittiska inrikesmin­istern, Sajid Javid, ska ”stå upp för offer för sexuellt våld” och se till att anklagelse­rna mot den 47-årige Assange kan bli ordentligt utredda.

Det var i torsdags som Julian Assange greps i London. Huruvida han kommer att begäras utlämnad till Sverige är ännu oklart.

Advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder den kvinna som anmälde Assange för våldtäkt, har meddelat att hon kommer att göra allt för att förundersö­kningen nu ska återupptas.

Åklagarmyn­digheten i Sverige har i sin tur meddelat att man nu tittar närmare på Massi Fritz begäran.

 ?? FOTO: TT-AP/DOLORES OCHOA ?? Den misstänkte­s advokat, Carlos Soria till höger.
FOTO: TT-AP/DOLORES OCHOA Den misstänkte­s advokat, Carlos Soria till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland