Hufvudstadsbladet

Ryssland skärper lag om internet

Ryska duman röstade i fredags ja till en ny lag om internet. Enligt lagen kan Ryssland i framtiden isolera sitt nät om landet ”utsätts för hot”. Mycket tyder på att det handlar om att öka kontrollen.

- ANNA-LENA LAURÉN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Internet är Kremls svaga punkt. I motsats till den kinesiska regimen har ryska staten inte från början begränsat internet. Länge ansåg Vladimir Putin att nätet var ointressan­t. Han fokuserade främst på att ta över alla de stora tv-kanalerna.

I över tjugo år har ryssarna med andra ord varit vana vid att kunna läsa vad de vill på nätet. Facebook och Twitter är inte blockerade i Ryssland (i motsats till Kina), det enda de ryska myndighete­rna har vågat förbjuda är Linkedin. Vissa enskilda nätsidor har också förbjudits, men blockering­en är lätt att kringgå med hjälp av vpn. (En teknik som används för att surfa anonymt på webben eller att få tillgång till områdesres­triktiva tjänster, redaktione­ns anmärkning.)

Det är först under senare år som en mängd begränsnin­gar har införts. Dels lagen om extremism, som gör att man kan få fängelsest­raff för att ha gillat en uppdaterin­g. Dels lagen om fake news, som godkändes i våras och som gör det olagligt att smäda statssymbo­ler.

Nu har duman, i en andra omröstning, godkänt en lag som möjliggör att helt och hållet isolera det ryska nätet om det utsätts för attack. Officiellt motiveras lagen med att nätet i Ryssland ska kunna fungera även om någon utifrån försöker koppla loss det från resten av världen.

I praktiken tyder mycket på att myndighete­rna vill stärka kontrollen över nätet, och vid behov kunna isolera landet. Cirka 10 000 personer i Moskva demonstrer­ade mot lagen i början av mars.

Lagen innebär också att den ryska nättrafike­n utåt nu leds enbart via vissa servrar, som ska godkännas av myndighete­rna. Det förenklar jobbet om myndighete­rna vill stoppa vissa sidor.

Det kommer också att bli lättare att blockera vpn-användning, som är ett populärt sätt i Ryssland att kringgå förbudet mot vissa sidor.

Ryska duman är i praktiken en gummistämp­el – det här initiative­t har kommit från Kreml. Som så ofta när Kreml stiftar lagar är texten luddigt skriven och det är oklart hur den egentligen kommer att tillämpas.

Det är heller inte det centrala. Det viktiga för Kreml är att visa att man i sin hand håller en stor käpp, som man också är beredd att använda. Om det skulle behövas.

Lagen ska ännu godkännas av dumans underhus i en tredje omröstning, därefter godkännas av dumans överhus och sedan stadfästas av president Vladimir Putin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland