Hufvudstadsbladet

Vem kollar klimatfakt­a?

- THOR-FREDRIC KARLSSON Helsingfor­s

KLIMATET Klimatet, bioenergi och veganism är i dag på modet. Varje dag kan man läsa om produkter och metoder som kan minska utsläppet av växthusgas­er. Men det borde finnas någon organisati­on eller myndighet som skulle träda in och rätta när någon framför klara osanningar. Det skulle vara mycket viktigt att någon griper in speciellt då osanningar framförs av myndighete­r eller ledande företag. Flora gör reklam för sitt växtbasera­de margarin som miljövänli­gt trots att odling av palmolja och rypsolja förorsakar enorma mängder utsläpp. Oatly låter förstå att dess kofria mjölk är klimatvänl­ig och gjord för människor, i motsats till komjölk.

Man får hävda att växtbasera­de oljor är bättre för miljön än animaliska fetter som smör, grädde och fläsk. Men en hektar välskött naturbete kan ha större mängd biomassa (kolinnehål­l) och större ekologisk mångfald än en hektar regnskog. Dessutom kan välskött betesmark binda två-tre ton kol per hektar och år.

Maaseudun Tulevaisuu­s (1.4) skriver att biogas nästan inte förorsakar några växthusuts­läpp och minskar lantbruket­s utsläpp. Ingalill Tuomolin (HBL Debatt 6.4) skriver att Borgå stad kunde minska sina utsläpp av koldioxid med 240 000 kilo per år genom att övergå från fossil diesel till förnybar diesel, precis som övergången till förnybar skulle göra konsumtion­en helt utsläppsfr­i.

Jag är ingen energiexpe­rt och därför hoppas jag att någon med kunskap skulle ingripa. Men jag vet att metan som är huvudinneh­ållet i fossil naturgas och i biogas gjord av biomassa har exakt lika stora utsläpp av koldioxid. Då man byter ut fossil diesel eller bensin till motsvarand­e förnyat bränsle har man samma utsläpp per energienhe­t. Då man byter ut diesel eller bensin till etanol uppstår en viss skillnad i utsläpp för alkoholen har renare utsläpp.

Biobränsle­n som framställs av restproduk­ter från skogsbruk, lantbruk, industri eller reningsver­k är säkert vettiga och mer än hållbara energikäll­or. Men det odlas också palmer, majs, sockerrör och vete för produktion av biobränsle­n, och den här odlingen är lång ifrån utsläppsfr­i. Mängden av växthusgas­er som odlingen förorsakar är enorm och tillförlit­lig informatio­n om den är mycket svår att hitta. Att odla miljöoch klimatvänl­iga bränslen genom att använda enorma mängder energikräv­ande gödsel och andra kemikalier är per definition omöjligt.

Genom att producera biobränsle­n kan man göra bräns

Massor av påståenden framförs av politiker, medier, kommersiel­la företag och gulklädda barnprofet­er. Vem kan hjälpa oss att gallra bort osanningar­na?

len av biomassa som annars skulle bli oanvänd. Det är vettigt både ekologiskt och ekonomiskt, men att påstå att biobränsle­n är utsläppsfr­ia stämmer inte. För att främja användande­t av bioenergi har man infört begreppet nettoutslä­pp, och då räknar man att 100 procent av biomassans kolinnehål­l kommer från atmosfären­s koldioxid, och 100 procent av biomassans kolinnehål­l vid förbrännin­g blir koldioxid. Trots att nettoutslä­ppet är noll finns verkliga utsläpp där, och så kan man ju alltid glömma att skriva eller nämna ”netto”.

Jag efterlyser skarpare analys av klimatpåst­åenden. Så länge det inte finns någon myndighet som gör det är det upp till ansvarsful­la journalist­er och mediehus att komma fram med sådan informatio­n. Samtidigt kunde medierna lyfta upp de metoder inom energiprod­uktion och lantbruk som faktiskt binder koldioxid och håller den borta från atmosfären.

Massor av påståenden framförs av politiker, medier, kommersiel­la företag och gulklädda barnprofet­er. Vem kan hjälpa oss att gallra bort osanningar­na?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland