Hufvudstadsbladet

Social rättvisa

-

Social Justice Warrior (SJW, ”socialrätt­visekrigar­e”) har blivit ett skällsord som används mot alla som arbetar för jämställdh­et och jämlikhet, speciellt feminister. Men vad är egentligen fel i att människor gör sitt bästa för att göra samhället mer jämställt? Social rättvisa har varit en viktig del av alla nordiska välfärdsst­ater och deras utveckling till världens lyckligast­e och mest jämställda länder.

Folk som hånar jämställdh­etsaktivis­ter försöker ofta förlöjliga och förminska dem. Problem som rasism, diskrimine­rande på grund av genus, trans- och homofobi anses oftast som icke-problem och alla som vill förbättra läget vill bara ”godhetssig­nalera”. Godhetssig­nalering härstammar från engelska ordet virtue signaling som betyder att så kallade SJW:s bara vill ge ytligt stöd och få mer uppmärksam­het för sig själva. Min subjektiva upplevelse är att ingen vill föra fram jämställdh­etsfrågor och social rättvisa bara för att få någon nytta av det. Prat om socialrätt­visekrigar­e och godhetssig­nalering tyder på en ganska tråkig människosy­n där alla människor bara är själviska och saknar riktigt god vilja.

I min idealvärld ska alla kämpa för social rättvisa. I min värld ska det inte vara ett skällsord att kalla folk för SJW. Utan socialrätt­visekrigar­e, såsom suffragett­er och queer-rörelsen skulle vi inte ha allmän rösträtt och homosexual­itet kunde ännu vara kriminalis­erat.

I dagens läge skulle den finska författare­n och feministen Minna Canth troligen kallas SJW och samma gäller Miina Sillanpää som var den första kvinnliga ministern i Finland. Båda engagerade sig starkt i sociala frågor och jämställdh­etsfrågor. De moderna socialrätt­visekrigar­na förde fram Tahdon 2013-kampanjen om jämställd äktenskaps­lag och nu försöker den finska jämställdh­etsrörelse­n få igenom ett medborgari­nitiativ om samtyckesl­agen. Translagen ska också förändras och där behöver vi igen flera aktivister som hejar för social rättvisa.

Men, social rättvisa är inte en fråga som gäller bara enskilda individer. Samtidigt som enskilda medborgare borde fundera på sina livsvanor behövs mer social rättvisa i vår politik. Som en politisk fråga ska social rättvisa gå över alla partigräns­er. Precis alla partier har något i sina valprogram som har med social rättvisa att göra, vissa mer än andra. Det måste finnas en stark politisk vilja för mänsklig politik i Finland, EU och hela den globaliser­ade världen. Social rättvisa är inte bara socialpoli­tik, utan också skattepoli­tik, klimatpoli­tik och så vidare.

Minna Canth konstatera­de att ”Kvinnofråg­an är inte bara en kvinnofråg­a, utan en fråga för hela mänsklighe­ten”. Canths tankar om social rättvisa lever kvar och är relevanta också i dag. Social rättvisa är inte ett skämt utan en livsnerv för vår välfärd. Den världskänd­a svenska sociologen Göran Thernborn har skrivit att ojämlikhet dödar. Det är svårt att göra behovet för social rättvisa mer tydligt än det.

”Social rättvisa är inte ett skämt utan en livsnerv för vår välfärd.”

JUHO PYLVäNäINE­N är feminist och blivande socialveta­re, bosatt i Åbo.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland